Encara que ens sembli absurd o increïble encara hi ha molts temes socials, històrics, actuals i polítics que costa de parlar-ne entre adults i que es consideren no adequats per a nens i nenes. Però, la millor manera d’abordar-los i entendre’ls és fer-ho precisament des de la infància, tenint en compte el grau de maduresa de cada infant. Perquè són qüestions que de forma directa o indirecta també els afecten, i també tenen dret a crear el seu criteri i les seves opinions.
En aquesta selecció de llibres de literatura infantil i juvenil es tracten temes com la criança, la família, la mort, el canvi climàtic o la violència de gènere, entre d’altres.
La Mamá y el Bebé Salvaje
De Barbro Lindgren i Eva Eriksson
Editorial Niño Editor
Edat recomanada: A partir de 3 anys
Disponible en castellà
Hi ha una part de la criança dels fills i filles que continua sent una tema tabú, i tant que es parla i es visualitza el costat més romàntic i bonic de ser pares però no pas del costat més real i salvatge. Aquest llibre retrata d’una forma divertida i honesta la muntanya russa que representa la mapaternitat i també com són de veritat els infants, de tot menys quiets i calmats.
A través d’un text rimat i de dolces il·lustracions, coneixem la relació d’una mare amb el seu bebè a partir d’escenes i situacions quotidianes, que ben segur en seran familiars. Un infant entremaliat, del que tots els lectors s’enamoraran des de la primera pàgina, que en fa mil i una i cada cop més grossa. Situacions que porten al límit i fan patir a la seva mare constantment, però que també expressen tendresa i amor incondicional.
Un delicat mirall a on tots i totes ens hi podem mirar i reconèixer-nos per igual: tant mares, pares com fills i filles. I ens farà recordar que tots alguna vegada també vam ser bebès salvatges o entremaliats.
Familiarium
De Mar Cerdà
Editorial Comanegra
Edat recomanada: A partir de 3 anys
Escrit en català, castellà, basc i gallec
Actualment, encara costa normalitzar i entendre que el model tradicional de família ha quedat obsolet. Trencant amb tots els tòpics i conceptes arcaics aquest llibre-joc mostra diverses famílies totes elles diferents i úniques en un mateix escenari: un saló-menjador de qualsevol casa. Qui forma una família? Dues mares, un pare, germans d’altres països, familiars que viuen lluny, avis que viuen a casa, animals de companyia, germans bessons, una cangur… cadascun amb les seves característiques.
Amb una estètica que recorda a l’Animalari Universal del Professor Revillod, format horitzontal i amb espiral a la part superior, es pot escollir entre les diferents làmines dividides en quatre fins a trobar la nostra família i la dels nostres amics. Hi ha un total de 83.521 combinacions possibles! I si algú no es veu representat, hi ha una làmina buida al final on poder dibuixar-nos. A més, el llibre va acompanyat d’un pròleg inicial de David Cirici que encara el fa més entenedor. Una eina molt útil per aprendre mentre juguem el valor de la diversitat familiar que hi ha avui dia. I la nova edició està escrita en quatre idiomes: català, castellà, basc i gallec.
Aquí qui mana?
Un llibre sobre política per a la mainada
D’André Rodrigues, Larissa Ribeiro, Paula Desgualdo i Pedro Markun
Editorial Takatuka
Edat recomanada: A partir de 4 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Parlar sobre política als nens i nenes ens pot semblar complicat, però en realitat no ho és. Així ens ho demostra Aquí qui mana?, del col·lectiu pluridisciplinar brasiler format per André Rodrigues, Larissa Ribeiro, Paula Desgualdo i Pedro Markun, un llibre per qüestionar-nos qui mana, com mana i per què mana.
Una reflexió senzilla, entenedora i en forma de rodolins sobre les formes d’organització política que estan presents a tot arreu en el nostre dia a dia. Un repàs per diferents personatges i la seva relació amb els altres, segons la seva posició dins la jerarquia social. Així veiem un rei usurpador, un esclau, un militar dictador, una alcaldessa electa, una mestra o fins i tot la mateixa família.
Algunes vegades ens toca manar i altres obeir, però el més important és tenir clar que tots per igual tenim dret a poder escollir. Un llibre que recorda als petits i grans que sempre hem de qüestionar les coses com són i reflexionar sobre com podrien ser.
La bellesa del final
D’ Alfredo Colella i Jorge González
Editorial A buen paso
Edat recomanada: A partir de 4 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
A la vida tenim poques certeses, però n’hi ha una que és ben clara per a tothom, i és la mort. Així i tot, ens costa molt i molt de parlar-ne, d’acceptar-la i d’integrar-la com un capítol més de la nostra vida. Aquest àlbum il·lustrat ens podrà ajudar a parlar-ne i també a buscar la bellesa en qualsevol final.
La vella tortuga, protagonista d’aquesta història, acaba de fer cent anys i decideix sortir a descobrir què és el final. Al llarg del seu camí es trobarà amb la formiga, l’eruga, l’oreneta, el rossinyol, la serp i també el mateix riu amb tots ells conversarà sobre el misteri del final. Tots ells li donaran la seva visió, així descobrirà que de finals n’hi ha més d’un i que tots són diferents. I que potser el final només fa por a qui no el sap mirar.
Un llibre amb un text pausat com el pas de la tortuga i amb il·lustracions en aquarel·la que parlen també de la riquesa de la natura, de la vida i els seus matisos. A més, ha tingut diversos reconeixements com Els Millors de la New York Public Library el 2020, Els Millors del Banco del Libro, Venezuela el 2021 i el White Ravens el 2021.
La millor jugada d’en Madani
De Fran Pintadera y Raquel Catalina
Ediciones Ekaré
Edat recomanada: A partir de 5 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Encara hi ha sectors de la societat que segueixen mirant amb desconfiança i fins i tot odi a les famílies que arriben d’altres indrets i s’instal·len aquí. Com si el nostre poble o ciutat no pogués ser també casa dels altres, de qui busca també una llar i un lloc digne a on viure. La xenofòbia segueix existint i així ho demostra l’augment de seguidors de partits polítics amb ideologies feixistes.
Aquest llibre explica la història d’en Madani, un nen que s’ha traslladat a viure al barri. Aquest no ha passat per desapercebut, sap jugar molt bé a futbol i a més ho fa descalça. Ara els partits dels dissabtes són molt millors i els regatejos i els gols del nou jugador es continuen comentant al llarg de tota la setmana.
En Madani fa temps que estalvia diners en una caixa de metall, tothom es pensa que serà per comprar-se per fi unes botes de futbol, però no és pas així. El nen demostrarà que hi ha coses molt més importants.
Una història il·lustrada amb molt de dinamisme i tendresa. A on guanyen la determinació i l’afecte, i a on es parla d’immigració, integració social, altres cultures i també una mica de futbol.
Sunakay
De Meritxell Martí i Xavier Salomó
Editorial Flamboyant
Edat recomanada: A partir de 6 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
L’emergència del canvi climàtic, més que un tema tabú, s’ha convertit en un problema irreversible. Mentre els governs i les grans empreses perden el temps sense prendre les decisions dràstiques i mesures necessàries, el planeta Terra es consumeix com una flama i aviat ja no serem a temps de posar-hi remei. De fet, en els darrers anys s’han incrementat els episodis de desastres naturals, col·lapse del sistema, o la mateixa pandèmia i aquests són senyals que ens indiquen que el món no va bé i, per tant, tampoc la continuïtat de la nostra espècie.
En aquesta història futurista, però del tot creïble, coneixem a dues germanes la Sunan i la Kay que sobreviuen en una illa de plàstic, entre la deixalla. El mar s’ha convertit en un immens abocador sense vida i elles se submergeixen per intentar buscar objectes de valor oblidats i perduts per vendre’ls als mercaders que en saben molt més que elles de regatejar. Un dia adopten un peixet i un petit accident amb aquest farà canviar el rumb de les coses. Una força atàvica emergirà del mar, provocant un tsunami enorme que escopirà tota la deixalla del mar a la costa.
Aquest àlbum del premiat i best-seller tàndem creatiu Martí – Salomó, és una autèntica oda als nostres mars i oceans, i un himne a la necessitat de protegir el nostre planeta, especialment de la contaminació de plàstics.
Migrants
D’Issa Watanabe
Libros del zorro rojo
Edat recomanada: A partir de 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Cada any creixen i creixen el nombre de persones que marxen dels seus països d’origen per raons de guerra, persecució, conflictes o senzillament per gana. Segons l’Organització Internacional de la Migració (OIM) el 2020 al món hi havia uns 281 milions de migrants internacionals, dada que representa gairebé un 4% de la població mundial. Davant d’aquesta situació, cal seguir defensant i protegint els drets fonamentals de qualsevol migrant. Però sobretot, cal que els països i les seves polítiques comencin a acceptar la migració que ja tenim i la que tindrem en un futur per tal de transformar-la i aprofitar-ne tot el seu potencial.
