Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Educació al Brasil (I): la situació del professorat

    Opinió
    Educació al Brasil (I): la situació del professorat

    Jaume Carbonellsetembre 11, 20195 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Foto: Albert Sansano
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Una professora de Secundària cobra uns 625 euros i la seva jubilació es retardarà uns quants anys”.

    Estem en ple hivern i el dia és especialment fred. Aquest centre estatal de secundària acull uns 1.200 estudiants d’11 a 18 anys. En l’hora de l’esbarjo ens rep Mariana Lima, nom simulat perquè, tal com camina el país, prefereix protegir la seva identitat. M’explica les seves precàries condicions de treball: “Actualment treballo 40 hores setmanals, 32 d’elles lectives, i per això rebo 2.520 reals brasilers [uns 625 euros], a més de petits complements com a triennis i ubicació de l’escola. Cal dir que Rio Grande do Sul té el salari més baix del Brasil, mentre el més elevat està a Maranhão, on governa el PT (Partit dels Treballadors).

    Mariana cobreix dos torns: el de matí, que arrenca a les 7.30 h, i el de tarda, que comença a les 13.15 h. Però hi ha docents que cobreixen, a més, el torn nocturn, amb 60 hores. És un reflex de la desvaloració de la professió, perquè el seu salari base són 1.260 reals, enfront dels 988 reals del salari mínim interprofessional. Fa cinc anys que tenen el sou congelat i, així i tot, el perceben amb un considerable retard. El salari de juliol el rebran fraccionat: una part l’acaben de rebre el 13 d’agost i l’altra es preveu al setembre, segons les categories. Tot això obliga a gran part del professorat a demanar tots els mesos un avançament al banc.

    El salari del professorat d’Infantil i Primària encara és inferior. Però, a diferència d’Espanya, a l’ensenyament privat es cobra més, molt més, potser el doble com a mitjana. Vaig estar en una escola particular –que no subvencionada– on em van explicar que els docents arribaven a cobrar fins a 35 euros l’hora lectiva, si bé em van puntualitzar que es tractava d’un cas excepcional.

    Amb tot, a Mariana Lima, als seus 56 anys, encara li preocupa més la seva jubilació. S’està tramitant al Congrés un projecte de llei que suposa una retallada dràstica del fons de provisió per a les pensions. No es coneixen els detalls definitius, però això podria suposar, segons els casos, “romandre entre cinc o deu anys més a les aules o jubilar-se a l’edat de 65 o 70 anys. O ves a saber. Uf, no sé quan em tocarà”. Aquest és un dels punts més sensibles per al conjunt del funcionariat de la política de retallades i de la nova ofensiva reaccionària i neoliberal del govern de Bolsonaro, el qual compta amb prou suports per escometre un procés de privatitzacions d’alt calat. Per això demà es convoca a tot el país una jornada de protesta, amb aturada inclosa.

    Foto: Albert Sansano

    Fem un volt pel centre, amb algunes parts una mica esgavellades, parets que demanen a crits una mà de pintura, algunes portes que no acaben de tancar bé i una pista esportiva que fa temps que hauria de cobrir-se. “Tenim pressupost per adquirir nous recursos però no per reparar-los ni per a manteniment. Sempre surt algú que ho arregla voluntàriament. Quin remei! Hi ha munts de llibres de text que s’envien gratuïtament, romanen en el centre i es reposen després de tres cursos; però existeix l’amenaça que l’any vinent deixin de ser gratuïts”. A les classes, amb pupitres mòbils, es reuneixen fins a 35 alumnes de procedència molt diversa”.

    Mariana imparteix classe de biologia a setze grups. “Com a mínim haig de fer quatre programacions. Però després hi ha l’alumnat d’inclusió (de necessitats educatives especials) que requereix una programació específica per a cadascun. I jo en tinc onze”. A vegades també ha impartit alguna sessió d’educació artística, perquè per aquesta o altres matèries –les anomenades assignatures complementàries, segons alguns ministeris– no es disposa de professorat especialista. En un extrem de l’edifici hi ha un petit habitatge: és la casa del policia-conserge que s’encarrega de la seguretat quan el centre queda buit. No ho tenen tots els centres, perquè es tracta d’un treball poc sol·licitat a causa de la seva escassa remuneració. Molts sí que tenen càmeres de vídeo per a la seguretat.

    És l’hora de l’esmorzar i a la cuina els serveixen un entrepà i un got de llet; a menjar van tots a casa. Al pati alguns grups assagen balls per una festa que se celebra com a culminació de diversos projectes. Uns altres donen puntades a la pilota o conversen animadament. A la sortida em fixo en un mural on els estudiants expressen els seus desitjos de futur: “Estudiar més per passar les proves”; “Trobar una feina”; “Entrar a la universitat” (per estudiar aquesta o una altra carrera). Aquest últim és el més repetit. Podran aconseguir-ho aquests estudiants, quan també les retallades s’abraonen sobre la política de beques i l’accés a la universitat? Temps al temps.

    Foto: Albert Sansano

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    5 d’octubre: comença el Congrés d’Educació Pública de Catalunya
    Next Article
    Opinió
    Ajudem, aprenem… creixem!
    Jaume Carbonell
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}