“Sento que tinc poc temps i recursos limitats, em desborden les situacions complexes de les persones joves que acompanyo, em costa posar límits a les demandes de l’entorn, em sento amb poca energia….”. Aquestes podrien ser algunes de les frases que ens podríem dir quan el dia a dia laboral se’ns complica i ens costa trobar els recursos externs i les estratègies internes, per poder fer-li front d’una manera sostenible. Seria com si se’ns buidés la cantimplora enmig d’una travessa. L’aigua, en aquest cas, simbolitza l’energia que ens permet connectar amb la motivació, confiança i lideratge, en el nostre Benestar Emocional, en definitiva.
Malgrat que la intenció sigui millorar la qualitat de vida de les persones que s’acompanyen, no sempre és possible fer-ho de la manera desitjada, ja que hi entren en joc moltes variables. Algunes són externes, provenint de les persones ateses o de les casuístiques concretes de l’organització en la qual es treballa, i d’altres són internes i dependran de com estem amb nosaltres, com ens relacionem amb les altres persones i com afrontem les situacions i reptes del nostre dia a dia laboral, és a dir, de com gestionem aquestes variables que no depenen directament de nosaltres.
Quins recursos personals poden ser d’utilitat per potenciar el benestar emocional a la feina?
Davant aquest moment de desgast, el primer pas que ens pot ajudar és observar-nos i prendre consciència de quines són, concretament, les nostres fuites d’energia. Un cop hem pogut posar paraules a allò que ens passa, podrem començar a discernir i identificar quines depenen de nosaltres i quines no, ja que una situació que també genera molt de desgast és, justament, posar l’energia en aspectes que no depenen de nosaltres, i que, per tant, no podem fer-hi accions de manera directa. No ens agrada com són, però com que tampoc hi podem fer res, s’entra en un cercle viciós on se’ns va buidant la cantimplora de manera constant, i per molt que l’omplim, segueix a nivells baixos de manera permanent.
Si seguim amb la metàfora de la travessa, hi ha aspectes externs del paisatge o del clima que no depenen de nosaltres i que caldrà tenir en compte, com el temps que fa o l’estat del camí. D’altra banda, sí que hi ha aspectes que poden dependre de nosaltres i que ens poden facilitar el viatge, com portar unes bones botes, per exemple.
Es tracta d’identificar el nostre kit bàsic de benestar a la feina, un kit amb recursos propis que ens ajudi a gestionar el dia a dia laboral de la manera més saludable possible.
Un cop tenim clar què depèn de nosaltres i què no, la següent pregunta a fer-nos seria: Què puc fer jo amb tot això que em passa? Què és imprescindible que hi hagi en el meu KIT, per inclús, malgrat que el paisatge no sigui l’òptim per caminar, em puguis sentir amb l’energia, motivació i confiança per transitar-lo?
Alguns elements clau del kit:
La brúixola. Connectar amb el propòsit
Si estem en una travessa i, i sobretot quan fa mal temps intern, la brúixola ens ajuda a saber on som i marcar el camí, ens permet no sentir-nos tan perduts/des malgrat la boira.
Connectar amb el propòsit de la nostra feina, ens pot ajudar a posar les llargues en moment de molta ofuscació i donar-li un sentit en el nostre dia a dia, sobretot, en els dies més feixucs i complicats. Oferir recursos i estratègies per a millorar la qualitat de vida dels joves, és una missió professional motivadora i potent. Com definiries amb les teves paraules el teu propòsit i/o missió? Quin és el Per a Què de la teva feina?
La cantimplora. Identificar i diversificar les fonts d’energia
Com dèiem anteriorment, quan fem una travessa és imprescindible portar aigua, ja que serà la nostra font d’energia, també serà important anar trobant fonts d’avituallament per anar omplint-la a mesura que es vagi buidant.
Tens identificades les teves fonts d’energia a la feina? Quines situacions i persones del teu entorn són fonts d’energia? En pots incorporar de noves? Celebrar tot el camí recorregut pot ser una font d’energia important, compartir espais amb les persones de l’equip que sumin, també.
La motxilla. Confiar i potenciar en les pròpies competències
En una travessa, cal estar preparat/da perl que pugui anar sorgint, capelina per si plou, uns mitjons de recanvi…Un bon equipament en la nostra motxilla ens permetrà anar donant resposta als reptes del camí i sentir-nos amb més seguretat si hi ha un canvi de temps imprevist.
¿Tens identificats tots els recursos personals que poses en joc en el teu dia a dia laboral? Sovint, no som massa conscients de tot el nostre capital competencial. Començar a posar nom a les nostres competències i adonar-nos de la seva utilitat i impacte, té un efecte directe en la nostra autoconfiança i també, de retruc, a la nostra motivació i benestar. Al mateix temps, ens ajudarà a identificar quins aspectes concrets volem seguir entrenant i millorant, és a dir, que més volem incorporar a la nostra motxilla de recursos personals.
El mapa: Marcar-se un full de ruta
En una travessa el mapa ens ajuda a valorar els diferents camins per arribar allà on volem, també ens permet anar recalculant ruta cada cop que sigui necessari revisant i valorant les diferents possibilitats. I finalment, el mapa també ens permet posar en valor tot el camí recorregut, ens ajuda a tenir perspectiva i vista d’ocell.
A la feina, tan important és saber el per a què fem les coses, la brúixola, com definir com volem fer-les. Definir els tempos, posar en valor tots els reptes assolits, així com visualitzar les rutes alternatives, ens ajuden a sentir que liderem el nostre dia a dia, aspecte clau en el benestar a la feina.
Posar l’atenció en aquests 4 elements del Kit, ens ajuda a parar, observar-nos i prendre consciència de com estem i què podem fer per atendre’ns i cuidar-nos. Prioritzar el nostre Benestar Emocional ens permet reduir les fuites d’energia i així, poder acompanyar als joves, amb la cantimplora més plena.
El proper mes de novembre l’Anna Soriano impartirà el curs organitzat per la Diputació de Barcelona “El benestar emocional dels professionals implicats en l’orientació i acompanyament dels joves” on es donaran eines per saber com poden gestionar el benestar emocional els professionals implicats en el procés d’orientació i acompanyament dels joves. El curs està destinat a tècnics/es municipals, orientadors/es, docents i equips directius d’escoles municipals de persones adultes.