Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la plataforma que agrupa els principals agents educatius de Catalunya -sindicats, famílies, associacions de mestres, estudiants- ha fet arribar aquest dijous al Parlament les seves propostes d’opisició a la llei Wert, a l’espera que la Cambra catalana serveixi per apuntalar el Govern a l’hora de rebutjar l’aplicació de la reforma educativa del PP. Els representants del MUCE han fet entrega del full de ruta a les forces polítiques, i tot seguit s’ha decidit constituir un grup de treball dins la comissió d’Educació del Parlament per abordar les seves propostes.
Entre les partits que han acollit la comitiva del MUCE només hi ha faltat Ciutadans. Fins i tot hi era el PP. Amb la constitució d’aquest grup de treball s’han emplaçat a seguir reunint-se cada quinze dies -la propera trobada serà el 4 de juny.
El document entregat pel MUCE, i sobre la base del qual s’haurà de negociar a partir d’ara, consta de set demandes globals, que després es desgranen en múltiples propostes. Entre elles destaquen la demanda que l’educació sigui un dret universal, que el sistema sigui inclusiu i laic, que es blindi la immersió lingüística, que la gestió dels centres sigui democràtica i que s’eviti la segregació escolar prematura.
Aquesta última situació, se segregació, la preveu la Formació Professional Bàsica, un itinerari que comença a 3 d’ESO per a aquells estudiants que, segons el centre, no puguin aprovar la secundària. Tanmateix, el departament d’Ensenyament va anunciar que, tot i que està previst que la FP Bàsica s’implanti al setembre, a Catalunya es mantindrà el model actual perquè l’Estat no ha comunicat encara quin serà el cost econòmic dels canvis.
Posicionaments com aquest, de rebuig a la LOMCE, són els que vol forçar el MUCE amb les seves demandes. Però sobretot el que espera la comunitat educativa de les seves sessions de treball al Parlament és que en surtin mocions i potser propostes de desplegament de la llei catalana que blindin el sistema educatiu català de l’aplicació de la reforma de José Ignacio Wert.
Aquesta és tan sols una de les vies de combat contra la reforma educativa, recorda el MUCE. N’hi ha d’altres, com el manual d’insubmissió que va presentar recentment la federació de pares i mares de Catalunya FAPAC, amb el qual es va voler donar per constituïda una xarxa d’escoles insubmisses-