Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Tres són les mesures que, segons Unicef, avalen que un país és un bon lloc per criar-se: dos anys d’educació infantil gratuïta, permisos de lactància els primers sis mesos de vida, i sis mesos de permís de maternitat i quatre de paternitat, tots retribuïts. En el seu informe recent La primera infància importa per a cada nen l’organisme internacional recorda que a 32 països (85 milions de nens) no n’hi ha cap d’aquestes, motiu pel qual els fa perdre, entre altres coses, experiències d’aprenentatge primerenc de qualitat en un període crític, els primers cinc anys de vida, quan es formen connexions neuronals a una velocitat excepcional i irrepetible.
El sistema de benestar espanyol, segons els càlculs d’Unicef, no estaria tan malament, però podria estar millor. No ens trobem com als EUA, entre els 32 països que no compten amb cap de les tres polítiques, però tampoc entre els 15 que les garanteixen totes. Entre els que sumen les tres, sí, hi ha països nòrdics com Suècia, però també Rússia, Cuba i els França i Portugal.
Avenços i marge de millora
Gabriel González-Bueno, especialista en polítiques d’infància d’Unicef Comitè Espanyol, reconeix l’avanç que ha suposat que l’etapa 3-6 és convertís, arran de la LOGSE, en pública, universal i gratuïta. Si bé no és obligatòria, la taxa neta d’escolarització als tres anys ronda el 95%, de manera que Espanya sí que compleix el primer requisit.
També el tercer. Si el 2017 el permís de paternitat es va ampliar de dos a quatre setmanes, el 2018 passarà a les cinc, segons acaben d’acordar el PP i Ciutadans en la negociació dels pressupostos.
Però, què passa amb el segon? “Quant al permís de maternitat, no, ja que a Espanya és de 16 setmanes [de les quals la mare pot cedir-ne 10 al pare]. Pel que fa al de lactància, podríem respondre amb un ‘sí, però…’, perquè hi ha una disposició d’hores afegides al permís de maternitat, que podrien suposar aquest permís de lactància, amb una hora o una hora i mitja diària, però en la pràctica és molt poc efectiva, de manera que la majoria de les dones acumulen i amplien així el permís de maternitat 15 dies”, assenyala González-Bueno.
Espanya compta, doncs, amb marge de millora. Ho té en el terreny dels permisos dels pares, on el ventall d’opcions és molt ampli: dels permisos iguals i intransferibles (com a Suècia, amb 480 dies de baixa parental, 240 per a cada membre de la parella, dels quals almenys 90 són obligatoris per a cada un) a les baixes flexibles, que contemplen cobrar la totalitat del salari les primeres setmanes i la prolongació del permís a partir d’aquí a canvi d’un descompte en la retribució.
Unicef no té encara un posicionament oficial respecte als permisos de paternitat obligatoris, encara que, com reconeix Gabriel González-Bueno, “és una cosa que convé estudiar, ja que pot servir per implicar la part masculina en la cura i evitar possibles casos de discriminació de la dona en l’accés a l’ocupació “.
A l’escola
També a l’escola hi ha aquest marge per millorar. “Segons la legislació, l’etapa 0-3 també és educativa, i en els menors de tres anys la taxa d’escolarització (0-2 anys) se situava en el 34% el 2015, amb una lleu millora en la perspectiva històrica, però sense oblidar l’important retallada de fons que ha suposat la crisi”, analitza González-Bueno.
Per a González-Bueno, allò veritablement rellevant és l’enfocament del servei. Citant aquest article de Lucas Gortázar a Politikon, sosté que, en aquesta etapa, ha de ser doble: “Ha de conjugar la protecció i el desenvolupament del nen, sobretot en aquelles llars on, per la situació social i econòmica, pugui tenir més dificultats, i la conciliació de la vida laboral i familiar”. Per això, sosté que atorgar més punts en funció de si els dos membres de la parella estan treballant, prioritzar-ho davant els ingressos baixos, pot estar deixant fora els infants que precisament més ho necessiten: “La intervenció des de molt aviat, amb el nen i amb la família, és molt eficaç en situacions de risc social, sense oblidar que això incrementa l’ocupabilitat i trenca amb el cercle viciós: si has de fer-te càrrec dels teus fills, no trobes feina, no tens recursos, no pots accedir a aquests serveis…”.
El finançament, clau
Per a González-Bé, la clau està en el finançament. Espanya destina un 0,5% del PIB a la cura i l’atenció primerenca (fins als tres anys), cosa que el situa en el grup de països de baixa despesa i per sota de la mitjana de la UE, que és al 0,7%: “Dos dècimes de PIB equivalen a 2.000 milions d’euros a l’any, el que és un marge de millora important”, assenyala l’analista, que incideix en que Espanya compta amb les pitjors prestacions monetàries durant la infància de tota la UE. Unicef aposta per una major inversió en aquest terreny des de l’enfocament de l’equitat i sempre tenint molt present el cercle entre educació i pobresa.
