L’Institut del Teatre ha acollit aquest desembre l’acte oficial de la signatura del conveni d’adscripció i col·laboració acadèmica amb la Universitat de Barcelona (UB). El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, i el rector de la UB, Joan Guàrdia, han signat el document que formalitza l’adscripció de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i del Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre a la Universitat de Barcelona.
Noves titulacions universitàries
El conveni estableix que l’ESAD podrà impartir tres estudis de grau: Grau en Interpretació teatral, Grau en Direcció escènica i Dramatúrgia i Grau en Escenografia. A més, el CSD oferirà un únic grau que aplegarà les dues especialitats que actualment l’escola imparteix per separat, i que durà per nom Grau en Dansa: Pedagogia i Coreografia. Els quatre graus seran titulacions universitàries oficials de la Universitat de Barcelona.
La implantació de les titulacions superiors de l’Institut del Teatre com a universitàries es farà efectiva previsiblement en el curs 2026-2027.
La directora general de l’Institut del Teatre, Núria Plana, ha assegurat que “l’adscripció de l’Institut del Teatre a la Universitat de Barcelona suposa un gran salt qualitatiu per a les nostres titulacions superiors en Art Dramàtic i Dansa, alhora que ens obre les portes a incrementar la recerca en arts des de la pràctica artística”.
D’altra banda, el diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, ha destacat que l’Institut del Teatre “ha treballat de valent per a aquest reconeixement, especialment des de 2015, en què es va decidir per votació interna l’adscripció universitària com la via més adequada” per atorgar als estudis superiors de la institució el rang acadèmic que mereixen.
El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha afirmat que aquest conveni “és un pas més en la direcció ferma que la Universitat de Barcelona va endegar ara fa uns anys de constituir-se en el motor de les belles arts al nostre país. Un pas que treballem perquè es vegi reflectit al nou nucli del Campus de les Arts”. També ha manifestat que “en aquest recorregut, la connexió amb una institució de referència nacional i internacional en l’àmbit artístic com és l’Institut del Teatre és l’evidència més clara que no es pot entendre la ciència sense l’art i viceversa. Conceptes com recerca, innovació i transferència no són aliens a la realitat de l’Institut del Teatre: el lligam amb la Universitat de Barcelona és la palanca perquè tota aquesta realitat faci un pas endavant decisiu”.
Reivindicació històrica
La signatura del conveni obre les portes a l’acompliment d’una reivindicació històrica en l’àmbit de l’ensenyament dels estudis artístics superiors. Fa tres dècades que des del sector educatiu artístic nacional es reivindicava l’equiparació dels estudis superiors artístics com universitaris. Aquest conveni dona resposta, finalment, a aquesta reivindicació.
A finals de juny de 2024 va entrar en vigor la nova llei d’ensenyaments artístics superiors que estableix el marc legal necessari per poder alinear els estudis de disseny, art dramàtic, música, dansa, audiovisual, arts plàstiques o restauració de béns culturals als estàndards europeus. A l’Estat, el sector dels ensenyaments artístics agrupa uns 14.000 docents i 140.000 alumnes.