L’edició d’enguany de la Festa de la Ciència planteja activitats adreçades especialment a centres educatius i altres pensades per al públic general, tant infantil com adult. A més, hi haurà propostes per poder participar en directe i interaccionar amb els experts, però també activitats enregistrades per gaudir-ne autònomament en qualsevol moment. Totes les propostes es podran seguir en el portal web de la Festa de la Ciència i al canal de YouTube de La UB Divulga. Aquesta cita anual comptarà amb la participació de nombrosos investigadors disposats a explicar la seva feina d’una manera molt planera.
Amb aquesta iniciativa, la Unitat de Cultura Científica i Innovació vol contribuir a augmentar l’oferta actual de recursos i activitats de caràcter científic per gaudir des de casa. També aquesta és una oportunitat per captivar la ciutadania amb la recerca i la divulgació. A més, com és d’esperar, la Festa de la Ciència pretén ser un motor per assolir un futur millor i més sostenible per a tothom, i és per això que en tot moment s’indiquen els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en què incideixen les activitats.
Col·loquis
Els col·loquis de la Festa de la Ciència proposen un recorregut en profunditat per tres dels temes més rellevants de l’actualitat: la salut global, el paper de les dones en la recerca i el canvi climàtic.
En cada col·loqui, hi intervenen tres experts que aporten el seu punt de vista sobre la temàtica central, això sí, des del seu àmbit de recerca. A partir d’aquestes converses, moderades per personal investigador de la Universitat de Barcelona, s’ofereix una mirada polièdrica d’aquestes qüestions tan actuals.
Els col·loquis es faran en directe i s’oferiran al públic interessat a través del canal de YouTube de La UB Divulga. Posteriorment, estaran disponibles en el web de la Festa i al mateix canal de YouTube.
Col·loqui Dones i acadèmia
En aquesta conversa coneixereu la situació de les dones en el món de la recerca i de l’acadèmia de la mà de quatre expertes de la UB amb trajectòries i experiències molt diverses. Compartiran la seva experiència individual per tal de mirar de trobar possibles formes de millorar la situació actual de la dona dins del mon de la recerca, i probablement, dins del mon en general!
La tertúlia la conduirà la catedràtica Estrella Montolío Durán, de la Facultat de Filologia i Comunicació. Hi intervindran la Sònia Estradé, professora de la Facultat de Física i membre de l’Assemblea Feminista de la UB i presidenta d’AMIT Catalunya; l’Anna Sànchez Vidal, professora de la Facultat de Ciències de la Terra, i M. Teresa Lluch, professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.
Dia i hora: dimarts, 25 de maig, 18 h
Lloc: https://youtu.be/dRQgrEGIBQ4
Modera:
-
Estrella Montolío Durán, Departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació (Facultat de Filologia i Comunicació)
Ponents:
-
Sònia Estradé, Departament d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica (Facultat de Física i Química), LENS-MIND-IN2UB
-
Maria Teresa Lluch, Departament d’Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Maternoinfantil (Facultat de Medicina i Ciències de Salut), Grup d’Estudis d’Invariància de la Mesura i Anàlisi del Canvi (GEIMAC)
-
Anna Sànchez Vidal, Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà (Facultat de Ciències de la Terra)
Col·loqui Canvi Climàtic
La velocitat de destrucció del planeta Terra, tal com el coneixem a l’actualitat, cada cop sembla més elevada. L’acció de l’ésser humà sobre la variació global del clima del planeta ha deixat de ser una sospita i ja és un fet contrastable. Ara bé, quins són els factors que afecten aquest canvi climàtic? Hi ha alguna acció que puguem fer per frenar aquest declivi? L’arribada de la Covid-19 podria haver servit per apropar els efectes d’un procés que podria semblar allunyat del dia a dia de moltes persones, però ha estat realment així? En quin punt ens trobem i quin és el futur que ens espera? Aquestes i moltes altres qüestions relacionades amb l’ampli concepte del canvi climàtic es tractaran en la conversa que mantindran quatre experts de la Universitat de Barcelona.
Oferirem una visió transversal del moment de canvi complex que vivim amb una conversa moderada per Xavier Giménez, investigador de la Facultat de Química. A més, hi intervindrà M. Carme Llasat, investigadora de la Facultat de Física, que parlarà dels fenòmens meteorològics extrems; Clara Torrentó, de la Facultat de Ciències de la Terra, qui explicarà l’efecte dels contaminants, i Jordi Serra-Cobo, de la Facultat de Biologia, que ens aproparà a l’impacte sobre els ecosistemes de tot el planeta i a la globalització del canvi.
Dia i hora: divendres, 28 de maig, 18 h
Lloc: https://youtu.be/3JQyrV1ydpQ
Modera:
-
Xavier Giménez Font, Departament de Ciència dels Materials i Química Física. Facultat de Física i Química.
Ponents:
-
Carme Llasat, Departament de Física Aplicada (Facultat de Física i Química), Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA), Institut de Recerca de l’Aigua (IdRA)
-
Jordi Serra Cobo, Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals (Facultat de Biologia), Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio)
-
Clara Torrentó, Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada (Facultat de Ciències de la Terra)
Col·loqui de Salut Global
Què és la salut global? Realment és possible assolir un estat complet de benestar físic, mental i social arreu del planeta? Segons l’Organització Mundial de la Salut, aquest equilibri és el que defineix el concepte de salut, més enllà d’entendre’s com l’absència d’afeccions o malalties.