Aquest llibre sense paraules explica, amb belles, però colpidores il·lustracions, el viatge d’un grup d’animals que busca un món i una vida millor, a on la mort i l’esperança es converteixen en companyes de viatge. Un àlbum il·lustrat que va ser guanyador del premi The White Ravens 2020.
En les seves pàgines hi reconeixerem escenes que veiem cada dia en els mitjans de comunicació com caravanes d’individus carregats amb les seves maletes i les seves poques pertinences, embarcacions que creuen el mar i algunes sobreviuen al naufragi, camps de refugiats, etc. Un relat esfereïdor, però ja quotidià que ens farà reflexionar i promourà valors com l’empatia i la solidaritat.
Espermarquia. Un conte sobre els canvis en la pubertat, les ejaculacions i el bon tracte
De Júlia Sánchez Andreo i Anna Tó
Pol·len edicions
Edat recomanada: A partir de 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Hi ha temes que entre iguals no són tant tabú com parlar dels canvis en l’adolescència: la regla, els orgasmes, les ejaculacions, etc. Però encara ens queda poder conversar-ne entre diferents generacions de forma oberta, sense vergonya, per poder compartir i sobretot resoldre dubtes.
Espermarquia. Un conte sobre els canvis en la pubertat, les ejaculacions i el bon tracte. Ens explica la història d’en Joan que està al final de la pubertat i s’aproxima a la vivència de la seva primera ejaculació, l’espermarquia. Mentre prepara la foguera de Sant Joan, sent com el seu cos canvia.
Comparteix confessions i experiències amb un amic, però també recorre al seu pare per resoldre dubtes i altres neguits. El pare li farà entendre la importància d’estimar-se a un mateix i al mateix cos, d’autoexplorar-se i també de potenciar el respecte i el bon tracte entre els amics.
Calladeta no ets més maca
De Núria Prieto
Editorial Meraki
Edat recomanada: A partir de 12 anys
Disponible en català
La violència de gènere és un càncer social i la seva erradicació és una responsabilitat que interpel·la a tots i totes. Aquest projecte, creat per la Núria Prieto, pretén, a través del relat en primera persona, mostrar deu històries reals i properes. Les protagonistes són dones de menys de 30 anys (excepte dos casos) que han patit violència de gènere.
Per a aquests relats, l’autora ha utilitzat un to molt especial: s’explica la realitat de la protagonista mitjançant perspectives paral·leles o metàfores. Aquests relats posen l’èmfasi en les primeres alarmes d’una relació de maltractament. Però també en la importància de demanar ajuda i eludir el paternalisme, que tan poc ajuda en aquestes situacions.
Finalment, després del relat ficcionat s’inclou una breu ressenya de la història real, que s’amaga després de la narrativa, a més d’una biografia (algunes vegades anònima) de la protagonista; també consells o conclusions que les noies aporten.
Aquest és el primer títol d’una sèrie de llibres que recolliran més relats que pretenen donar, cada vegada, una perspectiva més àmplia i diversa.
Bruna. Una mirada trans
De Jaume Cela i Xavier Cela
Editorial La Galera
Edat recomanada: A partir de 14 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
L’adolescència és una etapa de canvis i descobertes, si per a tots i totes pot ser complexa encara ho és més per a les persones transsexuals. La transfòbia és ben present, sobretot en aquesta etapa, però aquesta es combat amb la força de la lluita de les persones trans que cada cop més visible.
En Bru ens explica en primera persona la seva transició cap a la Bruna. I ho fa pam a pam, dedicant cada capítol a diferents aspectes de la seva vida i situant als lectors en el seu àmbit familiar, les seves amistats, i també en els seus pensaments.
Des de petit sent que no encaixa amb la definició de gènere vinculada al seu cos. I és just ara en l’adolescència que construeix la seva identitat sexual. Un procés en el qual es troba sovint confús, desubicat, i sobretot marcat pels perjudicis socials i del seu entorn. Però amb sentit de l’humor, filosofia i determinació veurem com se’n surt de tot plegat.
Amb aquesta novel·la Jaume Cela, autor de literatura infantil i juvenil, i Xavier Cela, especialitzat en estudis de gènere, masculinitats i psicologia juvenil, han aconseguit crear un referent en positiu per a tots els adolescents i joves trans. I posar en qüestió el sistema sexe-gènere i dels estereotips de gènere i binarisme.