Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El secretari d’Universitats i Recerca Antoni Castellà ha comparegut aquest dimarts a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament per parlar sobre l’accés a la universitat. El secretari ha anunciat que mantindrà el curs vinent les mesures paliatives que va posar en marxa davant les crítiques a l’augment inesperat dels preus dels estudis d’enginyeries i va donar a entendre que el decret de preus del curs vinent no els retornarà als nivells del curs anterior, tot i que s’ha compromès a no pujar els preus per sobre de l’IPC.
A final del curs passat, la Generalitat va anunciar la congelació dels preus dels estudis de grau, però en canvi el decret aprovat representava un augment d’un 10,5% en els preus de les enginyeries, que se sumava al 66,6% del curs anterior. Davant la reacció de diversos sectors i fins i tot d’Esquerra, amb qui havia pactat la congelació dels preus, la Secretaria d’Universitats i Recerca va optar per concedir una beca Equitat incondicional que compensés l’augment de preus a tots els estudiants que la demanessin.
Castellà va informar ahir que només el 50% dels estudiants d’enginyeries van sol·licitar aquesta beca compensatòria. El mateix secretari va admetre que aquest fet podia ser degut a una manca d’informació, tot i que va considerar que la possibilitat que els estudiants no la demanessin perquè no la necessitaven. El curs vinent es mantindrà aquesta bonificació, com a mínim fins que la secretaria identifiqui per quin d’aquests dos motius els estudians no la demanen.
I què implica que es mantingui l’augment al decret del curs vinent tot i mantenir-se les bonificacions? En primer lloc, que l’augment s’aplica a tots els estudiants que no demanin aquest ajut –aquest curs, la meitat dels 18.000 estudiants d’enginyeria catalans. En segon, que les beques Equitat no beneficien les assignatures repetides, a les quals s’aplica el nou preu amb l’increment corresponent. Aquest fet és especialment rellevant a les carreres tècniques, ja que un 25% de les assignatures matriculades cada curs són repetides, segons dades del curs 2007-08.
La qüestió de l’equitat
Davant les crítiques dels diferents grups al sistema de preus elevats i beques de la Generalitat, el secretari Antoni Castellà va defensar que no és un obstacle per a l’equitat del sistema educatiu, tot i que els experts ho posen en entredit i critiquen el model de preus elevats.
El 60% dels estudiants matriculats a les universitats públiques catalanes el curs 2012-2013 provenen d’una família on cap dels dos progenitors té estudis superiors, segons les dades de la Secretaria. Per Castellà aquesta dada evidencia “la consolidació de la funció d’ascensor social que desenvolupen les universitats públiques al nostre país”.
No obstant, el sociòleg Xavier Martínez Celorrio remarcava ahir a través de Twitter durant la compareixença que el secretari confón els conceptes d’ascensor social i ascensor educatiu, i es tractaria d’aquest darrer. En l’informe de la Fundació Jaume Bofill Crisi, desigualtats i benestar vulnerable, Celorrio remarca que la mobilitat educativa a Catalunya és superior a la mobilitat social.
Per altra banda, les dades que presenta la Secretaria es basen en el número d’estudiants matriculats, mentre que aquesta mena d’anàlisis acostumen a basar-se en el número de graduats, donat el major risc que tenen de no completar els estudis els estudiants amb més necessitats.
Segons Castellà, el 45% de les persones de 30 a 34 anys tenen una titulació superior, quan l’objectiu de l’OCDE pel 2020 és del 40%. Un 29% de les persones d’aquesta franja d’edat han acabat estudis universitaris, mentre que el 16% han acabat cicles formatius de grau superior. Això situaria Catalunya per sobre de la mitjana espanyola, del 40%, i altres països com Estats Units, Suïssa, França, Dinamarca, Holanda, Alemanya o Àustria. Els països capdavanters són Corea del Sud, Canadà, Israel i Noruega.