Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Aquesta ‘viquipedista’ està posant les científiques al lloc que es mereixen

    Lucía El Asrimarç 10, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Va escriure el seu primer entrada en Wikipedia als deu anys
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Té 20 anys, es diu Emily Tremp-Wood i internet la coneix com Keilana, pel seu usuari de la Viquipedia. Aquesta jove nord-americana va publicar el seu primer article als 10 anys, i amb 12 va crear un compte en aquesta web i va començar a editar contribucions d’altres viquipedistes. A dia d’avui és vicepresidenta de la plataforma a Washington DC, ha escrit més de 200 entrades sobre malalties rares –encara que també sobre la història de l’Islam i mitologia– i, el més important, ha convertit aquest espai en el camp on lliura una batalla personal que ella mateixa defineix com “totalment feminista” .

    “Vaig començar a treballar aquí perquè sempre m’agradava la recerca i em va encantar tenir un lloc on escriure sobre tot el que m’interessava”, explica a HojaDeRouter.com. Li agrada recopilar dades, compartir-les amb altres, llegir enciclopèdies de dalt a baix… per això a Viquipèdia troba l’eina perfecta per no només ser consumidora, sinó també creadora de coneixement que ajudi les seves companyes de lluita.

    La seva missió és eliminar els biaixos entre homes i dones, procurar que internet sigui un espai més inclusiu on la veu d’elles tingui el seu propi espai i, especialment, aconseguir que el treball de les científiques més importants de la història aparegui en un lloc visible. Assegura que el 2013 faltaven a l’enciclopèdia “al voltant de 1.500 dones” de ciència, algunes de les més rellevants, i no arriba a entendre com és possible que la bretxa a la xarxa entre els dos gèneres sigui tan gran. “És que no hi havia gent compromesa abans?”, es pregunta sense esperar resposta. “Per desgràcia, a Viquipèdia les dones científiques estan poc representades. Canviem-ho!”.

    Va ser després d’arribar a aquesta conclusió que es va proposar treure a la llum les obres d’aquestes professionals i donar-les l’espai que es mereixen. Recentment, ha posat en marxa un projecte dins de la plataforma per reunir les publicacions més rellevants sobre la temàtica que s’afegeixin a la Viquipèdia cada mes –tot i que “haurien d’haver-publicat molt abans”, afegeix–.

    La seva primera publicació és del mes de febrer. En ella anima a llegir, amb un toc d’humor, sobre vuit grans científiques. Entre elles hi ha l'”astrònoma accidental” Elizabeth Alexander, “que en la seva vida normal era una joiosa geòloga que va descobrir les ones de ràdio provinents del sol”; o Angela Hartley Brodie, que va descobrir un dels fàrmacs més importants per a la lluita contra el càncer de mama.”Només va salvar milions de vides”, recorda. “No puc creure que hàgim d’escriure aquesta merda el 2016”, sentencia entre l’enuig i la ironia, mentre agraeix a qui ha contribuït a corregir la “flagrant omissió”.

    De la mateixa manera, Tremp-Wood critica que Mary Amdur fos acomiadada per descobrir que inhalar àcid sulfúric és perjudicial per a la salut (i que tampoc aparegués a la xarxa) o que Dottie Thomas , la “mare del trasplantament de medul·la òssia”, no tingués un article fins fa unes setmanes. Investigava al costat del seu marit, qui per descomptat sí que comptava amb una referència a la Viquipèdia. “Endevines qui va obtenir el premi Nobel?”, pregunta amb sarcasme. “Sí, ell”.

    La teva pròpia selecció de científiques

    Més enllà d’aquests articles, Keilana proposa crear ‘wiki playlists’ personalitzades que agrupen les professionals més rellevants per a cada usuar , gairebé a manera de llista de Spotify. L’última que ha generat recull cinc noms de dona: una astronauta, dues físiques nuclears, un cardiòloga i una metgessa.

    Aquestes recopilacions no serien possibles sense un projecte previ que ella mateixa va fundar i que s’ha convertit en una referència, el ‘WikiProject Women Scientist’. Aquesta iniciativa se centra des de fa anys a buscar, redactar, crear i difondre informació científica sobre les dones. “Ha duplicat la cobertura de científiques a Viquipèdia en un any i mig” , assegura Tremp-Wood.

    El grup compta amb al voltant d’un centenar de membres molt actius, d’ambdós gèneres, alguns vinculats al món de la ciència i altres simples curiosos del sector amb ganes de fer les coses bé. Per això, afirma Keilana, “aquesta zona de Viquipèdia és bastant fiable”. Hi ha un gran esforç al darrere perquè “escriure sobre una dona en ciència implica un gran treball d’investigació, més enllà d’assegurar-nos que tenim tots els detalls de la seva vida i que són correctes”.

    Una 'playlist' de científiques cèlebres per portar en el Kindle
    Una ‘playlist’ de científiques cèlebres per portar en el Kindle

    De fet, la líder d’aquesta iniciativa està estretament vinculada amb el món científic i sanitari. És estudiant de Biologia Molecular a la Universitat de Loiola, a Chicago, i aspira a obtenir un doctorat en Medicina per complir el somni de convertir-se en investigadora. Això, unit al seu actual treball a Urgències, encara que no li deixa gaire temps per publicar tant com li agradaria, li aporta els coneixements necessaris per controlar la informació que surt a la llum gràcies al projecte. Un dels seus principals objectius és “assegurar la qualitat” en la cobertura d’aquest tipus d’informació.

    La tasca de Tremp-Wood a Viquipèdia és important perquè “només entre el 10 i el 25% de les contribucions són de dones”. No obstant això, li agradaria que aquesta mentalitat s’estengués per eradicar altres desigualtats en la plataforma, com la falta d’articles sobre diverses races i temes “no occidentals molt poc representats”. Per això, més enllà de la lluita feminista, pensa que la seva contribució a la comunitat està ajudant a crear consciència sobre la necessitat de més informació i més varietat a l’enciclopèdia.

    Vol que el seu exemple serveixi perquè la gent confiï més en Viquipèdia i en la seva qualitat, perquè comprengui com funciona, entengui el seu propòsit i contribueixi sense deixar de banda la diversitat.

    Aquest és un article publicat a Hojaderouter.com

    —————————

    Les imatges utilitzades en aquest article són propietat de Wikimedia Commons (1 i 2) i Wiki Playlist

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    ciència Emily Tremp-Wood Keilana Viquipèdia
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Protesta al Saló de l’Ensenyament perquè aquesta sigui l’última edició amb presència de militars
    Next Article Música, vida i educació
    Lucía El Asri

    Related Posts

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    El valor d’ajudar el talent jove autòcton

    maig 20, 2025

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}