Patis oberts
Durant les vacances d’estiu, són moltes les escoles i instituts que obren als deu districtes de la ciutat de Barcelona en diferents franges horàries per tal d’oferir els seus espais al barri i a la ciutadania. En total, són 44 escoles bressol municipals, escoles, instituts i instituts escola públics.

Dins del programa municipal Patis Escolars Oberts al Barri, cada centre compta amb un servei de monitoratge que obre i tanca el pati i vetlla pel bon ús de les instal·lacions amb l’objectiu que els patis oberts siguin una àgora de trobada i esbarjo entre les persones que s’hi troben.
D’aquesta manera, es vol potenciar l’ús educatiu del temps fora de l’horari escolar per a infants, joves, famílies i persones adultes en general, així com promoure l’obertura de nous espais socials i de relació amb la ciutadania. Aquests espais fomenten valors i actituds de respecte, de cooperació i de responsabilitat dels infants i dels joves mitjançant el joc compartit.
Els patis de les escoles bressol municipals de la ciutat s’obren per a infants fins als 6 anys i les seves famílies. Són patis oberts i a l’aire lliure on famílies i infants poden gaudir de racons de contes (amb la participació del Consorci de Biblioteques de Barcelona) i d’elements de joc lliure, com ara sorrals i espais motrius.
Pots consultar aquí els horaris i la ubicació dels patis
Refugis climàtics
L’Ajuntament ha impulsat una xarxa amb més de 400 refugis climàtics tant exteriors com a l’aire lliure que inclouen vuit patis d’escola bressol i 14 patis d’escola, a més d’altres espais de la ciutat com biblioteques, entitats culturals, complexos esportius, mercats municipals, interiors d’illa, museus i piscines.
D’aquesta manera es vol paliar la calor de l’estiu i les temperatures sufocants, que poden comportar problemes de salut importants, sobre tot entre persones grans, nadons i persones amb malalties cròniques i amb pocs recursos.

La xarxa de refugis climàtics són uns espais en els quals protegir-se de la calor durant l’estiu i del fred durant l’hivern, ja que la majoria estan oberts tot l’any.
Tots són gratuïts excepte les piscines municipals, que tenen preus públics fixats i ajuts. Tenen una bona accessibilitat i, preferentment, han de tenir cadires o bancs on seure i aigua gratuïta. Alguns d’ells disposen d’activitats o lectures per fer l’estada més amable.
Als espais interiors, es recomana mantenir una temperatura de consigna al sistema de climatització de 26 ºC durant el període de calor i de 21 ºC durant el període de fred. Cal tenir present que no estan dirigits a persones que requereixen atenció mèdica, i que aquestes persones s’han de dirigir al centre de salut pertinent.
Pots consultar aquí el mapa dels refugis climàtics disponibles actualment
Transformació dels patis
La transformació dels patis escolars per tal de fer-los més comunitaris, coeducatius i naturalitzats, amb més diversitat de joc, és un altre dels objectius del consistori i, en aquest sentit, a l’estiu es fan canvis als patis de l’escola Pere IV del districte de Sant Martí, l’escola Torrent de Can Carabassa a Horta-Guinardó i l’escola Calderón de la Barca a Nou Barris.
Totes tres han comptat amb la participació de la comunitat educativa del centre durant tot el curs en el marc d’un procés de cocreació per definir com volien transformar el pati. D’aquesta manera, el resultat final serà el d’uns patis amb més ombres, natura, aigua, vegetació i més superfície amb sòl natural.
Els tres patis s’obriran també als veïns i veïnes durant els caps de setmana i els períodes de vacances com a refugis climàtics.
El programa Transformem els patis, en què s’emmarquen els patis d’aquests tres centres, té com a objectiu que el 2030 tots els patis d’educació infantil, primària, instituts escoles i centres d’educació de la ciutat de Barcelona aconsegueixin quatre fites: reconèixer els patis com a espais de joc per excel·lència; millorar la naturalització dels patis com a espais de promoció de la salut i el benestar; fomentar la coeducació en els patis per establir dinàmiques i relacions equitatives entre els infants i la comunitat educativa i, finalment, afavorir l’obertura dels patis a la comunitat per crear vincles amb l’entorn.
Pots consultar aquí més informació sobre el programa Transformem els patis
Pla Clima Escola
Una altra de les prioritats d’aquest estiu és continuar amb l’execució del Pla Clima Escola Barcelona als 30 centres que, durant les vancances escolars d’aquest curs, faran obres de climatització i descarbonització. Està previst que l’any 2029 hi haurà 170 centres educatius climatitzats, la qual cosa beneficiarà prop de 55.000 alumnes.
El Pla Clima Escola sorgeix com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic i de la seva afectació a les escoles, especialment durant les onades de calor.
L’Ajuntament hi inverteix 100 milions d’euros per a la climatització d’aquests 170 centres entre els anys 2024 i 2029, repartits en dues fases: 84 centres els tres primers anys i 86 centres els tres anys següents. El projecte l’implementa el Consorci d’Educació de Barcelona i es finança, entre d’altres, amb ingressos provinents de la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic.

Quan finalitzi el projecte, es preveu que hi haurà al voltant de 30.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques per abastir els nous sistemes de climatització, la qual cosa generarà energia elèctrica neta generada per les plaques fotovoltaiques, que crearà un excedent aprofitable per a la ciutat.
Els eixos bàsics del pla passen per fer de les escoles espais de vida en què siguin llocs d’aprenentatge, però també de relació i convivència basats en el confort, la salut i les cures. També formen part dels objectius del pla la transició ecològica per fer front al canvi climàtic, la descarbonització per prioritzar fonts renovables, la domòtica per aplicar tecnologies adaptades a cada centre i l’eficiència energètica.
Pots consultar aquí més informació sobre el Pla Clima Escola Barcelona
Més obres a l’estiu
En la línia d’aprofitar l’estiu per fer obres d’ampliació i millorar-ne la climatització dels centres educatius, l’Ajuntament impulsa diferents intervencions a 66 escoles bressol municipals, des de solucionar avaries fins a canviar paviments desgastats.
D’altra banda, es posaran en marxa les obres per construir dues noves escoles bressol: l’EBM Can Carreres al districte de Nou Barris i l’EBM Can Casernes (nom provisional) a Sant Andreu, i també hi ha l’ampliació de EBM La Mar, al barri de la Barceloneta, al districte de Ciutat Vella. En total, es destinaran prop de set milions d’euros a aquestes tres actuacions.

Hi ha altres projectes de creació de noves escoles bressol, a destacar el de la Marina del Prat Vermell, en fase de licitació, els de Marillac, Bartomeu i Marroc Puigcerdà, tots tres en fase d’estudis previs, i els de Model, Rosselló i Can Xiringoi, ja en desenvolupament.
A més, s’invertiran dos milions d’euros per millorar les escoles existents. Gran part de les obres tenen a veure amb reparar o substituir sistemes de climatització, així com per substituir paviment de cautxú per altres materials per tal de millorar el confort tèrmic dels espais i instal·lar-hi tendals.
Altres obres tenen a veure amb la reparació de cuines i termos i amb la instal·lació d’un nou sistema de climatització a la seu central de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).
Amb la col·laboració de:
