A Rosa Sensat vam començar el curs el passat 6 de setembre, colpits de prop pels atemptats del 17 d’agost, amb una taula rodona per compartir, reflexionar, i anar a fons sobre el paper dels mestres, de l’escola i de la societat en uns moments com aquests. Aquests fets que ens fan trontollar, i una vegada més ens fan replantejar per què eduquem i com ho fem, si el que volem és educar per l’emancipació de les persones en una societat diversa.
En aquesta taula rodona vam compartir punts de vista amb els companys més experts, en un espai de debat conjunt, mestres de totes les etapes educatives, obrint més dubtes que certeses i amb valentia. Tenim el convenciment que el que ens cal ara no són més protocols per complir, sinó anar més al fons de l’anàlisi dels fets que ens envolten, amb més rigor, amb més coneixement i amb més projectes conjunts i en xarxa. Com a educadors ens comprometem a continuar el diàleg obert amb els infants i joves, famílies, i altres agents educatius per continuar treballant per una cultura de la pau, en un món on la violència, l’odi i el mal, són encara els protagonistes en molts àmbits.
Al juliol vam acabar el curs amb les piles carregades, després d’una escola d’estiu amb una gran participació de mestres que declaràvem a les conclusions del tema general que: “En una societat plena de diversitat, conflictes i reptes, el canvi és necessari per aconseguir infants actius, crítics, curiosos, compromesos i sans, que puguin créixer en dignitat i resoldre els conflictes col·lectius”. Declaràvem també que “hi ha reptes de molts tipus: organitzatius, educatius, formatius, socials… i la clau és afrontar-los en comunitat i amb valentia. Un dels principals reptes és prioritzar la igualtat d’oportunitats i vetllar per una escola més equitativa”. I acabàvem dient que “amb implicació, compromís, il·lusió, i recursos es pot afrontar qualsevol repte”.
Aquests darrers anys, la pressió de la comunitat educativa ha estat clau per aconseguir algunes mesures per a la millora de les plantilles, de l’equitat i l’educació inclusiva, però quedem lluny d’una planificació pública i seriosa per acabar amb la segregació dels alumnes, que aposti per la inclusió i l’equitat
També aquests primers dies de setembre, com a associació implicada dins del Marc Unitari de la Comunitat Educativa de Catalunya (MUCE), hem elaborat un document, per demanar un creixement sostingut del pressupost educatiu. Entre d’altres qüestions es demana al Govern del país que si l’educació és una prioritat, cal que ho demostri amb fets. Aquests darrers anys, la pressió de la comunitat educativa ha estat clau per aconseguir algunes mesures per a la millora de les plantilles, de l’equitat i l’educació inclusiva, però quedem lluny d’una planificació pública i seriosa per acabar amb la segregació dels alumnes, que aposti per la inclusió i l’equitat. Es continua denunciant que el pes relatiu per l’educació dins el pressupost s’ha reduït des del 2010, també en relació amb el PIB, i que som encara dels territoris de l’Estat Espanyol i d’Europa amb menys inversió pública en educació.
Necessitem aquesta inversió per tirar endavant la feina del dia a dia a les escoles i instituts, i treballar amb les garanties que tots els infants i joves, no només seran atesos en funció de les seves necessitats, sinó que rebran una educació de qualitat. Aquesta és la responsabilitat de l’administració, que ha de fer una aposta clara i contundent, amb recursos i normatives apropiats, per una escola pública que ofereixi oportunitats i reptes a tots els infants, independentment del lloc de procedència o del nivell socioeconòmic.
Des de Rosa Sensat continuem apostant per la formació dels mestres i professors, com un dels pilars imprescindibles per millorar l’educació, una formació
Com a mestres continuarem amb les nostres responsabilitats que passen, entre d’altres per organitzar-nos com a equips, de manera coordinada, amb espais de reflexió, debat i acció que ens permetin definir on volem anar i planificar les accions per arribar-hi. L’objectiu que ens proposem és la creació d’una escola equitativa, inclusiva i connectada al món. Tal com declaràvem en la passada 52a Escola d’Estiu de Rosa Sensat, aquest curs 2017-2018 “treballem per anar més enllà dels canvis metodològics, i per reformular l’escola mirant sempre la infància, i creant des del present projectes plens de futur que trenquin la dualitat entre escola i vida”.
Des de Rosa Sensat continuem apostant per la formació dels mestres i professors, com un dels pilars imprescindibles per millorar l’educació, una formació que, com diu Gino Ferri, “promogui el canvi, no de les maneres de fer (perquè el resultat gairebé sempre és canviar la forma per seguir fent el mateix) sinó de les maneres de pensar”. Entenem, doncs, que la formació de mestres, tal com entenem la formació dels infants i joves, és un procés en el qual el protagonista ha de ser cada mestre, juntament amb el treball col·lectiu amb altres companys i companyes, una formació que passa per la generositat i pel compromís… I és per això que les portes de l’associació continuen obertes per oferir un espai de trobada, de debat, de reflexió, de compromís i de millora de la professió.
Esperem que aquest curs 2017-2018 siguem molts més que treballem en aquest sentit.