Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Iolanda Segura: “La nova llista d’adjudicació de places és un nyap i torna a contenir errors”

    Ana Basanta

    Educació paralitza l’adjudicació de places docents per errors en el sistema

    Ana Basanta

    Niubó cessa el subdirector de plantilles pel caos de l’adjudicació de places docents

    Ana Basanta

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    La Universitat de Barcelona obre una investigació contra Ramón Flecha i el CREA

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Així queda (ara per ara) el calendari acadèmic del curs del confinament

    Actualitat
    Així queda (ara per ara) el calendari acadèmic del curs del confinament

    Víctor Sauraabril 5, 20207 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Curs escolar

    Com s’acabarà és, encara, una de les grans incògnites, i segurament ho serà fins que acabi. Ara mateix, el que sembla més probable és que el curs no s’allargui (el Departament no ha fet cap insinuació al respecte i bona part de la comunitat educativa s’hi posiciona en contra). La instrucció que Educació ha enviat als centres és que, a la tornada de Setmana Santa, arrenqui la tercera avaluació, amb contingut qualificable, que naturalment s’haurà de fer a distància i que s’espera que pugui acabar de forma presencial, encara que només sigui unes setmanes al juny. Aquesta tercera avaluació haurà de tenir en compte les circumstàncies en les quals haurà viscut cada alumne el període de confinament, és a dir, que es demana comprensió i flexibilitat.

    El Departament ha d’explicar (segurament, aquesta setmana) com se salva la bretxa digital que separa molts alumnes (i molts docents) de les noves tecnologies. Els sindicats han manifestat la seva oposició al fet que l’ús del telèfon particular sigui una eina, i cada cop hi ha més veus que advoquen per donar el curs per acabat, pel que fa a les qualificacions, mentre es continua en l’acompanyament i la tutorització dels infants i adolescents. La FMRP, per exemple, en un recent comunicat ha demanat que la nota de la 3a avaluació sigui la de la 2a. Al País Valencià també opten per no donar per acabat el curs, però la setmana passada el Govern valencià va anunciar el repartiment de 14.000 tauletes amb connexió a internet entre l’alumnat amb menys recursos econòmics i de 1.700 ordinadors portàtils per als equips directius dels centres.

    Preinscripcions i matriculacions

    Un altre dels grans dubtes, i per això mateix un dels grans maldecaps que haurà d’afrontar l’administració educativa fins al començament del curs 2020/21, el 14 de setembre. L’últim que se sap de les preinscripcions és que el Departament va informar el 17 de març que es faran quan es pugui garantir que tothom les pot presentar. En resum, molts funcionaris hauran de treballar a l’estiu perquè l’inici de curs tot estigui en ordre, i les famílies hauran d’assumir que fins poc abans de començar no coneixeran el nom del centre on s’escolaritzarà el seu fill o filla.

    Al País Valencià la setmana passada es va informar que el procediment d’admissió a les etapes d’Educació Infantil, Primària, ESO, Batxillerat i FP per al pròxim curs 2020-2021 es tramitarà de manera electrònica, i que la conselleria d’Educació, per tal de garantir l’assistència i l’accés de totes les famílies, habilitarà punts d’atenció a l’usuari per a les persones que no disposen de mitjans electrònics.

    Formació Professional

    Ministeri i comunitats han estat d’acord amb flexibilitzar al màxim les hores de formació en empresa perquè es pugui atorgar el grau, tant pel que fa a l’FP convencional com amb l’FP dual. Com en el cas del batxillerat i de les universitats, la intenció és que cap alumne perdi un any. Com que la major part de l’alumnat no haurà pogut completar les hores de formació en centres de treball mínimes per obtenir el títol, a Catalunya el Departament d’Educació deixa que els centres acordin allargar aquestes pràctiques al juliol, o fer més hores quan es pugui reprendre l’activitat, o fins i tot substituir-les per un mòdul integrat (és a dir, més hores de formació al centre). Pel que fa a la modalitat dual, es permet l’obtenció del títol amb una reducció d’hores d’estada en l’empresa, fins a un mínim de 660 (normalment han de ser 1.000). Qui no arribi al mínim, podrà comptar les hores que hagi fet com si fos d’una FP ordinària i obtenir el títol com a tal.

