Quin va ser el primer any que vau organitzar el F’estiu Jove?
El 2021 vam fer una primera prova pilot d’activitats per joves específiques a l’estiu, però el programa tal com el tenim dissenyat ara va començar l’estiu del 2022.
Quina valoració en feu?
La valoració del programa del F’Estiu Jove és força positiva i ens encoratja a continuar treballant en propostes específiques per als adolescents i joves de la ciutat. Ha estat clau difondre la proposta i l’oferta per mitjà dels propis centres educatius, per tal de garantir igualtat d’oportunitats i accés a la informació i, a més, que els diferents professionals (tutores, orientadores, educadores de carrer…) coneguessin de prop la proposta per tal que poguessin fer de prescriptors per al seu alumnat.
A més, també han estat els propis joves els comunicadors de la proposta, ja que una de les accions de la campanya de comunicació va ser que ells mateixos (alumnat d’ESO de la ciutat) eren els encarregats d’enganxar per la ciutat les enganxines amb els QR on es podia trobar la programació de totes les activitats.
Heu tingut una molt bona acollida.
A l’edició del 2023 el F’estiu Jove va tenir un total de 1.581 participants a través de les 60 activitats realitzades. Això suposa un increment de 911 participants i 23 activitats més respecte a l’edició anterior del 2022. I per aquest estiu, el dia 25 de juny, que és el primer dia del programa, ja teníem 420 inscripcions. La inscripció és oberta, sempre i quan a l’activitat que vulguin encara quedin places.
Quins eren els objectius principals?
Els objectius generals d’aquest programa són potenciar l’educació en valors i el compromís cívic, específicament en un moment com l’estiu en què els joves estan més desvinculats del món formatiu. Potenciem l’educació en el lleure, oferint espais de socialització juvenil i facilitant la participació dels joves en activitats municipals. També creem itineraris educatius personalitzats. I totes les activitats d’estiu són d’accés gratuït.
Potenciem l’educació en el lleure, oferint espais de socialització juvenil
Quins són els punts forts del programa?
Aquest programa ha suposat la creació d’una proposta específica de programació juvenil per realitzar activitats enriquidores durant l’estiu, pensades segons els interessos dels joves i, per tant, que els motivessin. En ser una nova proposta, dissenyada específicament per als joves de la ciutat, l’Ajuntament ha donat molta importància a la disponibilitat de pressupost per dur a terme les activitats, i la seva qualitat, tant pels professionals que imparteixen els tallers com per les instal·lacions.
S’ha centralitzat tota la informació i se li ha donat una coherència.
S’ha creat una pàgina web on es centralitza tota la informació, que, a més, està vinculada a la web de Joventut, perquè així els participants de les activitats d’estiu també entren en contacte amb el seu equipament de referència, el Centre de Recursos per a Joves Can Xic. A més, al programa se li ha donat coherència gràfica amb elements molt distintius del projecte, com un codi QR on es pot trobar tota la informació de totes les activitats i que els alumnes d’ESO enganxaven per la ciutat. Aquest alumnat també va fer un passa classes per tal que la informació arribés a tothom. I com a cloenda de cada setmana d’activitats es fa una festa temàtica.
Els joves són molt protagonistes en aquest programa.
Cada any, per recollir els interessos dels adolescents i joves del municipi, fem una enquesta per tal de recollir les seves propostes, que hem vehiculat amb l’alumnat dels nostres centres educatius de secundària del municipi. Aquest any hem recollit 600 respostes, que han servit per dissenyar les diferents activitats i tallers.
Hem recollit 600 suggerències dels joves del municipi
Com es va traduir l’atenció a la diversitat funcional i la inclusió?
Des de l’inici d’aquest programa, s’han tingut com a eixos claus de treball tot el tema de l’equitat, com a eix clau de treball que es treballa a nivell del municipi des de fa alguns anys, i, per tant, també cal tenir en compte la inclusió de totes les diversitats en la proposta d’activitats.
A més de tenir en compte que les activitats es poguessin adaptar a les diferents capacitats, en totes les edicions, també s’ha creat una activitat específica per joves amb diversitat funcional, per tal d’incloure’ls en la proposta i apropar-los al Centre de Recursos per a Joves de Can Xic.
Els diferents departaments de l’ajuntament han treballat conjuntament, amb un treball transversal, en el disseny d’activitats. Com s’ha portat a terme aquesta iniciativa?
Un dels punts forts de la nostra proposta és que l’equip que liderem aquest programa és mixt entre diferents departaments (Joventut, Esports, Convivència i Civisme i Educació). Això ha suposat que realment podem parlar d’un treball transversal real, ric per la diversitat de mirades i que ha permès més flexibilitat i adaptació al públic adolescent i jove, a la vegada que treballar sota un marc de competències comú per establir la base educativa de totes les activitats programades. També, a nivell d’organització municipal, és clau el lideratge de la proposta a nivell d’àmbit per tal que la proposta fos coneguda per tots els agents que treballem amb aquest públic, i per totes les famílies.
Quines activitats oferiu aquest estiu?
Per l’edició d’aquest any 2024 hem programat un total de 52 activitats, dividides segons temàtiques. En l’àmbit de les arts, tenim: Afrofusion, Creació de joies, Taller d’escriptura creativa, Taller d’il·lustració inclusiva, Reggaeton, Taller d’autoretrat, Còmic, anime, novel·la gràfica i il·lustració, Tastet musical en grup, Twerk i Taller de henna. En l’àmbit de la ciència, les activitats Planetari: com orientar-nos amb els estels i sense mòbil! i Podem viure a Mart? El sistema solar a través de les missions espacials.
En l’àmbit d’esports, hi ha tornejos de ping-pong, futbol 7, bàsquet, voleibol, bàdminton, taller de defensa personal i taller de fitness saludable. En Formació i treball oferim tallers sobre orientació acadèmica i mobilitat internacional. En hàbits saludables, tenim tallers de pizzes, cookies i batuts. En l’àmbit de medi ambient, hi ha tallers d’elaboració de cosmètics naturals, de costura creativa i de samarretes tie dye. I en l’àmbit de tecnologia, tallers de robòtica, edició d’imatge i so, i fabricació digital.
Per últim, en un pla més lúdic i festiu, es farà un bingo musical + vermut, el torneig diana i futbolí, la Festa jove, el Viladecans Express, el torneig de videojocs, la Tarda de jocs i el Festa jove fluor.