Durant la Segona Guerra Mundial es van destruir moltes ciutats –Berlín, Londres, Dresden, Hiroshima, Tòquio, Stalingrad, Varsòvia, Rotterdam, Nagasaki… la llista és massa llarga per recordar-les totes- no perquè fossin enclavaments militars sinó perquè calia desmoralitzar la població civil. La guerra civil espanyola va ser un bon assaig que va provocar milers de víctimes que no estaven directament relacionades amb els moviments militars.
Però que va passar amb París?
“Diplomàcia”, l’última pel•lícula dirigida per Volker Schlöndorf -a qui devem, entre d’altres, “El timbal de llauna”, “L’honor perdut de Katharina Blum i l’extraordinària “El jove Torless”- és qui s’ha encarregat de passar al cine la peça teatral de Cyril Gely on recrea les converses que van mantenir el general Dietrich von Choltitz i el cònsul suec Raoulk Nordling.
El primer tenia l’ordre directa de destruir París que era la ciutat europea que més li agradava a Hitler. Si no podia ser per a ell, que no fos per a ningú, devia pensar el dictador nazi. El diplomàtic tenia la missió de fer servir tota la seva argumentació i la seva astúcia per convèncer el general que destruir París era un acte criminal –moririen centenars de civils- i un acte inútil.
L’argument de pes del general, a més del jurament d’obediència a Hitler, era que existia una ordre que deia que faria pagar a les famílies dels jerarques nazis els seus fracassos i les seves traïcions. Un bon dilema és el que té el general a la falda.
L’interès de la pel•lícula el podem trobar en la qualitat de les argumentacions, en els jocs verbals del dos protagonistes –la seva herència teatral és evident, gairebé tot passa dins l’hotel on s’ha refugiat el general- i en el magnífic duel interpretatiu entre els actors Niels Arestrup i André Dussollier que mantenen el pols i aconsegueixen fer-nos creïbles els dos personatges històrics.
Devia anar així, la cosa? No sé si del tot, però si més no la posada en escena és convincent i l’argument molt versemblant. Si ens queden dubtes i fils que pengen, la solució és ben senzilla: hem de submergir-nos en el llibres i altres documents que parlin d’aquella trobada tan transcendent.
Fitxa tècnica:
Direcció: Volker Schlöndorff
Guió: Cyril Gely i Volker Schlöndorff; basat en l’obra “Diplomatie”, de Cyril Gely
Intèrprets: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner, Robert Stadlober, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Stefan Wilkening, Thomas Arnold
França i Alemanya, 2014
Duració: 88′
Estrena a Espanya: 14 novembre 2014
(font de la fitxa tècnica i del cartell: www.sensacine.com)