Preguntat per la proposta de Ciutadans en la negociació dels Pressupostos d’incloure una rebaixa de l’IRPF per a les rendes més baixes, les famílies nombroses o les que tenen al seu càrrec una persona amb discapacitat, mostra les seves reserves: “En ocasions el format de la desgravació no arriba a totes les llars, i aquells que no fan la declaració de la renda o amb rendes extremadament baixes o no poden comptar amb aquests beneficis fiscals o no poden comptar amb ells en la seva totalitat. Per això solem ser més partidaris de les prestacions directes “.
L’impacte de l’educació infantil…
La literatura científica que avala la rellevància de l’educació infantil en el desenvolupament d’habilitats cognitives i no cognitives i en la reducció de la bretxa de partida és aclaparadora. L’OCDE acaba de fer recopilació en el seu Starting strong, d’aquest estiu. També el Nobel d’Economia James Heckman recapitula tots els treballs sobre els efectes causals d’aquesta etapa.
Núria Rodríguez Planas va demostrar en un article publicat al Journal of Population Economics com l’extensió de l’escolarització amb la LOGSE dels quatre als tres anys va tenir un efecte positiu als 15, a PISA. El professor d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense Daniel Santín ha analitzat com resulta beneficiós avançar-ho als dos en una investigació conjunta amb la professora d’Economia i Hisenda Pública Gabriela Sicília, amb les dades de l’Avaluació de Diagnòstic de 2009 (amb alumnes de Quart de Primària).
Santín reconeix que aquí no abunden els estudis sobre l’impacte d’aquesta etapa, al contrari que als EUA, on s’ha provat el seu impacte en el rendiment acadèmic, en habilitats socials (capacitat de treballar en equip, de resoldre conflictes, de gestionar millor la frustració…) i fins i tot en la reducció de la delinqüència o els embarassos adolescents.
“És el programa que més retorns té en el salari i l’ocupació dels individus, recuperes els rèdits durant molts anys de vida, i precisament els alumnes socioeconòmicament desfavorits seran els que aconseguiran un major retorn de la inversió a llarg termini”.
Segons recull l’Unicef, els infants de famílies pobres que van rebre educació en els primers anys de vida van guanyar un 25% més en l’edat adulta que els que no van tenir aquesta oportunitat, però l’OCDE assenyala que és menys probable que acudeixin a educació infantil els dos anys necessaris per obtenir aquest impacte: un 72% dels menys afortunats aconseguien aquest temps mínim, enfront del 82% dels seus companys amb una posició més folgada.
“Es tracta d’un programa molt potent en la prevenció de trajectòries de desafecció. No es pot abandonar als alumnes desenganxats, també hi ha d’haver programes pal·liatius, però aquesta etapa ens permet que no s’arribi a aquesta situació “, prossegueix l’expert, que insisteix en el difícil que és que hi hagi evidència causal que alguna cosa funciona en educació : “Que tot alumne de 12 anys compti amb un portàtil a les aules millora el rendiment? No hi ha evidència. En canvi sí que n’hi ha amb l’educació infantil, i crec que hauríem de fer un esforç per millorar i donar suport el poc que sabem que funciona”.
Un esforç, també, com es recull en la seva anàlisi, per superar la visió antiga d’aquesta etapa com assistencial, i per aconseguir més homogeneïtat entre les diferents experiències per comunitats autònomes: “Caldria avaluar quin tipus de pedagogies s’apliquen amb aquests nens, investigar els projectes que valen la pena, establir un marc regulador mínim comú…”.
Només si és de qualitat
Aquesta és d’una de les velles reivindicacions del sector. Alicia Alonso, de la Plataforma Estatal en Defensa de l’0-6, incideix en l’afegitó “de qualitat” que es repeteix a l’informe de l’OCDE: “L’educació infantil permet que els nens i nenes siguin més competents i superin les condicions adverses relacionades amb el seu entorn d’origen, millora els resultats i afavoreix la igualtat d’oportunitats, sempre que sigui de qualitat”.
De no ser-ho, insisteix, pot resultar nociva. Cita l’Informe sobre la satisfacció de les necessitats dels nens petits (1994) de la Fundació Carnegie, que va estudiar com la convivència en entorns massificats, en espais inadequats, amb professionals mal formats… pot ser contraproduent, ja que l’excés d’estrès pot afectar les funcions cerebrals i repercutir negativament sobre l’aprenentatge o la memòria.
Alonso considera una “injustícia” la situació introduïda per la LOE (2006): “Si abans estava regulada l’educació des dels 0 als 18 anys, per què s’aparta al 0-3 d’aquest dret? No es tracta ja de si la responsabilitat ha de ser del Ministeri o de les comunitats autònomes, sinó que s’exclogui d’aquest marc de mínims en 0-3”.
“Avui són necessàries escoles infantils de qualitat, amb ràtios adequades, amb exigències professionals i de capacitació altes i en entorns propicis perquè aquests nens aprenguin de forma emocionalment segura i generin un desenvolupament de la seva personalitat positiu, però no sol”, reivindica Alonso.
“També, una major aposta dels governs en el seu suport a la criança. Calen polítiques educatives, però també socials i laborals, per acabar complint el que estableix la Convenció sobre els Drets de l’Infant “