A Catalunya tenim 641 equipaments museístics, una xarxa repartida per tot el territori i que acosta la història, l’art, la ciència, la tècnica i la cultura en general al públic de totes les edats. Entre aquest 2025 i 2024 hem trobat tres d’ells que estan d’aniversari amb números rodons, el Museu del Disseny-Disseny Hub Barcelona (DHub) ha fet 10 anys, el MNACTEC 40 anys i aquest 2025 el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) celebra els seus 90 anys.
El DHub: 10 anys consolidant-se com l’epicentre del disseny i les indústries creatives
El 13 de desembre de 2014 es va inaugurar el Museu del Disseny-Disseny Hub Barcelona (DHub), que naixia amb la funció de conservar, interpretar i exposar el seu fons i elaborar una proposta d’exposicions i activitats al voltant del disseny.
Des de llavors, el DHub s’ha consolidat com l’epicentre del disseny i de les indústries creatives de la ciutat. Un equipament central per a la divulgació del patrimoni i la cultura del disseny, així com per a la promoció de l’activitat i l’impuls del talent en els àmbits del disseny, l’arquitectura, l’audiovisual, la innovació i la tecnologia.
En aquests 10 anys, el DHub ha rebut més de 2,5 milions de visitants i s’hi han pogut veure un total de 58 exposicions: 50 temporals i 8 permanents, comptant amb la nova mostra Matter Matters que s’inaugurà el febrer del 2025. Més enllà de les exposicions, les activitats educatives han estat un altre dels pilars en la tasca de divulgació del patrimoni i la cultura del disseny. En aquesta dècada, prop de 80.000 persones han participat en les activitats educatives destinades a estudiants de primària, secundària o universitaris. I més de 9.500 persones han realitzat algun dels tallers familiars, casals d’estiu o de Nadal o tallers de lleure que ha organitzat l’equipament.
El DHub també ha buscat impulsar i promoure el sector a través de conferències, festivals i premis organitzats conjuntament amb la resta d’entitats amb seu a l’equipament: Barcelona Centre de Disseny (BCD), el Foment de les Arts i del Disseny (FAD), l’Art Directors Club of Europe (ADCE), l’Associació per a l’Estudi del Moble (AEM) i la Biblioteca El Clot-Josep Benet.
La commemoració del 10è aniversari va coincidir amb un any especial per a l’equipament, en què s’ha inaugurat la DShop, la nova botiga del Disseny Hub, i el Cub, un edifici annex que amplia l’espai expositiu de l’equipament. A més, el DHub ha engegat una nova estratègia d’exposicions permanents i ha impulsat un programa d’acords amb centres internacionals. Més enllà d’això, aquest ha estat també un any clau per a les obres de la Plaça de les Glòries, que dotaran el DHub d’una nova centralitat amb la construcció d’una sortida del metro a l’interior mateix de l’equipament.
Mireia Escobar, directora d’Indústries Creatives de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i del DHub , remarca que “en 10 anys el Disseny Hub s’ha consolidat com la casa del disseny i de les indústries creatives amb una doble funció: d’una banda, ser l’equipament de referència del sector, que interlocuta i dona suport a les escoles de disseny i arquitectura, i promou el talent creatiu de la ciutat tant a nivell nacional com internacional; i d’altra banda, ser la seu del Museu del Disseny, que té la missió de conservar, difondre i divulgar el patrimoni de la ciutat”.
MNACTEC: 40 anys difonent el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) va celebrar l’any passat el seu 40è aniversari. Inaugurat el 12 d’abril de 1984, el MNACTEC és un dels tres museus nacionals de Catalunya i té per missió estudiar, interpretar, conservar, difondre i mostrar, de forma innovadora i participativa, la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial, i, molt especialment la seva implicació i incidència social.
El MNACTEC, ubicat a Terrassa en un dels edificis més destacats del modernisme industrial català, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, presenta diverses exposicions temàtiques que donen a conèixer el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya en àmbits com l’energia, el transport, el tèxtil, la informàtica o la química.
