A finals del curs passat, una petita escola concertada de barri obrer de l’Hospitalet, de nom Acadèmia Cultura, va poder salvar-se del que semblava un tancament irreversible gràcies a la comunió de tota la seva comunitat educativa. La història va tenir quelcom de sèrie èpica amb final feliç, amb un repartiment encapçalat per famílies i mestres anònims, i que comptava amb secundaris de luxe com l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín (exalumna del centre), el conseller Bargalló, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, o el síndic de Greuges, sense oblidar l’aparició estel·lar de la mateixa Església catòlica, propietària de l’immoble, ni del director de tota la vida i titular del centre, el senyor Domingo, portador al març de la trista notícia del tancament pel desacord amb l’arrendador, i que va celebrar com ningú la bona nova del salvament després de la reunió que va tenir lloc el 14 de maig amb totes les parts implicades. La solució va ser donar-se un termini d’un any per fer el traspàs del centre a la xarxa pública.
Manel Pulido, secretari general de la Federació d’Educació de CCOO en aquell moment, va deixar per escrit les emocionants vivències d’aquells dies en un article publicat en aquest diari: “La Cultura no es tanca!”
En la segona temporada de la sèrie, però, el conte de fades esclata com un globus després de rebre l’impacte d’un dard. Aquesta setmana, el Departament d’Educació ha comunicat que l’operació de traspassar el centre a la xarxa pública no es farà, amb l’argument que no es compleix un dels tres requisits necessaris: l’immoble no està en condicions (els altres dos, que sí que es compleixen, són les necessitats d’escolarització a la zona i que la titularitat ho demani). A la nota de premsa enviada pel Departament no s’explica per què l’edifici no reuneix els mínims, però sí que es donen més detalls a l’enviada al mateix temps per l’Ajuntament de L’Hospitalet. Segons els tècnics de la Generalitat, els tres immobles en què està dividit el centre “presenten problemes d’accessibilitat, sortides d’emergència que no funcionen, teulades de fibrociment amb goteres i nombrosos espais docents sense ventilació”. Acadèmia Cultura segueix escolaritzant avui dia 330 infants.
Reubicació d’alumnes i acomiadament de docents
Com a solució, el Departament d’Educació proposa crear un nou centre públic en un espai del districte de Collblanc-La Torrassa que actualment alberga els mòduls de l’Escola Ernest Lluch, i que quedarà lliure aquest estiu, ja que aquesta escola es traslladarà a una ubicació definitiva. En aquest nou centre públic es reubicarien els 223 alumnes d’infantil i primària, mentre que pels 107 alumnes d’ESO proposa ampliar una línia en un institut de la zona. Pels 25 docents d’Acadèmia Cultura el Departament proposa l’acomiadament. No en diu res a la seva nota, però sí que ho fa la de l’Ajuntament, segons el qual Educació “en cap cas assumirà la recol·locació dels 25 docents, i que les indemnitzacions hauran de ser assumides per la titularitat del centre”.
El que sí que explica el Departament en el seu comunicat és que la possibilitat de traslladar Acadèmia Cultura a l’espai on es troben els mòduls de l’Escola Ernest Lluch seria incórrer en una il·legalitat. “La ubicació de l’Acadèmia Cultura als mòduls de l’Ernest Lluch no és possible atès que no es pot fer una inversió pública en un edifici que ha de fer una oferta privada. Aquesta operació, que proposa l’Ajuntament de l’Hospitalet, suposaria una vulneració del Decret Llei”, diu la nota.
A banda, l’Ajuntament assegura que “ha posat a disposició de la Generalitat diferents solars repartits als diferents barris de la ciutat per a la construcció de nous equipaments educatius que donin resposta a les necessitats educatives de la ciutat i que facilitarien una sortida a la situació de l’Acadèmia Cultura”. Però Educació ho nega: “El Departament d’Educació no té cap solar cedit per l’Ajuntament que sigui hàbil per a construir-hi un centre educatiu”.
Dubtes sobre els informes tècnics
Comissions Obreres, el sindicat que va acompanyar famílies i treballadors en la lluita pel salvament del centre, també ha donat la seva versió dels fets. I, en essència, no compra les explicacions del Departament perquè, segons explica, els tècnics de la Generalitat només han fet una visita als immobles, i va ser el 17 de maig. Han trigat, doncs, molts mesos a decidir que les obres de rehabilitació eren inviables. “Què ha canviat doncs? Únicament l’actitud del Departament que ha passat dels compromisos a l’incompliment i de ser part de la solució a ser el principal obstacle per fer-la efectiva”, diu el sindicat, que referma la seva voluntat de seguir lluitant pel manteniment del centre.
10 mesos després tornem a dir: #AcadèmiaCulturaNoEsTanca
Les dificultats a l’edifici no són excusa per
❌Enviar 30 treballadores/rs a l’atur
❌Dispersar 300 alumnes incrementant les ràtios a #LHospitalet @educaciocat té compromisos amb famílies i treballadores #CambrayCompleix pic.twitter.com/RWjlsJZEz7— CCOO Educació (@CCOOeducacio) February 8, 2022
Ho demanen directament al conseller Gonzàlez-Cambray, amb l’etiqueta #CambrayCompleix, ja que com a director general de Centres Públics va estar present a la reunió que va segellar l’acord. I consideren que, en especial en el cas dels alumnes de secundària, reubicar-los en un dels instituts existents només es pot fer a costa d’incrementar els sobreràtios que ja presenten la majoria de grups. A banda, aquests instituts no es troben en el mateix barri que l’escola.
El valor del totxo
Per la seva part, la titularitat del centre, consultada per aquest diari, també expressa la seva sorpresa davant de l’anunci fet pel Departament, quan falten poques setmanes per l’inici del període de preinscripcions, que lògicament Acadèmia Cultura ja no podrà obrir. Bernardo Martínez, advocat de la titularitat i gendre del senyor Domingo, recorda que el centre tenia concedit el cessament d’activitat al març, i que hi va renunciar en pro de l’acord, i que el mes de juny va demanar formalment l’adhesió a la xarxa pública com se’ls hi va dir que s’havia de fer. “A hores d’ara no hem rebut cap notificació formal rebutjant aquesta sol·licitud, pràcticament ens n’hem assabentat per la premsa”, comenta.
L’advocat també confirma que els tècnics de la Generalitat només van visitar el centre el 17 de maig, i explica que després d’això el 20 de setembre hi va haver una reunió a l’Ajuntament de L’Hospitalet amb representants del Departament per parlar de qüestions tècniques, i que pocs dies després van remetre la informació que se’ls va demanar. A partir d’aquí passen setmanes sense notífices fins que a finals de desembre es fixa una reunió “que ells ens van cancel·lar”.
En l’acta de la reunió de setembre es torna a comentar la necessitat de realitzar un informe tècnic sobre l’estat de l’immoble, i la Generalitat el demana a la propietat. Però algun dels assistents s’hi oposen perquè en el mateix moment els representants de l’Església estaven parlant de les possibilitats d’edificació en l’edifici que ara és d’una sola planta. Aquest informe tècnic no està clar que s’hagi arribat a fer, o si la Generalitat ha assumit com a pròpia la valoració enviada per la propietat. L’Església Arxidiocesana de Barcelona no ha emès, a hores d’ara, cap comunicat sobre l’afer.