Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El protocol contra la radicalització islamista a les aules: prevenció o estigma?

    Actualitat
    El protocol contra la radicalització islamista a les aules: prevenció o estigma?

    João Françamaig 3, 20178 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Una estudiant de secundària musulmana en una imatge d'arxiu / © SANDRA LÁZARO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Amb la idea que la millor prevenció de la violència és una bona educació, la Generalitat anunciava el novembre del 2015, després dels atemptats d’aquella setmana a París, que treballaria per detectar la radicalització gihadista a les escoles. El protocol conjunt dels Mossos d’Esquadra i el Departament d’Ensenyament no es va posar en marxa fins a finals de l’any passat. Ara, diverses veus musulmanes i antiracistes qüestionen quina mena de prevenció s’està fent, sobre qui es posa el focus i com es crea l’estigma. Des d’Ensenyament destaquen que volen prevenir tota mena de radicalismes, però el nom de la mesura és clar: Protocol de prevenció, detecció i intervenció de processos de radicalització islamista (Proderai).

    El protocol (que es pot consultar aquí) inclou una proposta pedagògica per treballar a diversos nivells educatius després d’un atemptat, recomanacions per a prevenir factors de risc –com presentar “models d’èxit” convidant persones musulmanes als centres–, formacions als directors i directores de centres, i mecanismes com les Juntes Territorial d’Avaluació i Seguiment, formades per Ensenyament, Mossos d’Esquadra i policies locals, a les quals els docents haurien d’elevar possibles casos de radicalització.

    La subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa del departament d’Ensenyament, Gené Gordó, assegura que cal “evitar polaritzacions i estigmatitzacions de la població, treballar la radicalització en general, tant la islamista com la xenòfoba”. Per això, en paral·lel al Proderai ja existia prèviament un Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront situacions d’odi i discriminació. Això, però, no ha evitat les crítiques al fet que el protocol contra la radicalització posi l’èmfasi en la que s’anomena islamista.

    Ainhoa Nadia Douhaibi, educadora social que treballa amb menors migrants, posa en qüestió que aquest protocol sigui realment necessari. “No existeix una realitat d’augment de la radicalització islàmica en el jovent”, assegura. L’educadora emfatitza que les dades de la fiscalia per a tot l’Estat parlen de només 12 expedients sobre radicalització de menors l’any 2015. Per Douhaibi, sota el discurs de la prevenció sovint s’hi amaguen pràctiques qüestionables “que són tolerades perquè tothom pensa que mai pot ser dolent prevenir”. “Al final es tracta de deixar clar qui és radicalitzable i són els nens i nenes musulmans o de contextos culturals musulmans o migrants”, conclou.

    Des de la plataforma Musulmans contra la Islamofòbia, Ibrahim Miguel Ángel Pérez considera que”aquest tipus de mesures que serveixen teòricament per mantenir la seguretat el que fan és assenyalar des de les institucions els joves musulmans com a potencialment perillosos”. Aquest pare afegeix que “el protocol no té base científica o acadèmica que garanteixi la seva eficàcia, és només per donar la sensació que s’està fent alguna cosa”.

    En la mateixa línia, Pérez critica mesures preses a nivell estatal, com el fet que s’inclogui l’extremisme dins el currículum de l’assignatura optativa de Religió Islàmica. “Això és un estigma en si mateix, perquè no té res a veure amb la religió, és com si en l’assignatura de Religió Catòlica s’hi inclogués contingut sobre la pederàstia dels cures”, compara.

    Una mesura impulsada per Mossos

    Des d’Ensenyament expliquen que el Proderai per als centres educatius neix per iniciativa dels Mossos d’Esquadra, de la mateixa manera que els Proderai que existeixen per a les presons i les policies locals. “La formació que s’ofereix als centres és totalment compactada entre Mossos i Ensenyament, i els Mossos mai van sols a un centre educatiu, sempre van acompanyats d’assessors i assessores de llengua i cohesió social amb el mateix missatge”, assegura Gené Gordó.

    Això no els salva de les crítiques de les entitats. Fatiha El Mouali, tècnica d’acollida a l’Ajuntament de Granollers i membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, se sorprèn pel fet que el professorat no s’hagi plantat contra aquestes formacions en què el pes el porten els cossos policials. “Si són professors no poden mirar l’alumne com ho fa un policia; l’única mirada que poden tenir sobre l’alumne és la de professor”, qüestiona.

    Pel que fa a la detecció de casos considerats de risc que són elevats a les juntes territorials, Gordó explica que fins a final de curs no es farà el balanç de l’aplicació del Proderai, però assegura que “no sovintegen”. “La detecció té poc pes en aquest procés, el més important i el que més interessa al professorat és la prevenció i la intervenció educativa”, assegura.

