Aquest mes d’abril ha tingut lloc la 10a Jornada d’intercanvi d’experiències d’Aprenentatge Servei (ApS), organitzada pel Centre Promotor d’ApS de Catalunya, que ha reunit 125 persones vinculades al món educatiu i social. Aquesta edició és especialment significativa, ja que commemora també més de 20 anys des de l’arribada i implantació del concepte d’ApS a Catalunya, una trajectòria que ha consolidat aquesta metodologia com a pal de paller d’una educació transformadora.
Amb el lema “ApS, mirades des de l’evidència”, la jornada ha volgut visibilitzar els efectes positius de l’ApS tant en l’alumnat com en les comunitats, a partir d’una combinació de pràctiques inspiradores i recerca acadèmica.
Una benvinguda amb mirada crítica i esperançadora
Des del Centre Promotor, l’Anna Escofet, va donar el tret de sortida a la jornada situant el repte de l’ofensiva antipedagògica que qüestiona les pedagogies actives. En aquest context, ha subratllat la importància de defensar l’ApS des de les evidències, tant les recollides per la recerca com les construïdes a les aules i als barris.
Diàlegs que connecten neurociència, pedagogia i compromís social
Un dels moments centrals de la jornada va ser la taula de diàleg entre Xus Martín, professora de la Facultat d’Educació de la UB, i David Bueno, neurocientífic i director de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st. Xus Martín va defensar que l’Aprenentatge Servei suposa una passa més en l’evolució de les pedagogies actives, perquè “posa en connexió centres educatius i realitat”. Va remarcar que l’ApS genera condicions reals per a l’aprenentatge, ja que “la realitat ens demostra si aprenem o no, si hem canviat alguna cosa o no”. També va destacar el valor del servei com a motor motivador, precisament perquè comporta un repte i implica exposar-se: “El servei és motivador perquè és arriscat. Ens fa por no estar a l’altura, i això ens fa créixer.” Per Martín, l’ApS trenca amb el determinisme sociològic i ofereix a infants i joves l’oportunitat de fer que les coses “passin de debò”.
Per la seva banda, David Bueno va oferir una mirada des de la neurociència, explicant com l’ApS connecta amb els mecanismes més eficients del cervell per aprendre: “La motivació energitza el cervell. Pots treballar més estona sense cansar-te, i la zona del cervell que gestiona la motivació s’enriqueix amb la satisfacció i amb l’optimisme.” Va destacar que el vincle entre aprenentatge i emoció és clau per consolidar coneixements, ja que “memoritzar sense emoció és molt més difícil; si vinculem l’aprenentatge a una emoció, ho recordem millor.” A més, va subratllar que accions com explicar el que fem a altres persones, siguin infants o avis, activen més zones del cervell relacionades amb el raonament i afavoreixen connexions neuronals més àmplies i eficients. Tot plegat reforça la idea que l’ApS, quan es dissenya i acompanya bé, no només transforma el context social, sinó també el cervell que aprèn.
Tallers per aprofundir en l’impacte
La jornada també va comptar amb quatre tallers simultanis que han permès analitzar l’impacte de l’Aprenentatge Servei des de diferents perspectives complementàries: els sabers i capacitats de l’alumnat, el creixement personal d’infants i adolescents, els efectes positius en l’entorn social, i la millora interna dels centres educatius i entitats socials. Aquests espais de treball han esdevingut un lloc clau per a la posada en comú de bones pràctiques, així com per generar reflexions crítiques sobre les condicions que afavoreixen un ApS de qualitat, amb l’objectiu de continuar avançant cap a una educació més transformadora i compromesa.
Veus joves, experiències i celebració
Un dels moments més potents de la jornada va ser el protagonitzat pels joves participants en projectes d’ApS, que van compartir vivències i reflexions profundes sobre la seva experiència. Van expressar cap a les seves educadores la necessitat de tenir més temps per fer les accions i aprendre d’elles, de poder-se moure entre diferents àmbits de projecte, i sobretot, van destacar com d’important havia estat per a ells sentir-se bé ajudant a altres persones. També van posar sobre la taula la importància de l’empatia en el marc de les accions, de valorar totes les aportacions i d’acceptar la complexitat del procés educatiu, que pot ser fàcil i difícil alhora.
A més, diverses experiències educatives i socials van presentar els seus projectes en format pòster. Un espai important per inspirar-nos en les experiències de les altres, parlar amb altres centres i entitats per conèixer què s’està fent en la pràctica i continuar fent xarxa.

També vam poder bufar les espelmes d’aniversari amb uns pastissos molt especials elaborats en un projecte d’ApS de l’alumnat de cuina de Fundesplai, que també van compartir el seu procés d’aprenentatge i com l’experiència educativa i la vinculació real els ajuda a aprendre millor. Vam reconèixer que els 20 anys segurament són més anys, ja que sabem que la filosofia i manera de fer de l’ApS és quelcom que ja formava part de la manera de fer d’espais educatius i socials molt abans que arribés a Catalunya aquest concepte. Però, reconeixem com ens ha ajudat a millorar l’acció pedagògica, construir coneixement, difondre bones pràctiques i construir comunitat. Durant aquests anys són moltes les administracions, entitats socials, federacions d’entitats, universitats, moviments de lleure i escoltisme, centres educatius i persones individuals, que des de molts llocs han fet possible que tantes persones puguin aprendre i comprometre’s amb la transformació de la realitat a partir d’accions d’aprenentatge servei.
Conclusions compartides per seguir avançant
Durant la jornada, es van compartir conclusions preliminars d’una ronda de trobades amb docents i entitats amb una llarga trajectòria en aquest àmbit. D’aquestes converses n’han sorgit diverses propostes de millora per continuar fent créixer l’ApS de qualitat als espais educatius: facilitar aspectes organitzatius, impulsar el reconeixement institucional, promoure formacions conjuntes entre centres i entitats, consolidar projectes en l’àmbit territorial i difondre bones pràctiques, entre d’altres. També es va posar en relleu la importància de crear espais de reconeixement per a l’alumnat i d’impulsar l’ApS en totes les etapes educatives més enllà de l’obligatorietat de secundària.
Des del Centre Promotor d’ApS, es va agrair la participació de totes les persones assistents i el treball constant de les comunitats educatives i socials que, dia rere dia, fan possible una educació crítica, compromesa i transformadora.
Amb una mirada posada al futur, aquestes jornades continuen consolidant-se com un espai clau per al creixement i la qualitat de l’ApS a Catalunya. Fins les properes!