La col·lecció del MNACTEC està formada per més de 20.000 objectes que inclouen els testimonis materials més importants de l’enginy tècnic de la humanitat, així els objectes més rellevants inventats o fabricats a Catalunya en àmbits com les tecnologies audiovisuals, la computació, les telecomunicacions, la medicina, l’energia o els sectors productius.
El patrimoni industrial, científic i tècnic té una directa implicació amb la nostra societat contemporània i forma part del patrimoni cultural de Catalunya. Per això és imprescindible posar en valor el material que conserva i exposa el Museu i que ens recorda d’on venim, què és el que som i cap on volem anar.
Entre les exposicions permanents del MNACTEC destaquen La fàbrica tèxtil, que mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana en el context original d’una fàbrica de principis del segle XX, o El transport, que presenta la col·lecció d’automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes, així com exposicions dedicades a la història dels ordinadors, les fonts d’energia i l’aplicació de la química. El Museu compta també amb l’espai Explora 0-6, un espai innovador de descoberta i experimentació per a infants de 0 a 6 anys.
MAC: 90 anys i mirant els reptes de futur per als museus d’arqueologia
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta aquest any una nova temporada expositiva on l’arqueologia mediterrània dialoga amb l’actualitat, explica, qüestiona, sorprèn i emociona. El museu nacional –integrat per cinc seus a Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret–, celebrarà enguany el 90è aniversari de l’obertura al públic del museu a Barcelona (1935) amb exposicions, jornades i activitats especials, i immers en la renovació museogràfica de les seus de Barcelona i Girona.
Una de les grans novetats de l’any és la mostra internacional Sardenya. L’illa megalítica, que es podrà veure a la seu de Barcelona del 24 d’abril al 30 de novembre. I encara es pot veure també l’exposició sobre el patrimoni arqueològic subaquàtic català, Naufragis. Història submergida, comissariada pel Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), a Barcelona fins al 16 de febrer.
La seu de Barcelona tancarà les actuals sales de prehistòria, fenicis i grecs al mes de juny per tal d’iniciar un procés de renovació d’aquestes. La nova mostra estable, dedicada a la presentació de les col·leccions prehistòriques de la institució, s’inaugurarà durant el primer semestre de 2026. D’altra banda, per poder mantenir l’oferta educativa d’aquests àmbits, el museu habilitarà un nou espai d’experimentació, l’Arqueolab Prehistòria, amb un tast de la museografia i els recursos educatius de la futura mostra.
Per la seva banda, la seu de Girona – el monestir de Sant Pere de Galligants – també tancarà la sala d’exposicions estables al públic per poder treballar en una renovació museogràfica. Després d’una reforma centrada en la millora de l’accessibilitat universal a tots els espais del monestir, les obres serviran també per augmentar l’espai expositiu útil disponible i per presentar un nou relat i una nova museografia. La finalització de les obres i la nova presentació de les col·leccions estables del centre està prevista per al primer trimestre de 2027. Les dues accions se sumen a la ja renovada exposició sobre el llegat romà a Catalunya, IMPERIVM: històries romanes a Barcelona, i també al nou espai museogràfic del jaciment grecoromà d’Empúries amb la mostra permanent, Empúries, port de cultures.
En el marc del 90è aniversari de l’obertura al públic de la seva seu a Barcelona, el museu vol organitzar a finals del mes d’octubre les jornades internacionals Transformar el museu: una mirada des de l’arqueologia, en la que es donaran cita representants de diversos museus d’arqueologia d’arreu d’Europa i del món, per debatre sobre els reptes que aquestes institucions han de fer front durant els anys a venir.
Com a centre de referència nacional en la recerca, conservació i difusió del patrimoni arqueològic català, l’activitat del MAC també se centra en la investigació i divulgació de les descobertes patrimonials catalanes. En aquest sentit, el MAC organitzarà en el marc del 90è aniversari dues jornades sobre els reptes dels museus d’arqueologia en ple segle XXI, amb una mirada local i internacional.