Tal com es va anunciar al 2n Fòrum de les Arts a l’Educació celebrat el 30 d’octubre de l’any passat, ja ha començat el desplegament del Programa per a la millora de la presència de les arts i la cultura en l’educació.
A finals d’any la consellera d’Educació i Formació i Professional, Esther Niubó, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández, es van reunir amb l’equip tècnic del Programa. A la trobada, ambdues conselleres van remarcar la importància d’aquest nou programa que pretén vincular els àmbits de l’educació i la cultura per promoure la formació artística i humanística de l’alumnat del país. La iniciativa promou tant la familiarització i sensibilitat cap als llenguatges artístics, com també s’incorpora en els processos d’aprenentatge la pràctica cultural com un mitjà per assolir els reptes educatius.
El Programa per millorar la presència de les arts i la cultura en l’educació té caràcter interdepartamental i, amb una durada inicial de tres anys, respon a una iniciativa que sorgeix, per una banda, del I Fòrum de les Arts a l’Educació impulsat des del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura de i de les Arts) i, d’una altra, formalitza el compromís que els dos departaments van adquirir davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya del passat mes de març de 2023.
El programa també ha de servir per desenvolupar un dels eixos destacats de la legislatura: garantir els drets culturals, i facilitar l’accés universal i la participació cultural amb l’impuls de les arts i la cultura en l’educació.
El programa, l’equip i els seus objectius
El programa per millorar la presència de les arts i la cultura en l’educació ha d’ajudar a desplegar a tot el territori català les iniciatives programades per ambdós departaments en l’àmbit de les arts i la cultura als centres educatius així com del conjunt d’iniciatives impulsades per altres administracions, institucions i equipaments.
L’equip encarregat del seu desplegament està format per 14 professionals, 11 dels quals són referents territorials que treballaran en la mediació entre els operadors culturals i els educatius a tot Catalunya. A aquest equip s’afegeixen els tècnics/tècniques implicats tant del Departament d’Educació i Formació Professional com del Departament de Cultura.
La distribució territorial dels membres de l’equip del programa i l’espai des d’on actuen són els onze Serveis Territorials del departament d’Educació arreu de Catalunya: Alt Pirineu i Aran, Barcelonès, Baix Llobregat, Catalunya Central, Girona, Lleida, Maresme i Vallès Oriental, Penedès, Tarragona, Terres de l’Ebre i Vallès Occidental.
L’equip ja ha començat a establir els primers contactes amb els operadors culturals i educatius dels territoris per tal de detectar les iniciatives que ja s’estan duent a terme així com valorar les potencialitats per a impulsar nous projectes que fomentin la formació artística i creativa entre els infants i joves d’arreu del país.
Cadascun dels referents territorials tindrà entre d’altres objectius: facilitar la connexió entre professionals de la cultura i l’educació; emprar la cultura i les arts com a eines i recursos per a l’aprenentatge transversal de matèries curriculars; organitzar esdeveniments per a l’accés a iniciatives culturals a disposició dels centres educatius; generar recursos pedagògics a disposició del professorat per a potenciar la integració dels ensenyaments artístics i culturals en la tasca docent; orientar i adequar al context educatiu els projectes impulsats des dels equipaments culturals; ampliar la capacitat dels centres educatius d’actuar com a espais d’accés a la cultura per a infants i joves i potenciar les pràctiques artístiques, en general, a escoles i instituts.