A Catalunya existeixen molts segells editorials, però pocs amb cent anys d’història. L’editorial Salvatella va néixer el 1922 al barri de Gràcia de Barcelona de la mà de Miquel A. Salvatella. Avui Joan Salvatella, net del fundador, és al capdavant de l’editorial catalana que continua publicant llibre infantil i material educatiu per infants de tres a dotze anys. Tot i que també treu títols de literatura juvenil, llibres d’art i d’altres novetats que aporten valor al món editorial. Les seves propostes sempre segueixen uns valors establerts i tracten de donar resposta a les necessitats de famílies i educadors.
Per què va néixer l’editorial Salvatella i per què continua tan viva avui?
El que es pretenia en el moment de posar en marxa l’editorial era donar un nou impuls a les publicacions escolars amb una inquietud renovadora i pedagògica, convençuts de les millores que aportaven els principis inspirats en l’Escola activa.
Ja porteu tres generacions de Salvatella a l’editorial, l’ofici continuarà a la família?
Són ja tres generacions dirigint l’editorial, esperem que vingui una quarta. Tot just ara comencem a treballar amb la continuïtat de l’editorial i el meu desig és comptar amb una quarta generació d’editors o editores.
Teniu guardat el primer títol que va publicar el vostre besavi?
Tenim un arxiu on s’han anat guardant totes les primeres edicions dels llibres publicats. Per trobar la primera, hauria de revisar un arxiu que ja és molt gran; hi ha molts títols publicats durant aquests cent anys. A més, cal tenir en compte que durant la guerra civil es van perdre alguns d’aquests títols. Però és una bona pregunta perquè és un repte que tinc pendent i què m’agradaria poder fer; revisar i classificar tot l’arxiu o fer una donació a alguna entitat interessada a fer-ho.
Sempre heu estat al barri de Gràcia? Recordes com era el dia a dia de l’editorial quan eres petit?
Sí, sempre hem estat al barri de Gràcia, primer al carrer Sant Domènec durant més de vuitanta anys i després vam reformar un local què fèiem servir de magatzem al carrer Sant Agustí, on finalment vam traslladar l’editorial. Recordo perfectament l’editorial en els anys setanta amb el meu avi, el meu oncle i el meu pare al capdavant de l’editorial. La meva germana i jo, de ben joves, vam començar a ajudar en les feines més bàsiques de l’editorial en els moments què es necessitava. He viscut l’editorial tota la meva vida.
Al llarg d’aquests cent anys què diries que ha millorat d’aquest ofici i què s’ha perdut?
L’ofici d’editor crec què continua sent el mateix, trobar noves idees, noves obres i nous autors, o detectar noves oportunitats i crear els continguts per contribuir a una societat més justa i solidària. Abans l’edició d’un llibre era un procés molt llarg i costós, tant en la preparació, la maquetació, les correccions, la impressió i l’enquadernació; avui dia tot aquest procés és molt més àgil, però això també té com a conseqüència un excés de publicacions i una saturació al mercat que no és beneficiosa en absolut, ja que escurça la vida útil d’un llibre. Això provoca que les novetats ocupin el lloc dels bons llibres que podrien i haurien de durar molts més anys. Aquest corrent, molt comú a altres sectors de consum, ha provocat també una forta concentració del mercat editorial, provocant la desaparició de molts segells independents que aportaven diversificació i qualitat. Nosaltres som una de les poques editorials independents amb cent anys d’història que hem sobreviscut a aquest procés globalitzador, tot i que en els darrers anys s’estan creant nous segells editorials que tornen a aportar frescor.
L’editorial ha sobreviscut a una guerra mundial, una guerra civil, el franquisme, crisis econòmiques… Quina ha estat la pitjor i la millor etapa? Per què?
Hem passat per tota mena de crisis i no sé quina ha sigut la més difícil. El que importa és que les hem superat totes i les tres generacions hem sigut capaços de tirar endavant en aquests moments tan complicats. Segurament el compromís amb què fem i l’esforç de tots els que hem treballat a l’editorial siguin els principals motius que ara sigui viva, després de cent anys.