    Per Pérez, però, aquesta mena de procediments són perillosos. “Hi ha persones, i també professors, racistes que amb aquest dispositiu de denúncia tenen una eina més per exercir la discriminació, poden denunciar un alumne per radicalització, activant un protocol que a saber quan es desactiva i vincula aquesta persona amb el terrorisme en un procediment administratiu”, assegura.

    La polèmica dels factors de risc

    Una de les qüestions més polèmiques al voltant del protocol és la de quins factors de risc poden mostrar un cas de radicalització. El document presenta factors vinculats al desenvolupament personal, al context escolar, a l’àmbit familiar i al context social, i planteja estratègies per donar respostes a fets com les baixes expectatives d’èxit, la dificultat d’establir vincles a la classe o la manca d’arrelament a l’entorn.

    Mentre el text parla de factors de risc més generals, la subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa reconeix els perills de cercar indicadors de de l’adopció de conductes extremistes. “Un indicador en si mateix no diu res i poden ser inclús perillosos d’accentuar com a quelcom rellevant, però donen pistes”, diu Gordó.

    A les formacions que imparteixen els Mossos és on es fan més presents aquests indicadors. En aquestes sessions amb direccions de centre es parla sobre l’Islam, les seves corrents i s’apunta quins elements podrien indicar radicalització, tot i que s’apunta que el fet que en coincideixin alguns no és porta necessàriament a aquestes situacions. Entre aquests factors alguns docents que han participat a les sessions destaquen pintar-se les ungles amb henna, no beure Coca-Cola o Pepsi, no escoltar música occidental, no voler celebrar el Nadal o Carnestoltes o tenir discursos sobre el califat de Còrdova o Al-Àndalus.

    El Diari de l’Educació ha demanat al departament d’Ensenyament i als Mossos d’Esquadra el document amb els indicadors que es donen als docents en les formacions i cap dels dos organismes ens hi ha donat accés.

    “Els Mossos estan dient als docents que han de vigilar els nens per coses que són simples expressions religioses”, critica Douhaibi. Més enllà d’això coincideix amb Fatiha El Mouali en el fet que “en una societat hostil” tampoc es pot jutjar els nens musulmans per fer pinya entre ells. “Això que s’anomenen guetos moltes vegades són les xarxes entre persones que estan vivint les mateixes situacions de discriminació i poden parlar i compartir moltes coses”, assegura la tècnica d’acollida.

    Fomentar la convivència

    El que tothom té clar, tant des d’Ensenyament com des de l’activisme, és que és clau educar perquè ningú se senti exclòs. Les diferències estan en que les veus externes asseguren que el Proderai va en la direcció contrària, mentre el Departament considera que serveix precisament per a això. “El protocol precisament reconeix com un factor de risc la manca d’una perspectiva multicultural al centre escolar”, remarca Gordó. “Cap alumne pot seguir un currículum que no se sent propi, que no reconeix la seva diferència, i nosaltres en aquest sentit donem orientacions des de fa molts anys per fer aflorar la diversitat al currículum”, afegeix, i també apunta que el document posa èmfasi en no parlar només dels atemptats que es produeixen a Europa “perquè molts d’aquests nens venen de països on hi ha atemptats”.

    Fatiha El Mouali assegura que només podrem canviar la situació canviant la mirada dels professors: “Han de ser conscients que l’alumnat que tenen és de diferents orígens i que els docents també s’han de formar, perquè difícilment tindran coneixement sobre una desena de cultures que poden tenir a l’aula”.

    Ibrahim Miguel Ángel Pérez, per la seva banda, reflexiona sobre la dinàmica en què s’emmarca aquest protocol. “A tota Europa veiem que hi ha una intencionalitat clara de generar una necessitat securitària, i això ens porta a una retallada de drets civils, perquè tu pots estar en desacord amb el sistema de valors que se t’imposen i això no significa que t’hagis de tornar violent; el 15-M va ser això”, apunta. “Però amb protocols com aquest ja tindran educat el personal docent per fer un control polític de la població, que ara apliquen als musulmans i més endavant podran aplicar a altres col·lectius”, conclou.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    atenció a la diversitat diversitat religiosa gihadisme Islamofòbia Mossos d'Esquadra
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Presentació del llibre ‘Escola, famílies i comunitat’, amb els autors Jordi Collet i Antoni Tort
    Next Article
    Opinió
    Davant el ciberassetjament, cibercriteri
    João França
    • Website
    • X (Twitter)

    Periodista. Ex-redactor en cap de Catalunya Plural

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Religió a l’escola: entre el sí, el no i com afrontar la diversitat confessional de l’alumnat i la societat

    març 10, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}