El públic adolescent i jove és dels que més costa apropar a la cultura, són edats en què sovint ja no comparteixen activitats culturals amb els pares i anar-hi amb els amics i amigues sembla que no està a l’abast de les seves butxaques. Però, a poc a poc la tendència va canviant gràcies a iniciatives promogudes sobretot, per l’administració pública i les mateixes entitats culturals.
Aquest mes d’octubre acaba de néixer Vibe35 de la mà del Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori i el Palau de la Música. Aquests sis equipaments públics s’uneixen i posen en marxa un projecte conjunt per crear nous públics joves i potenciar iniciatives educatives i socials. Un projecte que parteix de la subvenció atorgada pel Ministeri de Cultura i de la voluntat per part de la Conselleria de Cultura que els 6 equipaments nacionals col·laboressin plegats per treballar nous públics.
A més, el pròxim 13 de novembre la Filmoteca de Catalunya s’afegeix a la celebració del Premi del Públic Jove Europeu organitzat per l’Acadèmia del Cinema Europeu, EFA, i per això cerca joves d’entre 12 i 14 anys, amants del cinema, que vulguin participar de jurat aquest dia juntament amb altres joves d’arreu d’Europa.
Vibe35
Accés a la cultura a preus reduïts
El Vibe35 ofereix aquesta tardor una programació cultural única als joves d’entre 18 i 35 anys a preus molt reduïts, entre 10 € i 20 €. Aquesta inclou un espectacle o concert a cadascun dels 6 equipaments públics adherits al projecte i un aftershow per gaudir dels diferents espais de cada institució amb actuacions musicals d’ambient o discjòqueis en col·laboració amb diverses empreses i entitats culturals com ara el Sònar, el Primavera Sound, el Festival Cruïlla, la Razzmatazz o el Nitsa/Apolo.
La voluntat és acostar la programació del Mercat de les Flors, Teatre Lliure, Gran Teatre del Liceu, Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori i el Palau de la Música al públic jove oferint espectacles de dansa, teatre i concerts de música clàssica i òpera, a un preu reduït des del 21 d’octubre a l’1 de novembre.
Amb el lema “Vibe35, a l’octubre vibra amb la cultura”, els 6 equipaments han iniciat una campanya de comunicació dirigida a aquest públic.
Un projecte educatiu comú
D’altra banda, els 6 equipaments han unit esforços dels seus serveis educatius per fomentar el valor educatiu de la cultura, creant ponts i fent de mediadors entre el sector cultural i l’educatiu.
Entre els objectius més destacats hi ha el foment de la formació, el debat i la creació de recursos educatius adreçats a tota la comunitat educativa i, d’altra banda, l’objectiu de donar més visibilitat a l’oferta educativa dels sis equipaments nacionals, facilitant-ne l’accés a la participació.
Així doncs, es crearà una plataforma web (que estarà en línia a mitjans de l’any vinent) que inclourà la programació de totes les activitats educatives que ofereixen els sis equipaments, la creació d’itineraris compartits i l’organització d’unes jornades de formació pel professorat d’escoles i/o instituts.
Aquest portal web vol esdevenir el punt de referència de totes les activitats educatives que es programin des dels sis equipaments i, a la llarga, de totes les institucions culturals que tinguin interès a participar-hi, amb la voluntat de difondre les activitats de manera més eficient i unificada i d’agilitzar els processos de reserva, compra i facturació de les activitats educatives dels sis equipaments.
Un dels eixos de la plataforma és la creació d’itineraris que plantegen la possibilitat de traçar ponts entre les programacions escolars i l’oferta educativa dels 6 equipaments.
Un altre eix del projecte seran les formacions de professorat anuals. Aquestes sessions es focalitzaran en potenciar el valor educatiu i transformador de les arts escèniques a través de tallers i ponències per part d’experts en el sector i un banc de recursos pedagògics i didàctics per treballar amb les arts en viu als centres escolars.
