La major part d’escoles d’estiu obren aquesta setmana el període d’inscripcions, amb la qual cosa es desvetlla el que ja era una notícia més o menys esperada: com l’estiu passat, aquest any les escoles d’estiu tornaran a ser virtuals, perquè així ho exigeix el Departament d’Educació per acreditar les 15, 20 o 30 hores de formació. No s’ha tingut en compte que la immensa major part dels participants, per no dir la totalitat, estaran vacunats, si més no de la primera dosi d’Astra Zeneca. Aquesta és la mala notícia. La bona és que augmenta l’oferta formativa, ja que algunes entitats que l’any passat no es van atrevir amb el format online aquest any sí que ho faran i perquè altres ofereixen més cursos que en l’edició de 2020.
Els organitzadors s’ho prenen amb resignació. “Amb el format virtual les escoles d’estiu perden els espais informals d’aprenentatge, ja que el fet de compartir neguits, dubtes i reptes entre iguals és part de la seva essència”, es lamenta Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, a la vegada que subratlla que “malgrat tot, els moviments de mestres tenen moltes ganes d’oferir el bo i millor, perquè l’educació no para i, com diu el nostre cartell conjunt, és un dret essencial de la infància”. L’any passat, només una desena de MRP va organitzar la seva escola d’estiu virtual, ja que alguns no es van veure amb cor de canviar-ho tot quan ja tenien els preparatius de l’escola amb el format presencial de sempre ja molt avançats i van preferir cancel·lar-la. Aquest any, podrien ser una vintena, amb algunes sessions compartides i altres específiques.
Pilar Gargallo: “Amb el format virtual es perden els espais informals d’aprenentatge, ja que el fet de compartir neguits, dubtes i reptes entre iguals és part de l’essència de l’escola d’estiu”
La més gran i tradicional d’aquestes escoles és la de Rosa Sensat, que arriba a la seva 56a edició. Segons la seva presidenta, Francina Martí, “les propostes formatives de Rosa Sensat prenen molt de sentit en format presencial i hi ha aspectes que no es poden substituir. De tota manera, l’estiu passat es va demostrar que malgrat la distància vam fer-nos presents amb uns itineraris formatius directes, vivencials i reflexius. Els cursos van ser a distància però sincrònics, creats per un equip de formadors que va vetllar per un acompanyament individualitzat i amb la interacció dels participants. Això va tenir com a resultat una experiència de formació propera i de qualitat, que va superar les mancances de la virtualitat”. L’avantatge, afegeix, és que la virtualitat permet arribar a persones que viuen lluny de l’indret on es fa l’escola d’estiu.
La major part d’escoles d’estiu començaran l’1 de juliol, dijous, i s’allargaran fins al dissabte 10 de juliol. En el de les MRP, la jornada inaugural consistirà en una taula rodona moderada per la periodista Laia Servera i dues conferències de Philippe Meirieu, sobre escola i democràcia, i de Concha Fernández, sobre la comunicació en el procés d’aprenentatge. “Enguany el programa gira al voltant de la voluntat de reconèixer, identificar i valorar, què és allò que fa que l’escola sigui una part indispensable del sistema social per al creixement de tota persona, què és allò que fa possible una escola que sigui un espai de vida i d’acollida”, apunta Francina Martí.
Experiència positiva
També fa un balanç positiu de l’experiència de l’estiu passat Àlex Rocas, degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats (CDL). Segons comenta, “malgrat la incertesa derivada de la pandèmia, que va trastocar la fase final del curs, l’escola d’estiu va tenir molt bona acollida tant per part de l’alumnat com dels formadors. En total vam tenir més de 800 alumnes en els 46 cursos que es van impartir, i aquest estiu hem augmentat l’oferta fins als 73 en diferents àmbits temàtics, a banda de les conferències obertes que oferim amb experts de renom”. L’oferta del CDL es divideix en dos trams temporals, de l’1 al 10 de juliol i del 10 al 20 de juliol, i combina les modalitats síncrona, asíncrona i mixta “a fi que els alumnes puguin triar els cursos que vulguin de manera més còmoda”.
Per Jordi Simon, coordinador de l’escola d’estiu que organitza la Facultat de Ciències de l’Educació de Blanquerna, l’experiència de l’any passat va ser en general positiva, si bé admet que el format té limitacions. “Per algunes temàtiques la presencialitat és indispensable, per exemple és molt complicat fer un taller de teatre virtualment; en qualsevol cas, creiem que la virtualitat es quedarà per alternar-se amb la presencialitat els propers anys”, afirma.
Fi de festa presencial?
La virtualitat, però, no serà absoluta. Algunes escoles d’estiu han decidit aprofitar l’escletxa que deixa oberta el fet que estiguin permeses les reunions de persones per actes culturals per organitzar una trobada cultural com a fi de festa. Una d’aquestes serà Rosa Sensat. Segons explica Francina Martí, “hem preparat en col·laboració amb el CCCB una cloenda que serà presencial i que dona un bri d’esperança cap al final d’aquesta pandèmia. Aquesta 56ª Escola d’estiu serà un espai per celebrar que el curs 20/21 les escoles s’han mantingut obertes, perquè la majoria d’equips de mestres ho han volgut així, i ho han fet amb alegria, amb un gran compromís i amb respecte cap a la seva feina”.
També el Moviment Educatiu del Maresme (MEM) prepara una cloenda presencial al pati de les Esmandies, a Mataró, divendres 9 a la tarda, per conèixer jocs de pati que siguin divertits i participatius. I pels qui no disposin de la primera quinzena de juliol, l’Associació Catalana per la Telemàtica Educativa (ACTE), que des de fa més de vint anys ja venia organitzant escoles d’estiu virtuals o semipresencials, enguany torna a fer dos torns: de l’1 al 15 de juliol i del 15 al 31 d’agost.
Enllaços per saber-ne més
Escoles d’estiu de la FMRP
- 56a Escola d’Estiu de Rosa Sensat
- 23a Escola d’Estiu ACTE
- 42a Escola d’Estiu [Virtual] del Maresme
- 17a Escola d’Estiu de l’Educació de Persones Adultes, Educadults/es
- 42a Escola d’Estiu Vallès Occidental (2a Escola Estiu Virtual)
- 38a Escola d’Estiu Urgell-Segarra
- 42a Escola d’Estiu del Penedès
- MRP Terres de l’Ebre
- 6a Escola d’Estiu de l’Alt Empordà
- 1a Escola d’Estiu de MEAC, Valls
- Repensem Girona
- Escola d’estiu del Ripollès
- 51a Escola d’estiu Jaume Miret, MIE Lleida
- Escola d’Estiu del Casal del Mestre de Sta Coloma
- Escola d’Estiu del Priorat
- Escola d’Estiu dels Ensenyants de Música (ACEM)
- Escola d’Estiu del Vallès, AM Alexandre Galí, Terrassa
- Escola d’Estiu de la Garrotxa. Fòrum Educa’t
- Escola d’Estiu de la Terra Alta
- Escola d’Estiu de l’Anoia
- Escola d’Estiu de l’Hospitalet
- 15ena escola d’estiu d’educació musical (AEMCAT)
48a Escola d’Estiu del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya