Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Emergència educativa: 370 milions per contractar uns 5.000 professionals i accelerar la digitalització del sistema

    Actualitat
    Emergència educativa: 370 milions per contractar uns 5.000 professionals i accelerar la digitalització del sistema

    Víctor Saurajuny 29, 20207 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El vicepresident Aragonès, amb els conseller Bargalló i Vergés, avui
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    En els pròxims dies els centres educatius rebran tres tipus de documents, segons ha dit aquest matí el conseller d’Educació, Josep Bargalló. “El primer sobre els criteris pedagògics pel proper curs, que podria estar dimecres, el segon sobre indicacions organitzatives (per això trigarem menys) i la dotació final de personal a cada centre (que trigaran més perquè ara comencem la negociació amb els sindicats), i el tercer sobre criteris sanitaris, quin tipus de mascareta, quan s’ha d’usar, quan i com s’han de rentar les eines… això ha de passar pel Procicat i quan ho faci anirà als centres”. Amb tota aquesta informació, cada centre haurà d’elaborar els seus plans d’organització i obertura pel curs 2020/21 i tenir-lo enllestit abans del 23 de juliol, la data que el conseller ha fixat per tenir els plans de tots i cadascun dels centres.

    “Al setembre tots els centres educatius obriran amb normalitat i amb totes les garanties de seguretat”, ha explicat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, el qual ha xifrat la “despesa extraordinària” per fer front a l’emergència educativa en 370 milions d’euros. D’aquests, 233 milions es destinaran a la contractació de personal docent i no docent, que Aragonès ha xifrat en “un mínim de 5.000 professionals”, mentre que 103 milions seran per un pla d’educació digital i 33 per un pla de millora de necessitats educatives. Aquests diners s’afegeixen a l’increment pressupostari del Departament d’Educació en els pressupostos aprovats el passat mes d’abril.

    Segons fonts sindicals, amb 233 milions d’euros es poden contractar més professionals dels 5.000 anunciats per Aragonès, però difícilment s’arribaria a la xifra dels 8.000 que va donar fa unes setmanes la consellera portaveu, Meritxell Budó, i que els sindicats ja van considerar molt insuficient. Curiosament, el mateix president Torra, en declaracions als mitjans mentre feia una visita, ha elevat aquestes xifres, i ha parlat d’una inversió de 450 milions i la contractació d’entre 6.000 i 10.000 professionals.

    Grups de convivència estable

    Com ja va explicar fa uns dies aquest diari, la clau de volta serà la creació de “grups de convivència estable” a cada centre, que tinguin el mínim contacte possible, i si pot ser cap, amb la resta de grups, a fi que, si hi ha un cas positiu es pugui actuar amb celeritat, amb una quarantena de dues setmanes per aquell grup o nivell educatiu. En el cas que apareguessin positius en més d’un nivell s’haurien d’aplicar mesures més dràstiques. El que no s’ha concretat és la seva dimensió.

    En aquestes “segones famílies de l’alumne”, segons definició del conseller Bargalló, es podrà actuar com amb les primeres: no faran falta ni mascaretes ni distància de seguretat, i això inclou tot l’alumnat i el professorat més habitual d’aquell grup. Però després cada centre haurà de vetllar perquè aquests grups no es barregin amb altres, la qual cosa implica una reorganització, encara per determinar, de les entrades i sortides i els temps d’esbarjo i menjador (sobre els quals avui no s’ha parlat). El professorat estable “no serà menys de 2 a la primària ni menys de 5 a la secundària”, ha comentat el conseller, amb una fórmula, segons ha admès, deliberadament ambigua.

    Bargalló, responent als periodistes | Foto: Eva Guillamet (Generalitat)

    El que no queda clar és si hi els grups estables implicaran un descens de les ràtios, ja que això serà segons organitzi cada centre els seus recursos. L’únic que ha assegurat el conseller és que “no hi haurà increments de ràtios”. A banda, el conseller també ha afirmat que a pràcticament tots els centres es podran trobar els espais necessaris per la seva reorganització. “Potser en algun moment caldrà usar un espai fora del centre, però serà molt extraordinari, i en la major part de municipis serà innecessari”, ha dit Bargalló, el qual ha agraït la predisposició dels ajuntaments a aportar espais. També en aquest punt el criteri ha variat força en poques setmanes, ja que el conseller fins i tot va arribar a demanar la col·laboració de la iniciativa privada per trobar nous espais.

    En la resta d’espais dels centres, com ara la sala de professors, caldrà mantenir els hàbits higiènics i de prevenció que en la resta d’activitats quotidianes. Per tant, s’entén que la mascareta i la distància de seguretat sí que serà obligatòria fora de les aules on es trobi cada grup estable.

    Substitucions des del primer dia

    Tampoc hi ha hagut gaires concrecions al voltant d’un altre aspecte que preocupa el professorat, com és què hauran de fer els docents que s’inclouen en els grups de risc, bé sigui per edat o per situacions mèdiques, i que aquest mes de juny tenien prohibit exercir la docència. Sobre aquest punt, el conseller ha evitat posar una xifra a aquest col·lectiu, atès que, segons ha dit, els criteris de les autoritats sanitàries van canviant, i la situació que ara està considerada de risc pot no estar-ho al setembre. Al respecte, l’únic que ha afirmat Bargalló és que “totes les baixes es cobriran des del primer dia amb els substituts de la borsa”, i no amb aquest “mínim de 5.000” nous professionals que es contractaran al setembre, als quals s’han d’afegir, ha subratllat, els 700 nous docents que ja estaven previstos en els nous pressupostos.

    Tot el que fa referència a protocols d’actuació en cas de detecció d’un cas positiu, o sobre quantes vegades al dia cal netejar els lavabos, o sobre si els alumnes hauran de dinar a la seva aula, s’ha de començar a treballar a partir d’ara, amb els comitès de prevenció de riscos laborals, és a dir, amb els sindicats, per després traslladar-ho al Procicat. Serà, segurament, l’últim que se sabrà.

    Pla d’Educació Digital i possibles rebrots

    Pel que fa al Pla d’Educació Digital de Catalunya, que es considera urgent ja que no es descarta que al llarg del curs hi pugui haver la necessitat de confinar un barri o un municipi, la inversió passa per diverses vies d’actuació, com és la transformació tecnològica dels centres (n’hi ha uns 1.200 que necessiten millores urgents de connectivitat i equipació), a més d’assegurar “la connectivitat constant dels alumnes més vulnerables, que hem estimat en 140.000 de tots els nivells educatius”. Aquest pla ja estava previst, s’havia de desplegar en 5 cursos però es farà en 3, i inclou també dispositius “per tots els alumnes a partir de 3r d’ESO, batxillerat i FP, dispositius pel professorat i formació per docents i professorat”.

    Amb tot, l’escenari d’un nou tancament massiu d’escoles es veu molt improbable. “Avui sabem moltes més coses del virus i una és que el tancament de centres educatius ha tingut un impacte poc rellevant en el curs epidèmic”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergès. “Això ens fa pensar que el proper curs la represa es pot fer en unes condicions de pràctica normalitat”, sota tres elements importants arreu: el manteniment dels hàbits higiènics, dels grups estables de convivència i la garantia de la gestió precoç dels casos que es puguin produir. Vergés ha insistit en les dades que reforcen la idea que la Covid té poca incidència en infants i adolescents: menys d’un 1% dels casos confirmats per PCR a Catalunya corresponen a menors de 15 anys, i només un 8,3% tenen menys de 30 anys. “La càrrega viral dels infants és significativament menor a la de les persones adultes, el que podria explicar que entre el 80 i el 99% d’infants i joves menors de 20 anys presentin un quadre molt lleu o directament asimptomàtic”, ha afegit.

    Segons Bargalló, “els experts ens diuen que les mesures garanteixen la seguretat dels centres i no n’alteren el seu ús habitual. No veurem centres engabiats, ni encerclats, no veurem centres que no són un espai de convivència, de socialització i de vida. Veurem centres alterats per mesures d’higiene, perquè la seva organització no es farà als grups classe habituals que tenien un moviment heterogeni, sinó que es basarà en grups estables de convivència”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Reobertura de centres
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Els pares són els mestres
    Next Article
    Opinió
    Aprendre a cooperar online és necessari i possible
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}