Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Què diuen les i els docents dels seus problemes

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Aprendre a fer (i veure) cinema a l’institut

    Pau Rodríguezmaig 15, 20175 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Alumnes del Moisès Broggi rodant el seu curtmetratge a l’estació de França / © Sandra Lázaro

    Estació de França de Barcelona, soroll de trens. Una noia s’espera asseguda al terra de l’andana, recolzada en una columna vermella. Tan vermella com el seu jersei. Fa cara de preocupada, com si no sabés si pujar al tren que ara s’atura davant seu. ¿L’agafarà? “Tallem!”, crida el Pol, a qui li ha tocat ara fer de director. “És bona?”, li pregunta el cineasta Pep Garrido. “¡Si és bona digue-ho!”, l’anima. I ell que ho diu: “És bona!”. I automàticament tots es posen a aplaudir.

    Mitja dotzena d’alumnes de l’institut Moisès Broggi s’han plantat a l’estació més antiga de la capital catalana per rodar-hi un curtmetratge, acompanyats de la professora, Fanny Figueras, i de Garrido, guionista de pel·lícules com Zulo i director de Sense sostre. Els estudiants, de Primer de Batxillerat Artístic, fa tot un curs que s’aproximen al cinema –veient-ne i fent-ne– a través del projecte Cinema en Curs, que posa a disposició dels centres, sobretot de Secundària, professionals del cinema com Garrido perquè treballin conjuntament tant en la creació d’un film com en la descoberta de la cultura cinematogràfica.

    “La teoria pot ser interessant, però el que més ens agrada d’aquest projecte és que estem fent cinema, i ho estem fent ja!”, celebra la Samanta Fernández, una de les estudiants del Moisès Broggi. ‘Cinema en Curs’ és una iniciativa de pedagogia del cinema que des del 2005 ha anat perfeccionant el seu mètode, però que així i tot es pot reduir a dos verbs: visionar i grabar. “L’aproximació al cinema, i a la creació en general, ha de ser viscuda, perquè és a través del desig i les experiències que s’aprèn”, defensa Laia Colell, membre del col·lectiu A Bao A Qu, que és el que està darrere d’aquest programa que arriba a una vintena de centres catalans i d’arreu d’Espanya.

    Al rodatge, un dels documents que carretegen els estudiants amunt i avall de l’estació és on hi tenen anotat els referents cinematogràfics. Que la noia amb jersei vermell hagi anat a seure a la columna vermella no és casual, explica Garrido. “En això hi han caigut ara, però perquè abans havíem treballat la paleta de colors a través de la pel·lícula La promesa dels germans Dardenne”, detalla.

    El que fa aquest cineasta al llarg del curs és treballar en tàndem amb la professora, Fanny Figueras, i aconsellar i acompanyar els joves en tota la presa de decisions que comporta fer un curtmetratge. “Sempre que intervé algú extern a l’aula és un plus, perquè el coneixement que ell aporta no pot ser substituït pel docent, i viceversa”, argumenta Figueras. “No és el mateix que jo els digui com han de fer grabar un pla amb el mòbil que vingui un cineasta de veritat a ajudar-los”, exemplifica.

    Descobrir un altre cinema i educar la mirada

    El principal objectiu de Cinema en Curs és, a primer cop d’ull, que els estudiants aprenguin tot allò que té a veure amb un procés de creació audiovisual, des del coneixement de caire tècnic –ús de la càmera, plans, llum…– fins al més artístic. Però no és només això. Els impulsors d’aquest projecte també aspiren a educar la mirada dels joves, per una banda, i a que entrin en contacte amb el cinema que s’amaga darrere els focus de Hollywood. “És una transformació”, assegura Figueras.

    Per educar la mirada es refereixen a “prestar atenció sobre el seu entorn”, en paraules de la seva professora. A cultivar la sensibilitat que hi ha en la mirada. “Aquests estudiants en general tenen gran sensibilitat, molta més de la que ens pensem, el problema és que el cinema al qual tenen accés, el que veuen per la tele o el que es programa a les sales, se centra en allò més espectacular, i no en el més sensible, emocional o veritable”, es lamenta Garrido. És per això que Cinema en Curs és també una via per descobrir-los cinema independent o d’altres països del món, del qual, per sorpresa d’alguns, els joves també poden gaudir. “Al principi reben aquest cinema amb estranyesa, és antic, llunyà, subtitulat… Però aquest sentiment se substitueix aviat per la fascinació”, subratlla el cineasta. En part perquè als estudiants els serveix per inspirar la seva tasca al rodatge.

    Samanta Fernández, alumna del Broggi / © Sandra Lázaro

    Aquest projecte és també una forma d’introduir al currículum una branca artística que sovint queda relegada en escoles i instituts. No és tant el cas dels alumnes de Batxillerat Artístic del Moisès Broggi, ja que en la seva modalitat ja hi ha prevista l’assignatura de Cultura Audiovisual –en la qual s’inscriu, precisament, Cinema en Curs–, però sí dels que fan Secundària. A l’ESO, dins la matèria d’Educació Visual i Plàstica, el cinema sí que té un paper reduït en comparació a d’altres disciplines artístiques amb més història, com la pintura o l’escultura.

    “Venim d’una tradició en què s’ha posat el cinema dins el sac d’allò audiovisual, barrejat amb la televisió i la publicitat, com si compartissin fons i no només instrument”, critica Colell. Aquesta podria ser una explicació del menyspreu del cinema. Per Figueras, hi hauria també explicacions més senzilles: “Molta gent simplement no ha provat de fer cinema, o d’altres no s’hi han atrevit perquè organitzativament suposa fer canvis, permetre que alumnes marxin a grabar mentre altres són a classe”, detalla.

    Els curts de Cinema en Curs, que es poden veure al seu web, els compartiran els dies 1 i 7 de juny tots els instituts que hi han participat, en dues jornades de visionats que tindran lloc a la Filmoteca de Catalunya.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    cinema cinema en curs cultura audiovisual educació artística institut Moisès Broggi Pep Garrido
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La Generalitat repartirà llet pagada per Brusel·les a les escoles que ho vulguin
    Next Article
    Opinió
    La figura dels psicopedagogs als centres d’adults: clam que hem de fer sentir ben fort
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Anàlisi
    Un palmarès marcat per la figura del pare

    maig 12, 2025

    Opinió
    Veure “El mestre que va prometre el mar” amb els nostres alumnes

    maig 2, 2025

    Anàlisi
    Professor a la recerca de la felicitat… i d’estudiants

    abril 30, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.