    Selectivitat

    La Comissió d’Accés i Afers Estudiantils del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha decidit endarrerir la realització de les proves d’accés a la universitat d’enguany al 7, 8 i 9 de juliol, com han fet la major part de comunitats autònomes. A França s’ha decidit que aquest any no hi haurà selectivitat (el baccalauréat), sinó que s’allargarà el període lectiu i que la nota de l’examen se substituirà per l’avaluació continua d’aquestes setmanes. A Espanya ara mateix aquesta mesura no sembla que estigui sobre la taula, ni tan sols s’ha parlat de reduir el temari, però sí que, si més no a Catalunya, s’ha demanat als examinadors que els estudiants puguin tenir un ventall d’opcions més gran en cada prova.

    Les PAU +25 i +45

    La Prova d’Accés a la Universitat per a més grans de 25/45 anys (inicialment fixada pel 18 i 25 d’abril) es posposa fins al juny: fase general (20 de juny) i fase específica per als més grans de 25 anys (27 de juny).

    Les PAP

    La convocatòria ordinària de les Proves d’Aptitud Personal (PAP) per accedir als Graus en Educació Infantil i en Educació Primària (que havia de celebrar-se el 25 d’abril, en convocatòria ordinària) es programen al divendres 19 de juny.

    Curs universitari

    Les universitats (si més no, la majoria) ja han informat que la docència presencial no es reprendrà fins al curs vinent és a dir, que tota la docència que s’imparteixi fins a finals d’aquest curs serà telemàtica. L’única excepció són les proves d’avaluació final, que ara per ara es confia que es puguin fer de forma presencial, sense descartar –lògicament– que al final no hi hagi més remei d’inventar-se la forma de fer-les virtuals. Algunes universitats estan allargant el període d’avaluació fins a mitjans de juliol. Hi ha la voluntat que tothom que superi aquesta avaluació passi de curs i que els estudiants que estan en l’últim curs puguin graduar-se com si res no hagués passat. Algunes veus, però, advoquen per un aprovat general. A Itàlia sembla que aquesta opció està agafant molta força.

    Oposicions

    Les oposicions per a les 5.000 places del cos de docents de secundària, que estaven previstes per a finals de juny, finalment el Departament les trasllada al darrer quadrimestre de l’any (contra l’opinió d’alguns sindicats, que demanaven endarrerir-les un any). La primera setmana de setembre els opositors hauran de presentar de la programació i unitat didàctica; la seva defensa (1a part de les oposicions) es farà a finals d’aquell mes o al llarg de la primera quinzena d’octubre; i el supòsit pràctic i desenvolupament d’un tema (2a part de les opos) a finals d’octubre o al llarg del mes de novembre. El desembre es farà la valoració dels mèrits de cada opositor i la resolució d’aspirant seleccionats es publicarà el gener de 2021.

    En el cas de les Illes Balears, el Departament d’Educació, Universitat i Recerca està demanant insistentment al secretari d’Estat d’Educació i FP que aprovi una mesura legislativa que permeti el trasllat de les oposicions previstes per aquest any (1.144 places distribuïdes entre tots els cossos docents i illes) a l’any 2021. En el seu cas, però, el confinament els va enxampar amb la convocatòria encara oberta, mentre que a Catalunya ja s’havia tancat.

    Activitat normativa

    Des de l’inici del confinament no s’ha tingut cap més notícia del decret d’admissió o del decret de concerts ni de cap altra norma que no tingués a veure directament amb la crisi del coronavirus i amb les mesures de suport a les empreses i treballadors auxiliars del sistema d’educació de Catalunya (vetlladores, menjadors, neteja, transport, etc). El 19 de març el Departament d’Educació va informar que se suspenien tots els tràmits administratius que són de la seva competència, com per exemple, la sol·licitud de títols, les proves lliures per a l’obtenció de títols i certificats, les oposicions al cos d’inspectors, el concurs de mèrits de selecció de direccions de centres, les proves de competències de sisè de primària o l’accés a la borsa d’interins, entre altres.

    Escoles d’estiu

    Ara mateix la previsió és que se segueixin fent en les dates habituals, per tant, la major part la primera setmana de juliol.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    crisi del coronavirus Departament d'Educació
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Continuar amb l’aprenentatge tot i les dificultats
    Next Article
    Actualitat
    Com viuen els estudiants la crisi del Covid-19?
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    Niubó cessa el subdirector de plantilles pel caos de l’adjudicació de places docents

    juliol 22, 2025

    Actualitat
    Educació paralitza l’adjudicació de places docents per errors en el sistema

    juliol 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat de Barcelona obre una investigació contra Ramón Flecha i el CREA

    juliol 16, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}