Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » D’aquí no em mou ningú. En defensa de l’habitatge

    Opinió
    D’aquí no em mou ningú. En defensa de l’habitatge

    "Els malestars, les mobilitzacions i el teixit associatiu i de moviments socials que s’està conformant, a diferència de fa anys, està creant infraestructures socials"
    Eduard Carrera Fossasmarç 31, 20256 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | Associació de Veïns d'Horta de Barcelona
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “D’aquí no em mou ningú. Això és casa meva. Hi tinc tots els records, m’hi vaig casar, hi han crescut els meus fills, és on vaig cuidar el meu marit (…) on aniré si em treuen d’aquí (…) ja no em queda res”

    Aquestes paraules, tot i que les podria dir moltes de les persones, famílies i dones que avui veuen com el procés de desnonament o de llançament se’ls tira al damunt, me les va dir una veïna quan treballava de tècnic comunitari. Una veïna que, per sobre de totes les coses, s’estimava el lloc on vivia. Allò era casa seva. Amb totes les lletres, i amb tot el que això implica. Un lloc segur, on se sent algú. Un espai de vida, de memòria i record, però també de resistència. Malgrat les ferides, les dificultats, però també gràcies a les il·lusions i als projectes de vida, cada racó d’aquelles parets eren casa, eren llar.

    David Madden i Peter Marcuse, en el seu llibre En defensa de la vivienda, parlen de com les ciutats petites i les antigues ciutats industrials lluiten per sobreviure. Els habitatges de lloguer, els habitatges socials, estan amenaçats i sembla que estan a les últimes. Cada vegada és més difícil pagar-se un habitatge digne. A mesura que passen els anys, l’habitatge s’està convertint en un miratge per a moltes famílies, per a moltes persones. Només cal passejar pels carrers, passar per les antigues colònies o acostar-se als barris. Els cartells de “Volem viure en dignitat”, “Prou especulació”, “Habitatge digne i per a tothom” i molts d’altres, cada vegada estan més presents. Per contra, ens trobem habitatges buits, en decadència. A mesura que han anat passant els anys, i a mesura que es van fer grans, es van deteriorant més, més i més. Avui, aquest “d’aquí no em mou ningú” no és el record del que considerem casa, sinó que esdevé una lluita aferrissada per mantenir-se dempeus, per no perdre l’esperança. Una esperança que la mercantilització de l’habitatge esbotza amb mil bocins.

    A l’especial del mes de juny de Sentit Crític Habitar, es pot observar com hem passat d’una situació d’emergència a una crisi habitacional galopant i que s’està cronificant. Entre el 2008 i el 2009 a Catalunya es varen desnonar a 323.705 persones. També comencen a fer-se important la resistència i la lluita veïnal, encapçalada per moviments socials per la PAH i el sindicat de llogaters. Uns moviments, que conjuntament amb els veïnals i altres, comencen a activar-se no només per resistir sinó per reconvertir un mal endèmic a casa nostra. Passar d’entendre l’habitatge des d’una perspectiva mercantil, per especular, per fer-hi negoci, a concebre’l com a llar, un lloc on viure amb dignitat. Potser ja hem fet tard (aquí posar dades parc habitatge públic) però les últimes mobilitzacions exigint que s’abaixin els lloguers, especialment a partir de la vaga de lloguers impulsada pel sindicat de llogaters, obre una escletxa que ens retorna a les lluites veïnals que sorgiren de baix, del carrer als anys 60, 70 i 80.

    Els moviments veïnals i el veïnatge està capgirant el relat. Estan posant a la perifèria la importància de la llar

    Però en fem prou amb la preocupació? Segons el CIS, l’habitatge porta mesos consecutius liderant el que la ciutadania considera com a principal problema. De fet, es tornen a percebre, en totes les converses i en els mitjans de comunicació, com l’habitatge està esdevenint un veritable maldecap. De fet, les mobilitzacions a Salt no fan més que posar damunt de la taula la gran preocupació i malestar que cada vegada es fa més present. Les persones joves, cada vegada ho tenen més difícil. Per a elles gairebé acaba essent una missió impossible emancipar-se. Les persones migrades o racialitzades viuen experiències de racisme i discriminació constants. Malgrat haver nascut aquí, les immobiliàries i els propietaris, els tanquen les portes. Les persones amb situació de vulnerabilitat competeixen per veure qui viu en pitjors condicions, veient-se abocades a infrahabitatges o a ocupar per subsistir. Ni tan sols es pot sobreviure. Cada vegada més, cada dia que passa, les persones es veuen abocades a mal viure. I mentrestant, sembla ser que restem immòbils. L’absència de lo públic ens angoixa. Ens apreta i ens posa contra les cordes. A on posem a totes aquelles persones que no tenen ni la més mínima opció de tenir un habitatge digne, i a aquelles que estan a la corda fluixa o a aquelles que es mantenen on estan perquè val més no moure’s. Mires a dreta i a esquerra i no hi ha res. Bé, sí. Les persones que s’aguanten, les disposades a no defallir, s’alcen. Deixar enrere l’habitatge com quelcom privat, un repte necessari.

    Avui, aquest “d’aquí no em mou ningú” ha perdut aquell sentit de vida, de lloc, per deixar pas al dolor, als plors. Tot i així, malgrat ens arranquin del que considerem casa, a pesar que ens expulsin, ens facin fora, la vergonya ha canviat de bàndol. En els ulls d’aquelles persones que les han fet fora de casa s’hi pot llegir un “ja n’hi ha prou”. La gent no es conforma amb el silenci, amb el mirar cap a una altra banda. Els moviments veïnals i el veïnatge està capgirant el relat. Estan posant a la perifèria la importància de la llar. No necessitem ser centre, perquè això és el que ens va perdre. Per damunt de lo mercantil, del negoci i dels diners que ens ha portat a entendre l’habitatge com quelcom privat, que és només meu i que m’ajudarà a enriquir-me, s’alcen veus que posen el valor en el sentir-se a casa, en fer llar, i que prioritzen la vida. Però no ens espera un horitzó fàcil, perquè, com es canvia una idea política tan assentada en les nostres societats? Com podem traspassar la barrera que fa anys no vàrem ser capaces de transcendir?

    Potser aquesta vegada, els que no estan còmodes seran capaços d’obrir nous camins, de teixir espais de resistència quotidiana que generin aprenentatge per les generacions que vindran. Si el vas es desborda, no queda un altre que tornar a provar-ho. Els malestars, les mobilitzacions i el teixit associatiu i de moviments socials que s’està conformant, a diferència de fa anys, està creant infraestructures socials. Espais de suport mutu on tothom ha deixat d’amagar-se. Llocs on les persones en coneixen d’altres que les poden considerar els seus mestres, que les fan sentir que sense habitatge, un no pot sentir-se a casa.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Nucli Paulo Freire UdG opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Eduardo Núñez, nou secretari general de la Federació d’Educació de CCOO Catalunya
    Next Article
    Actualitat
    Així funciona l’”estratificació horitzontal” a la universitat segons l’origen social
    Eduard Carrera Fossas

    Professor associat del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona

    Related Posts

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    Tancar la bretxa entre l’aula i acadèmia

    juny 27, 2025

    Opinió
    No hi ha dilema: defensar l’escola pública és defensar la Catalunya de tothom

    juny 27, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}