El curs 2020-2021 ha començat en un context de pandèmia i d’emergència sanitària i educativa, que ha generat alarma social i preocupació en tota la comunitat educativa, i també entre els ajuntaments. És per això que la Diputació de Barcelona ha creat un dispositiu que, a més d’atenció directa telefònica (661 073 930) i un formulari de consulta, inclou quatre grans àmbits de suport: manteniment, seguretat, neteja i desinfecció de centres educatius; ús d’espais municipals i comunitaris en horari lectiu; organització d’activitats extraescolars; i absentisme i acompanyament a les famílies.
«Hi ha molts interrogants i moltes incerteses. Per això, ara més que mai és necessari unir esforços per trobar solucions. Compartir informacions i necessitats, i d’aquesta manera entre tots i totes trobar respostes», afirma Alfredo Vega, diputat de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona. I en aquest sentit, recorda que «a la Diputació estem compromesos amb una educació de qualitat, equitativa i presencial i és en aquests moments que posem a disposició dels municipis un dispositiu que serà gestionat per les àrees de Salut, Serveis Socials i Educació de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’acompanyar els ajuntaments».
Nous documents sobre neteja i desinfecció
La voluntat de la Diputació de Barcelona és anar enriquint la web amb la incorporació de nous documents de treball, tenint en compte l’evolució de la pandèmia i les noves disposicions i recomanacions que vagin implementant les autoritats sanitàries i sectorials, així com les guies i recomanacions dels diferents ministeris, departaments i del Procicat.
D’aquesta manera, en els darrers dies s’han incorporat al dispositiu web dos nous documents de treball. Un fa esment a l’àmbit de la seguretat i neteja dels centres educatius amb orientacions sobre les accions de neteja i desinfecció que s’han de dur a terme, les hores de més que aquesta neteja suposarà, el seu cost econòmic, les repercussions organitzatives, i l’impacte en els contractes de prestació del servei, en el cas que la prestació la faci una empresa externa. L’altre és de criteris a aplicar per prevenir la pandèmia en l’àmbit de les activitats d’educació en el lleure, de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat.