El malson de les llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil. Que un diari s’hi posi en contacte i els demani que escullin un sol llibre, el que considerin més significatiu, més curiós, més divertit o apassionant, d’entre les rengleres de prestatges plens de títols que de ben segur que recomanarien també. I per si no fos poc, a El Diari de l’Educació els acotem la decisió a llibres per a edats d’entre 3 i 12 anys. “Com vols que n’esculli un per a edats tan diferenciades? Te n’he de dir tres o quatre com a mínim!” Així d’alarmats reaccionen a la majoria de llibreries, coneixedors del material amb el qual treballen però incapaços de negar-se a participar d’aquest incòmode exercici en un dia com Sant Jordi. I és que aquest no pretén ser un article exhaustiu sobre els títols de l’any, sinó un esquitx de literatura infantil molt recomanable per a edats variades.
Sóc un artista (Editorial Blackie Books), de Marta Altés. “És una oda a la creativitat, a la imaginació i a la llibertat dels nens”, explica Olivia Pascual, de la llibreria L’Aranya de Cerdanyola. El protagonista d’aquest àlbum il·lustrat és un noi que no pot evitar crear, i que tot el que veu i tot allò amb què topa l’inspira: colors, textures, objectes… “Veu art a tot arreu, però és un incomprès perquè la seva mare, des de la perspectiva adulta, només veu com el seu fill embruta”. Però la seva relació canviarà. “És un cant a la llibertat”, subratlla Pascual.
El llibre valent (editorial Takatuka), de Moni Port. Un altre àlbum il·lustrat, que barreja els dibuixos amb collage, segells, fotos… “Parla de les pors”, avança Sònia Gómez, d’El Pati de Llibres de Sant Cugat del Vallès. “Explica que des dels origens de la humanitat tothom en té, i que serveix per avisar dels perills”, explica Gómez. A més, diu, revela trucs per combatre-la: “cantar, menjar xocolata…”. El llibre valent és un llibre interactiu i que, segons Gómez, ha convençut a la majoria de famílies que l’han treballat amb edats d’entre 4 i 8 anys.
Ruido (editorial Marval), de Pablo Albo i Guridi. Lectura divertida, molt oral, per explicar en veu alta. Ruido “és una cadena de disbarats que es pot gaudir en família”, explica Ricardo Rendón, de la llibreria Abracadabra de Barcelona, per a nens de 3-4 fins a 7-8 anys. Tot arranca en un poble molt silenciós, on una dona com cada matí posa la ràdio però no la sent bé. Llavors, emmig del clima de silenci, decideix pujar el volum, un gest determinant que desencadenarà tota la sèrie de barbaritats coincidint amb l’arriada d’un circ a la localitat.
Diari d’en Greg (editorial Molino), de Jeff Kiney. Les mundialment llegides historietes de Jeff Kiney no podien faltar en una llista de recomanacions de llibres, en aquest cas per a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys, aproximadament. Les peripècies d’en Greg al seu institut “són lectures molt divertides que a aquesta edat difícil enganxen als nins i nines per a seguir llegint”, opina Toni Fernández, de la llibreria Baobab de Palma de Mallorca. A més, el format de saga -el Diari d’en Greg ja va pel setè llibre- ajuda als infants a mantenir la passió per les històries, apunta Fernández.
Com ensinistrar un drac (editorial Cruïlla), de Cressida Cowell. En Singlot Sardina, jove víking, ha de convèncer el seu pare, el cabdill de la tribu, de que és un bon successor. I ho ha de fer ensinistrant un drac ximple i mandrós. “En Singlot, però, no és el model de víking que el seu pare voldria, però amb l’ajuda dels amics segur que ho acaba aconseguint”, explica Beatriz Martínez, de la llibreria Petita Koreander de Sant Celoni. “Les temàtiques fantàstiques sempre van bé per atrapar les nens i nenes dels volts dels 10 anys”, constata Martínez, “i més si és un relat divertit com aquest”, conclou.
L’últim violí (editorial Arcàdia), d’Anna Manso i Gabriel Salvador. La llibreria Al·lot de Barcelona recomana aquest llibre KM O (és a dir, fet a la mateixa ciutat) i que té el privilegi de ser el primer títol d’una nova editorial, Arcàdia. “El pare de l’Octavi és lutier, confecciona violins, els millors del món. És un mestre del seu ofici. A l’Octavi li encanta anar al taller per veure com el seu pare treballa. Però un dia, les mans del lutier comencen a tremolar, haurà de prendre una decisió. Però una parella ben estranya -els trenetes- l’encarreguen l’últim violí, no per fer-lo servir, sinó per què són col·leccionistes de coses que siguin les últimes. Curiós, oi? I al començar a fer aquell encàrrec el pare entén que aquell violí, si no el feia sonar ningú, no tenia cap sentit. I amb un cop de timó pren una última i sàvia decisió. Quina serà? Ho podeu descobrir al llibre. I no us decebrà”, apunten des de la llibreria al seu blog.