Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Les desigualtats en l’accés al lleure educatiu hipotequen el nostre futur com a societat

    Opinió
    Les desigualtats en l’accés al lleure educatiu hipotequen el nostre futur com a societat

    Rafael Ruíz de Gaunamaig 17, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Activitats de Sant Jordi al Centre Socioeducatiu del Raval | Fundació Pere Tarrés
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Fa pocs dies, la Fundació Bofill publicava el seu anuari sobre “L’Estat de l’educació a Catalunya” amb dades corresponents a l’any 2020. Amb un subtítol ben suggerent: balanç i propostes per impulsar les oportunitats educatives. Sovint aquest tipus d’informes se centren més en els aspectes escolars i curriculars i menys en una perspectiva integral de l’educació que contempli les activitats fora de l’aula, i que contribueixi al ple desenvolupament de les nenes i els nens.

    Però les dades i reflexions que aporta l’anuari ja permeten fer algunes consideracions al voltant del lleure educatiu. En primer lloc, durant aquest any de pandèmia, els ajuntaments han reduït la despesa en educació, i especialment la inversió en activitats de lleure, tot i que els plans d’entorn van recuperant presència. Els municipis, amb la seva proximitat als infants i amb el coneixement de la realitat comunitària, poden actuar com a dinamitzadors, a banda de promocionar directament activitats que són imprescindibles per al desenvolupament dels infants, especialment aquells que es troben en situacions de vulnerabilitat social. Aquesta actuació hauria de tenir especial rellevància a l’estiu, en què, juntament amb les entitats d’iniciativa social, cal sumar tot els agents per ampliar les oportunitats educatives. Ara bé, si en el cas dels menjadors la política de beques ha estat insuficient, en el cas del lleure educatiu ha estat senzillament molt limitada.

    L’anuari aporta també una mirada sobre la participació en aquesta oferta d’activitats. Després de la crisi del 2008, un cop recuperada la normalitat, només un 44,1% dels infants participaven en activitats de lleure educatiu. Percentatge totalment insuficient per garantir oportunitats per a tots. I en el context de l’actual crisi social generada per la pandèmia, si se segueixen les pautes apuntades a finals de la primera dècada del segle, uns 125.000 nens i nenes deixarien de gaudir d’aquestes activitats per limitacions econòmiques, accentuant més l’escletxa social.

    D’altra banda, la intensitat de la participació en el lleure té un biaix de classe social. Els infants de col·lectius més vulnerables hi destinen un 50% menys d’hores a la setmana que els més afavorits, ocupant el temps amb recursos menys estimulants des del punt de vista educatiu, com ara veure la televisió o pantalles, o simplement estar al carrer.

    Quan l’escolarització és universal i obligatòria, i sense menystenir la inequitat que encara persisteix en el sistema escolar actual, les desigualtats més significatives en relació a les oportunitats educatives es donen en l’accés a les activitats de lleure, limitant notablement les potencialitats en termes de valors i de competències tant instrumentals com de caràcter transversal que afavoreixen la millora de l’ocupabilitat.

    Així, en un estudi realitzat per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la URL es posava de manifest com en els centres socioeducatius es desenvolupaven millores de les capacitats lingüístiques, matemàtiques i digitals, però també les de caràcter social i cívic, o d’iniciativa i aprenentatge. També es remarcava com les activitats de lleure feien aportacions significatives al treball en equip, a la flexibilitat, a la presa de decisions i a la resolució de problemes, habilitats cada cop més requerides en l’activitat professional.

    És a dir, a banda de les contribucions de l’educació no formal que reconeix la Unesco,  jugar, relacionar-se i tenir experiències riques són prerrogatives reconegudes en la Convenció dels Drets de la infància, i són cada vegada més imprescindibles.

    Per tot això calen polítiques públiques decidides que garanteixin l’accés a aquests espais educatius, i que permetin desenvolupar tot el talent i sentit de viure als infants. Les beques per a les activitats de vacances són un primer pas que cal impulsar, de la mà de les entitats socials, per donar continuïtat al treball del curs, facilitant vivències estimulants, contribuint a la realització d’activitat física i oferint una alimentació saludable quan l’escola tanca. Uns espais que permetin crear ambients positius i de creixement, més enllà de les tensions emocionals que moltes vegades aborden les llars en situació de vulnerabilitat. Les nenes i els nens s’ho mereixen, i el país retrobarà aquesta inversió en els seus ciutadans.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Les extraescolars més cares són a Les Corts i les més escasses a Nou Barris
    Next Article
    Entrevista
    Soraya Calvo: «L’educació sexual no és ideologia»
    Rafael Ruíz de Gauna

    Related Posts

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}