En totes les esferes de la societat, l’Agenda 2030 està més present cada dia, com també l’esforç que ha de fer tot el conjunt de la ciutadania per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca aquesta agenda. Sense cap dubte, l’educació és un espai essencial per abordar aquesta qüestió, ja que els estudiants d’avui seran els homes i les dones de demà, i dependrà de la seva responsabilitat que el nostre planeta continuï sent sostenible.
L’editorial Santillana fa un pas endavant per portar l’Agenda 2030 a les aules i llança ECOS, un conjunt de projectes d’aprenentatge servei (ApS) adreçat als estudiants de secundària i encaminats a la consecució dels ODS. ECOS proposa un pla d’acció amb el propòsit de construir un món millor des de l’àmbit escolar.
L’aprenentatge-servei (ApS) és una metodologia activa i participativa amb la qual els ODS es poden abordar d’una manera funcional, senzilla i pròxima a la realitat docent. Permet unir el compromís social amb l’aprenentatge eficaç de coneixements, habilitats, actituds i valors: aprendre a ser competents sent útils als altres. A més, l’ApS afavoreix que els nostres alumnes es converteixin en veritables agents del canvi i els fa conscients de la seva responsabilitat com a part d’una ciutadania global. Mentrestant, el professorat assumeix rols nous dins de l’aula liderant el procés de canvi.
ECOS no ofereix respostes, sinó que llança reptes perquè l’estudiant trobi solucions i exerciti el pensament crític
ECOS arriba al mercat amb quatre títols que treballen un ODS diferent cadascun: Acció pel clima (ODS 13), Vida submarina (ODS 14), Salut i benestar (ODS 3) i Igualtat de gènere (ODS 5). ECOS no ofereix respostes, sinó que llança reptes per mobilitzar l’estudiant a trobar les solucions. Aquest procés implica el desenvolupament d’un pensament crític, flexible i creatiu i permet fer aprenentatges curriculars interdisciplinaris, involucrant nombrosos departaments, si així ho vol el docent, en el desenvolupament de cada projecte.
A més a més, el desenvolupament d’aquests projectes d’ApS afavoreix el bon ambient del centre a partir de la realització d’experiències escolars reals, que promouen la cooperació entre estudiants, docents, famílies i comunitat en nom d’un projecte comú.
Per fer realitat cadascun d’aquests projectes d’ECOS, Santillana ofereix tres eines de treball fonamentals: un quadern d’acció per a l’alumnat, un portafolis docent i un portal web col·laboratiu per a tots dos. Al quadern d’acció (de caràcter fungible), l’alumnat hi plasmarà el seu pla d’acció: hi recollirà les seves evidències d’aprenentatge, els resultats de les seves recerques, debats, etc., i podrà avaluar cada tasca i activitat.
Al portafolis docent, el professorat hi trobarà:
- Un manual d’aprenentatge-servei i la seva relació amb els ODS i les habilitats per a la vida (HpV).
- Suggeriments didàctics de les tasques (seqüències didàctiques, temporització, objectius d’etapa curriculars, relació amb les assignatures, etc.).
- Eines d’avaluació.
El portal web esdevé un lloc de trobada entre el professorat i els estudiants. Hi podran localitzar recursos multimèdia i disposar d’un espai per a la creació i la publicació de continguts i l’intercanvi de treballs i experiències.
Assolir els objectius que marca l’agenda 2030 no només és possible: és de compliment obligat, per això la feina a les aules és fonamental per generar el canvi que ha de convertir el nostre planeta en el món que volem. Es pot accedir a les mostres dels materials d’aquest projecte a la web de l’editorial: www.santillana.cat/ecos