Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La Fapac acusa Ensenyament de desatendre la creixent demanda d’escola pública

    Actualitat
    La Fapac acusa Ensenyament de desatendre la creixent demanda d’escola pública

    Víctor Saurajuliol 10, 20185 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    D'esquerra a dreta, Javier Castelló, Belén Tascón i Xènia Amorós, de la junta de Fapac
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    D’esquerra a dreta, Javier Castelló, Belén Tascón i Xènia Amorós, de la junta de Fapac | Foto: Fapac

    “Malgrat la tendència contrastada de les famílies per l’aposta per l’educació pública, el Departament segueix, any rere any, reduint grups públics de P3 i creant places de 1r d’ESO molt per sota de la demanda. En canvi, planifica les places concertades molt per sobre de les necessitats reals d’escolarització, obligant les famílies a que els seus fills s’eduquin en un sistema educatiu privat que concep l’educació amb criteris economicistes”. En conseqüència, “hem constatat com s’ha vulnerat el dret fonamental de les famílies a una educació pública, gratuïta, laica o no catòlica”.

    Aquesta és la principal conclusió que extreu la Fapac de l’anàlisi de les dades del procés de preinscripcions escolar d’aquest any. Per boca de la seva presidenta, Belén Tascón, i vicepresidenta, Xènia Amorós, l’entitat més representativa de les famílies ha criticat que el departament no tingui en compte la tendència d’escollir escola a l’hora de planificar l’oferta de places, fet que provoca que sempre en faltin i que s’hagin d’acabar buscant solucions com augment de ràtio d’alumnes per classe, creació de bolets, desplaçament de famílies del seu barri o població o, finalment, i mitjançant “el mecanisme de la por”, forçar les famílies a aceptar una plaça concertada.

    P3: la oferta inicial no casa amb la matrícula de l’any anterior

    Gràfic elaborat per Fapac a partir de dades del Departament d’Ensenyament

    En el cas de P3, segons les dades del departament d’Ensenyament que ha pogut obtenir Fapac, es veu que l’oferta inicial de grups en escola pública per al curs 2018-19 (2.164) ha estat pràcticament la mateixa que la del curs 2017-18 (2.162), quan finalment el curs passat el nombre de grups de P3 públics va acabar sent de 2.248, és a dir, 84 més dels grups ofertats inicialment. Això vol dir que el sistema va acollir uns 2.000 alumnes més de P-3 en escola pública dels previstos. Pel que fa a la concertada, els grups de P-3 del curs 2017-18 van ser menors als ofertats. Se’n van ofertar 990 i se’n van crear 961, mentre que pel curs vinent s’han tornat a ofertar 987. Les dades finals de la matrícula d’aquest curs encara no se saben, fet que la Fapac ho suma a la “manca de transparència” d’Ensenyament.

    El fet que la oferta d’aquest any se sembli tant a la oferta de l’any anterior, i no a la matrícula real un cop tancat tot el procés, confirmaria, segons ha dit Tascón, “la clara intenció del Departament d’Ensenyament d’obligar les famílies a escolartizar els seus fills en centres privats concertats”. A més, ha afegit, el Departametn “va intentar manipular de forma intencionada a la societat catalana quan en la seva nota de premsa del passat 9 d’abril va publicar que només s’havien tancat dos grups de P3 a l’escola pública i tres a la concertada, desmentint les dades que Fapac va fer públiques als mitjans de comunicació el mateix dia”.

    1r ESO: la oferta inicial no casa amb el volum d’alumnes de 6è

    Gràfic elaborat per Fapac a partir de dades del Departament d’Ensenyament

    Pel que fa a les prinscripcions a 1r d’ESO, segons l’anàlisi de la Fapac se segueix la mateixa intenció d’afavorir l’escola concertada però això ja no es veu tant en la comparació entre les ofertes de grups d’aquest curs i el passat, ja que aquest curs ha augmentat considerablement (de 1.851 a 1.924), sinó perquè, si s’agafa la dada d’alumnes de 6è de Primària d’aquest curs matriculats a escola pública, i s’aplica la ràtio mitjana d’alumnes per grup, resulta que perquè tots els alumnes de 6è puguin passar a 1r d’ESO amb plaça pública la oferta hauria d’haver arribat als 1.941 grups. És a dir, segons les estimacions de la Fapac falten 17 grups de 1r d’ESO en instituts públics per donar cabuda a tots els alumnes que aquest any han fet 6è a escoles públiques.

    En canvi, “a la privada concertada el Departament ha ofert 53 grups més del que el sistema concertat necessita per donar resposta als alumnes que hi ha escolaritzats a la privada concertada”, senyala la Fapac. Amb tot, el que més li preocupa és la planificació per als propers anys, ja que, d’acord amb el volum d’alumnes que finalitzaran la Primària els propers anys, per al curs 2019-2020 faltaran 39 grups i per al 2020-2021 aquesta xifra s’elevarà als 145 grups.

    La Fapac ha valorat també de forma molt negativa que aquest any s’hagi reduït el període per la preinscripció escolar, perquè “només ha servit per estressar el sistema i posar més pressió a les famílies”, ha apuntat Tascón, i també el fet que s’hagin renovat gairebé tots els concerts de P-3, quan les dades parcials amb les que compten semblen indicar que no està justificat davant la decreixent demanda del sector concertat. La setmana passada els representants de la Fapac van tenir una reunió amb el conseller Bargalló, de qui, segons Tascón, van obtenir “bones paraules, però caldrà veure si es tradueixen en fets”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    AFFAC Preinscripció escolar
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Tots som ‘TDAH’
    Next Article
    Actualitat
    “Quan un mestre diu que el teu fill és un agressor no va en contra teva, t’ajuda a aconseguir-li un futur millor”
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Entrevista
    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    juny 20, 2025

    Opinió
    Educació i trencament social

    juny 20, 2025

    Opinió
    Comunicat de RELLA a la ciutadania i als poders polítics sobre el genocidi de Gaza

    juny 12, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}