Intercanvi d’experiències entre els projectes socials
Finalment, dins d’aquest projecte inèdit i comú dels 6 equipaments es desenvoluparà també una plataforma d’intercanvi d’experiències entre els projectes socials de cada institució, per tal d’explorar possibles vies de col·laboració futures i especialment compartir estratègies per a una millor accessibilitat del sector a la cultura.
Premi del Públic Jove del Cinema Europeu
Convertir-se en jurat d’un premi de cinema
El pròxim 13 de novembre se celebra el Premi del Públic Jove Europeu EFA Young Audience Award #YAA2022 a diferents ciutats europees. A Barcelona tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya que per vuitè any consecutiu s’afegeix a la celebració d’aquest premi.
Per això, la Filmoteca de Catalunya busca joves d’entre 12 i 14 anys que els entusiasmi el cinema i que el pròxim 13 de novembre vulguin fer de jurat d’aquest premi organitzat per l’Acadèmia del Cinema Europeu.
Aquest jurat jove, format per nois i noies d’arreu d’Europa, ha de decidir el premi a millor pel·lícula juvenil europea de l’any.
En aquesta edició els films nominats són tres. Animal, un documental francès on dos adolescents viatgen per reunir-se amb científics i activistes d’arreu del món, buscant una altra manera de conviure amb altres espècies, com a cohabitants i no com a depredadors. La reina de la comèdia, pel·lícula sueca que narra el dol que viu una noia de tretze anys que recentment ha perdut a la seva mare, una de les coses que ha de fer per sobreviure a aquest dol és convertir-se en la reina de la comèdia fent el que més li agrada: monòlegs. I Els somnis són com tigres salvatges, pel·lícula alemanya que retrata a un nen de dotze anys de Mumbai a qui li encanta Bollywood i que somnia posar-se davant de la càmera amb el seu heroi, la superestrella Amir Roshan. Però el seu gran desig sembla inabastable quan els seus pares li parlen del seu somni d’emigrar a la llunyana Alemanya.
Viure un matí de pel·lícula
Els joves que vulguin apuntar-se al jurat viuran un matí de pel·lícula a la filmoteca. Veuran tres bones pel·lícules europees en VOS amb caràcter de preestrena, passaran un dia entre amics i companys amants de cinema, parlaran sobre els tres films candidats, decidiran quina és la millor pel·lícula europea de caràcter juvenil i alhora coneixeran millor la Filmoteca de Catalunya que també els convidarà a un dinar de germanor. Tot plegat una experiència nova i diferent, en un marc europeu únic.
Abans de cada projecció, els monitors i les monitores de Drac Màgic introduiran les pel·lícules, proposant tècniques per analitzar-ne les imatges i el contingut, i conduiran el debat després de cada visionat.
Al final, quan el jurat les hagi vist totes tres, tindrà lloc la votació secreta. Dos membres del jove jurat de Barcelona seran els portaveus del jurat. El director i les directores de les tres pel·lícules es trobaran reunits a la ciutat alemanya d’Erfurt esperant el veredicte. L’acte de lliurament del Premi es podrà seguir en directe a les 20.00 h a través del web dels premis.
A més, l’Acadèmia del Cinema Català, membre de la xarxa d’acadèmies de cinema europeu, col·labora un cop més en l’organització de la jornada, convidant una jove intèrpret a compartir la seva experiència amb els assistents. L’actriu Maria Morera, protagonista dels films Libertad de Clara Roquet i La Vida sense la Sara Amat de Laura Jou, i de les sèries de Televisió de Catalunya Cucut i Buga Buga. Per gentilesa de l’Acadèmia de Cinema Català i de Filmin, entre tots els inscrits se sortejaran tres abonaments mensuals a FilminCat.
Els joves podran anar acompanyats de dos adults que podran assistir a les projeccions, però no als debats ni al dinar. Els aspirants a participar-hi han de fer una inscripció, que inclou també les dades dels pares o responsables legals. inscripció