La principal federació d’AMPA espanyoles, la CEAPA, ha escrit una carta al Ministeri d’Educació i al de Sanitat perquè retiri el panga –espècie de peix blanc de baix cost– dels menjadors escolars. Ho ha fet després que en poc temps apareguessin dues campanyes contra aquest aliment. Per una banda, a sis escoles de Cadis han demanat que es deixi de servir als alumnes a l’hora de dinar davant la mobilització de diverses famílies a la plataforma change.org. De l’altra, el gegant Carrefour ha anunciat que deixa de vendre aquest mateix peix a les seves botigues d’Espanya. Ja havia pres aquesta decisió a França i Bèlgica.
El panga és un peix polèmic per la seva forma de producció, en granges d’aqüicultura al delta del riu Mekong, al Vietnam. Però no perquè no sigui perjudicial per la salut, sinó per la forta contaminació d’aquest riu dins el qual es poden trobar, segons diferents estudis, massa quantitat de metalls pesants com el mercuri. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, a la seva pàgina web, informa que “la qualitat sanitària d’aquests peixos no solament està assegurada per control oficial en frontera, sinó també pel de les comunitats autònomes que, a través de les seves Conselleries de Sanitat, també poden realitzar controls quan el peix està ja en els canals de comercialització a Espanya”. El Ministeri de Sanitat ja va informar en un comunicat fa temps que el panga no era perillosa per al consum humà.
Poques hores després que El País publiqués la informació de les escoles de Cadis, que ja havia estat publicada dies enrere pel Diari de Cadis, la CEAPA ha escrit una carta tant al Ministeri d’Educació com al de Sanitat exigint que prenguin cartes en l’assumpte perquè es retirin no només el panga, sinó també la tilàpia i qualsevol altre peix similar quant a la manera de produir-lo.
Encara que José Luis Pazos, president de CEAPA, és conscient que cap dels dos ministeris té competències sobre els menjadors escolars, espera que, almenys el primer, prengui nota de la queixa i ordeni la retirada general d’aquests peixos, el que lògicament repercutiria sobre els menjadors escolars.
A Castella i Lleó, per exemple, ja des del curs 2010-2011 les empreses adjudicatàries dels menjadors van deixar de servir panga. En el plec de condicions dels actuals contractes s’hi va incloure l’eliminació no només de el panga, sinó també de la perca, la tilàpia i la caella com un element més de la puntuació. Així, les empreses van eliminar aquests peixos del menú. L’altra comunitat autònoma que l’ha retirat és el País Basc.
Ja llavors diferents estudis asseguraven el consum d’aquests peixos sense problema, tot i que “no en recomanava el consum més de dues vegades al mes”.
Des de la Conselleria d’Educació d’Andalusia –de la qual depenen les sis escoles de Cadis– s’insisteix que la retirada d’aquest tipus de peixos “no està avalada” per cap recomanació científica. “Seguim les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Servei Andalús de Salut encarregats de la supervisió” d’aquests aliments, detallen.
Per la seva banda, un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alertava de la presència en alguns dels filets que van analitzar de pesticides i mercuri, tot i que dins els límits legals. Per això recomanaven no consumir-ne en excés.
Més enllà de les condicions alimentàries, la petjada ecològica d’importar desenes de milers de tones d’aquest peix des de Vietnam fins a Espanya és alta. Les plantes de tractament, l’energia per a la refrigeració i les elevades quantitats de combustibles destinades per al transport