Un acte esperat i volgut, feia cinc anys que es va fer una primera trobada inicial on un grup de tres de mestres jubilats de diferents escoles del CEPEPC van promoure una trobada de la comunitat educativa del CEPEPC, amb la voluntat de reviure el procés i proposar la realització d’aquest llibre per recollir l’esperit, la història i els materials d’aquell projecte únic i singular.
Cinc anys després, sis mestres: Gemma Masip, Jordi Maduell, Josep Padró, Montserrat Gibert, Quim Lázaro i Ricard Aymerich, de diferents escoles del CEPEPC, hem treballat de valent per fer aquest llibre, que valora el paper clau d’aquest col·lectiu, que tant va fer per la renovació pedagògica del país, en plena etapa franquista.
La força col·lectiva d’una convicció, un procés de pactes, enteses i diàleg, de lluita i de renúncies, moltes i eternes negociacions, manifestacions, actes festius i reivindicatius, d’un projecte que va ser d’èxit, amb pèrdues i avanços, van aconseguir el que volíem: que aquestes escoles passessin a la xarxa pública de la Generalitat de Catalunya, i des de dins seguir lluitant per aconseguir la millora de l’educació pública del país,
L’acte va començar situant el CEPEPC en el seu context històric de la mà de Joan Soler i Josep González-Agàpito, autors del pròleg del llibre, després dos dels autors del llibre, La Gemma i el Ricard van parlar en nom de tots els autors.
En un altre bloc dedicat a la comunitat educativa del CEPEPC van parlar quatre persones en nom de les famílies del col·lectiu, tres mestres que van viure a la pell el pas a la xarxa pública, dos alumnes en nom de tots aquells infants que van viure aquesta experiència de petits i ara la poden valorar ja de grans i el que va significar per ells, haver anat a una escola del CEPEPC. Va acabar aquest torn en Ramon Plandiura, l’advocat del CEPEPc, en un vídeo, ens va explicar la seva vivència des del món jurídic.
Finalment, els autors van pujar a l’escenari per poder parlar de la seva vivència en aquest procés i després es va obrir un torn d’intervencions entre el públic.
Un record emotiu al Carles Martínez, a qui els autors dediquen el llibre, pare i coordinador del col·lectiu, juntament amb altres persones que ja no ho són i tant van fer la integració de les escoles a la xarxa pública,
Mentre es feien les preguntes i fins al final de l’acte es van passar moltes fotografies i documents que van mantenir a la gent atenta a la pantalla.
Es va tancar l’acte amb unes paraules sinceres i viscudes de l’Anna Simó, consellera d’Educació.
En Francesc Mercadé va fer de molt bon presentador i conductor de l’acte. Que malgrat les intervencions de tantes persones no va fer perdre el ritme i l’interès al llarg de tota la vetllada,
Una copa de cava i un tros de copa ens van acompanyar en les converses informals entre els assistents de l’acte. Tots, inclosa la consellera, vam gaudir d’un acte emotiu, històric i vital on ens retrobaren vells companys, tot recordant vivències i anècdotes del nostre pas per aquestes escoles.
Potser ens animarem i farem un altre llibre veient com les escoles del CEPEPC a l’actualitat mantenen l’esperit fundacional o veurem una exposició itinerant amb el llibre i tot el material exposat.
Quan comenci el curs vinent presentarem el llibre al territori: a tots els municipis i districtes de BCN on hi ha escoles del CEPEPC, ens retrobarem de nou en format més reduït i casolà.
Una vetllada pel record, que quedarà gravada en la memòria de molts dels que hi vàrem ser.
Si voleu el llibre: El CEPEPC des de dins, el podeu trobar a Rosa Sensat o a Abacus i també el podeu comprar on line a la web de Rosa Sensat.
1 comentari
Calia publicar aquest llibre, felicitats per la feina feta.