L’actual crisi sanitària, produïda per l’expansió del ja famós coronavirus SARS-CoV-2, ha posat de manifest com els problemes sanitaris d’una part concreta del món ràpidament es poden expandir arreu, però: com es produeix aquesta expansió?, és aquesta la manifestació real de com de globalitzats estan els problemes de salut?
En aquest col·loqui parlarem de salut global de manera transversal, més enllà de la COVID-19, però sense perdre-la de vista, com a exemple proper i tangible. Ens afecten, aquestes i altres pandèmies, de la mateixa manera a tots els habitants del planeta? Podem prevenir el ressorgiment de noves epidèmies? Els drets individuals i col·lectius han estat protagonistes al llarg de l’actual crisi mundial, quines garanties tenim els ciutadans? Quines lliçons podem aprendre per fer front a altres situacions d’emergència sanitària?
Amb Gemma Marfany, delegada del rector per a la divulgació científica, descobrirem la complexitat de l’equilibri sanitari al llarg del planeta. Hi intervindran Enoch Albertí, del Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret; Rosina Gironès, del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística, i Antoni Plasència, director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona.
Dia i hora: dijous 27 de maig, a les sis de la tarda
Lloc: youtube.com/channel/UCmDDrA2htiw9v_Go5kRZMaw/videos
Modera:
-
Gemma Marfany Nadal. Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística. Facultat de Biologia. Observatori de Bioètica i Dret. Institut de Biomedicina. Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares. Delegada del rector per a la divulgació científica.
Ponents:
-
Enoch Albertí Rovira. Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret. Facultat de Dret. Institut de Recerca Jurídica TransJus.
-
Rosina Gironès Llop. Secció de Microbiologia, Virologia i Biotecnologia, Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística. Degana de la Facultat de Biologia. Institut de Recerca de l’Aigua.
-
Antoni Plasència Taradach. Departament de Medicina. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona. Metge consultor del Departament de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Tallers en directe
En el marc de la Festa de la Ciència s’ofereixen dos tallers en directe: un de química, adreçat a centres escolars, i un altre de nutrició, per al públic general. Tots dos seran conduïts per investigadors de la Universitat de Barcelona. Els assistents, a més d’escoltar i descobrir coses noves, podran participar de les experiències pràctiques que es proposin al llarg del directe.
Posteriorment, l’enregistrament dels tallers estarà disponible en el portal web de la Festa de la Ciència i al canal de YouTube de La UB Divulga.
Taller d’alimentació: “Analitzem com omplim el rebost!”
És possible fer una compra més conscient quan hem d’omplir el rebost? A través de l’elaboració d’un menú diari, els participants descobriran algunes informacions rellevants que sovint estan amagades als envasos dels aliments. A més, de la mà de les persones expertes que participaran a l’activitat, coneixeran la base científica d’algunes que recolzen o desmunten algunes de les creences populars vinculades a l’alimentació.
Aquesta activitat vol posar en valor la recerca i el coneixement científic associat a un fet tan quotidià com realitzar la compra del menjar. Aquest gest, tan rellevant per la salut no només de les persones, si no del planeta, pot anar acompanyat d’una reflexió individual que no sempre és fàcil de posar en pràctica. Us atreviu?
Per fer-ho, convidem als participants d’aquest taller a tenir preparats un llistat d’aliments que anunciarem properament. En aquesta activitat també es convidarà als participants a elaborar una singular recepta feta amb llegums. La recepta serà publicada en breu.
Dia i hora: 27 de maig a les 16:30 h
Lloc: https://youtu.be/8sLjkDCdBC0
Les persones que hi participaran:
-
Persones expertes: personal del Campus de l’Alimentació de Torribera
-
Presenta: Jaume Vilalta i Casas, periodista i professor de la Universitat Pompeu Fabra. Director i presentador del programa de divulgació científica Quèquicom, del Canal 33 de Televisió de Catalunya
Taller de química: “Hi ha química a casa teva?”
Què és la Química? Alguns dels missatges que ens arriben a través dels mitjans de comunicació o inclús d’algunes persones del nostre entorn, atorguen característiques negatives als productes químics. Aquesta associació sovint és un prejudici, creieu que podríem viure sense la química? Obriu bé els ulls i descobriu com de present hi és a la nostra vida.
De la mà de dues persones expertes de la Universitat de Barcelona descobrireu d’una manera pràctica i visual la diferència entre un àcid i una base. Explicaran com identificar el grau d’acidesa de diversos productes molt coneguts i presents a moltes llars tant fent servir aparells de laboratori, com amb mètodes casolans. A més, es faran demostracions de luminescència amb objectes quotidians.
Amb aquesta activitat s’ofereix la possibilitat d’interaccionar en directe amb personal investigador de la Facultat de Química a la vegada que realitzen demostracions i experiments en el laboratori. Una oportunitat única de fer preguntes i qüestionar-se com la Química és present i necessària pel nostre dia a dia.
Dia i hora: 27 de maig a les 11:00 h
Lloc: https://youtu.be/AqH7F_TVP1I
Les persones que hi participaran:
-
Persones expertes: Ana Belén Caballero Hernández (Departament de Química Inorgànica i Orgànica. Facultat de Química) i Jaume Granell Sanvicente (Departament de Química Inorgànica i Orgànica. Facultat de Química).
-
Presenta: Irene Lapuente, física especialitzada en comunicació i divulgació científica. Cofundadora i directora de La Mandarina de Newton.