Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El Síndic demana que els infants d’Acadèmia Cultura no s’escolaritzin fora del seu barri

    Víctor Sauramaig 12, 20215 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Pancarta davant del Departament d'Educació. Al fons, un grup de docents del centre | Foto: VS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Per què l’escola Acadèmia Cultura segueix oberta si, segons l’informe tècnic de l’Arquebisbat (propietari de l’immoble), l’estat de l’edifici és pràcticament ruïnós pel mal manteniment? Per què el Departament no va plantejar cap solució alternativa al tancament, com podria ser “la reubicació a un altre espai o el suport per resoldre la problemàtica financera que enfronta la titularitat del centre i la propietat de la finca”? Per què va acceptar una notificació de tancament sense abans escoltar al consell escolar del centre, com mana el decret 56/1993, sobre centres educatius? Per què no es va constituir la comissió de conciliació que preveu la norma per casos així, ni es van tenir en compte raons d’interès públic (com la falta de places escolars a la zona) per denegar l’autorització?

    Aquestes incògnites es van plantejant al llarg de la densa resolució que el Síndic de Greuges acaba de fer pública sobre el conflicte que es viu per l’anunci de tancament d’aquest centre concertat del barri de la Torrassa, a L’Hospitalet. Al llarg de 13 fulls, el Síndic repassa amb detall el context social, la normativa vigent i els consensos en la lluita contra la segregació, així com els esdeveniments que van conduir al moment (l’1 de març) que la titularitat d’Acadèmia Cultura va comunicar a la plantilla i a les famílies que plegarien a finals de curs, i la posterior resolució del Departament d’Educació autoritzant aquest cessament d’activitat (25 de març).

    “El Síndic constata que, si es consuma el tancament del centre, la zona, que ja presenta una elevada saturació, no tindrà oferta suficient per atendre les necessitats d’escolarització existents”, diu la resolució, en la qual es recorda que a la zona hi ha tres escoles i dos instituts públics més, que són de màxima complexitat, i que en aquests centres ja es donen alguns casos de sobreràtios o de bolets (grups afegits a determinats cursos).

    I constata també el Síndic que l’oferta que Educació ha fet a les famílies d’Acadèmia Cultura consisteix a repartir-los així: als d’infantil, a dos centres concertats, un de la mateixa zona educativa i l’altre d’una zona propera. Als de primària, a l’Escola Bernat Metge, que es troba a Bellvitge, un barri força allunyat de la Torrassa, i a un centre concertat a una zona educativa propera. I als d’ESO a l’Institut Eduard Fontseré, considerat de la mateixa zona educativa si bé es troba en un barri veí. I recorda el Síndic que la proximitat no és una obligació, però sí una “condició desitjable”, i que, com a principi general, “l’oferta de la zona educativa ha de ser suficient per atendre l’alumnat resident a la zona”, la qual cosa ja no es donarà a la Torrassa si es confirma que aquest centre abaixa definitivament la persiana.

    La resolució es tanca amb dotze recomanacions que fa al Síndic de Greuges al Departament d’Educació, la primera de les quals és que inspeccioni el centre per comprovar si, efectivament, les mancances de manteniment generen riscos per l’alumnat i els treballadors, o si és possible l’activitat lectiva fins i tot més enllà d’aquest curs. També li demana que valori totes les possibilitats abans de confirmar el tancament del centre, fins i tot la de la seva integració a la xarxa pública, o la creació d’una nova oferta d’escolarització pública al barri. I, pel que fa als 340 alumnes d’Acadèmia Cultura, en el supòsit del tancament definitiu, diu el Síndic que Educació ha de “garantir plaça escolar a la zona a les famílies que ho sol·licitin i no autoritzar increments de ràtios i grups que puguin reproduir la segregació escolar al municipi”.

     

    El líder de CCOO, Javier Pacheco, a l’acampada d’Acadèmia Cultura | Foto: CCOO

     

    Javier Pacheco: “Això és l’acampada de la dignitat”

    Dilluns passat un grup de famílies i docents d’Acadèmia Cultura, amb el suport de CCOO, van decidir acampar indefinidament davant del Departament d’Educació fins a aconseguir que faci marxa enrere i derogui l’autorització del tancament del centre. Durant aquests dies, grups de mares i pares ocupen les tendes durant els matins, mentre els docents estan fent classe als seus fills, mentre que els docents hi van per la tarda, quan els infants són amb les seves famílies. I per la nit fan torns, sempre acompanyats de diversos delegats de CCOO.

    Aquest migdia, l’acampada ha rebut la visita del secretari general de CCOO, Javier Pacheco, amb els quals ha compartit dinar. Pacheco ha qualificat la mobilització com “acampada de la dignitat” i ha insistit en la necessitat que els alumnes no siguin desplaçats fora del seu barri i el Departament d’Educació retiri el permís de tancament “i començar una negociació de nou”.

    “La reivindicació més digna que es pot plantejar és poder garantir un accés a l’educació als fills i les filles de les nostres classes populars, que representen les persones que viuen al nord de L’Hospitalet, on està emplaçada Acadèmia Cultura –ha comentat el líder de CCOO a Catalunya–. És incomprensible que el Departament d’Educació hagi autoritzat el tancament d’un centre en un barri on les sobreràtios estan fent pràcticament impossible l’accés a una educació amb garanties de qualitat als nens i les nenes d’aquella zonaa i qyue està posant en risc la situació de més de 40 famílies que depenen del treball en aquesta escola”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Síndic de Greuges Tancament d'escoles tancament de centres
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    L’efecte NOVSA
    Next Article
    Reportatge
    La pandèmia aguditza els problemes de salut mental en els joves: “Aquest any ha estat un dels pitjors”
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    116 escoles o instituts de Catalunya estan en risc de tancament per falta d’alumnes

    febrer 12, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.