Els millors anys sempre són aquells que et permeten desenvolupar al màxim la teva tasca d’editor. Lògicament, l’obertura del català a partir de 1960, encara en plena dictadura franquista, i més tard, a partir de 1970 ja a les escoles, va ser una fita destacada en la nostra tasca d’editors. També destacaria la crisi econòmica de 2011 i el canvi de tendències i hàbits que es van produir en el món educatiu, així com la irrupció de les noves tecnologies.
Heu publicat sempre en català i castellà? Diries que en l’actualitat les editorials juguen un paper important en la conservació del català?
Sí, sempre hem publicat amb les dues llengües. Hem de recordar què la publicació de llibres en català va estar prohibida durant molts any per la dictadura franquista. Crec que el paper de les editorials en la conservació, difusió i aprenentatge del català és bàsica.
A través vostre s’han donat a conèixer diversos autors i il·lustradors, a qui destacaries?
Hi ha hagut molts col·laboradors durant aquests anys, tots importants per nosaltres, i nous autors i il·lustradors que crec que tindran un gran futur. Ara, dels anys 1970 al 2000, l’autora Teresa Sabaté, Fermí Capell i la il·lustradora Rita Culla van formar un equip molt prolífic i amb multitud d’obres editades i que han sigut i són de gran utilitat per al món de l’educació dels infants.
Feu materials tant per a escoles com per a famílies. Com aconseguiu estar al dia de les seves necessitats o demandes?
La nostra principal font d’informació són els mateixos autors, els educadors i la comunitat de pares i mares. Òbviament també la societat en general i les noves tendències. Seguim l’evolució del món i sobre la base d’uns valors establerts, tractem de trobar les necessitats de famílies i educadors.
Us és difícil adaptar-vos cada vegada als canvis de currículum o de lleis educatives?
Sempre és complicat, però ara nosaltres no editem llibres de text. I pel que fa a les nostres publicacions, ens deixem assessorar per educadors i autors que coneixen bé les tendències i la normativa.
Hem d’aconseguir que el gust per la lectura que els infants tenen fins als vuit o deu anys es mantingui quan les noves tecnologies s’imposen a les seves vides; i això és feina de tots: educadors, famílies i editors
Com veus als petits lectors de l’actualitat? De quina manera podem cultivar el gust per la lectura en un món a on les imatges i les pantalles tenen tanta cabuda?
El gust per la lectura i pels contes no s’ha perdut en les edats primerenques. Aprendre a llegir pot ser molt divertit i als infants els hi encanta. També l’estona dels contes amb la família és una etapa meravellosa i que ens guardarà grans records tant als pares com al fill, aprofitem-ho!
Cultivar el gust per la lectura, crec que és una feina de tots: educadors, pares i mares, i editors. Hem d’aconseguir que aquest gust per la lectura que els infants tenen fins als vuit o deu anys es mantingui quan les noves tecnologies s’imposin a les seves vides. Nosaltres com a editors hem de fer bons llibres, els educadors han de continuar estimulant la lectura i els pares procurant que no abandonin la lectura en aquests anys. Hi ha grans llibres per aquestes edats que poden competir amb les noves tecnologies.
Què teniu en compte a l’hora de tirar endavant una publicació?
Depèn de l’edat que vagi dirigit el llibre, procuro recordar els meus fills en aquella etapa i em pregunto: M’agradaria aquest llibre per al meu fill? Li ensenyarà quelcom positiu? Els valors que transmet m’agraden?… Si la resposta és positiva, tiro endavant.
Quines novetats teniu per aquest Sant Jordi? I per al curs vinent?
Hem publicat tres novetats per aquest Sant Jordi: N’has fet de tots colors, Lia! Una història gràfica per a totes les edats que ens parla sobre la sinestèsia, una forma diferent de percebre el món. El dragonet i les netes de Sant Jordi, una lectura divertida amb moltes activitats per a tota la família i Viure sense excuses, la vida de Florence Nightingale pionera de la infermeria moderna. Estem treballant per poder tancar l’edició de les novetats per al curs vinent.
Com t’imagines que serà el futur del món editorial? I de la vostra editorial?
Crec que els grans grups continuaran creixent i fent-se forts, però estic segur que conviuran amb les petites editorials que donen resposta a una societat que és molt diversa. Nosaltres continuarem fent el nostre camí i veurem fins a on ens porta. Ser aquí després de cent anys ens dona empenta per continuar endavant.