Té 20 anys, es diu Emily Tremp-Wood i internet la coneix com Keilana, pel seu usuari de la Viquipedia. Aquesta jove nord-americana va publicar el seu primer article als 10 anys, i amb 12 va crear un compte en aquesta web i va començar a editar contribucions d’altres viquipedistes. A dia d’avui és vicepresidenta de la plataforma a Washington DC, ha escrit més de 200 entrades sobre malalties rares –encara que també sobre la història de l’Islam i mitologia– i, el més important, ha convertit aquest espai en el camp on lliura una batalla personal que ella mateixa defineix com “totalment feminista” .
“Vaig començar a treballar aquí perquè sempre m’agradava la recerca i em va encantar tenir un lloc on escriure sobre tot el que m’interessava”, explica a HojaDeRouter.com. Li agrada recopilar dades, compartir-les amb altres, llegir enciclopèdies de dalt a baix… per això a Viquipèdia troba l’eina perfecta per no només ser consumidora, sinó també creadora de coneixement que ajudi les seves companyes de lluita.
La seva missió és eliminar els biaixos entre homes i dones, procurar que internet sigui un espai més inclusiu on la veu d’elles tingui el seu propi espai i, especialment, aconseguir que el treball de les científiques més importants de la història aparegui en un lloc visible. Assegura que el 2013 faltaven a l’enciclopèdia “al voltant de 1.500 dones” de ciència, algunes de les més rellevants, i no arriba a entendre com és possible que la bretxa a la xarxa entre els dos gèneres sigui tan gran. “És que no hi havia gent compromesa abans?”, es pregunta sense esperar resposta. “Per desgràcia, a Viquipèdia les dones científiques estan poc representades. Canviem-ho!”.
Va ser després d’arribar a aquesta conclusió que es va proposar treure a la llum les obres d’aquestes professionals i donar-les l’espai que es mereixen. Recentment, ha posat en marxa un projecte dins de la plataforma per reunir les publicacions més rellevants sobre la temàtica que s’afegeixin a la Viquipèdia cada mes –tot i que “haurien d’haver-publicat molt abans”, afegeix–.
La seva primera publicació és del mes de febrer. En ella anima a llegir, amb un toc d’humor, sobre vuit grans científiques. Entre elles hi ha l'”astrònoma accidental” Elizabeth Alexander, “que en la seva vida normal era una joiosa geòloga que va descobrir les ones de ràdio provinents del sol”; o Angela Hartley Brodie, que va descobrir un dels fàrmacs més importants per a la lluita contra el càncer de mama.”Només va salvar milions de vides”, recorda. “No puc creure que hàgim d’escriure aquesta merda el 2016”, sentencia entre l’enuig i la ironia, mentre agraeix a qui ha contribuït a corregir la “flagrant omissió”.
De la mateixa manera, Tremp-Wood critica que Mary Amdur fos acomiadada per descobrir que inhalar àcid sulfúric és perjudicial per a la salut (i que tampoc aparegués a la xarxa) o que Dottie Thomas , la “mare del trasplantament de medul·la òssia”, no tingués un article fins fa unes setmanes. Investigava al costat del seu marit, qui per descomptat sí que comptava amb una referència a la Viquipèdia. “Endevines qui va obtenir el premi Nobel?”, pregunta amb sarcasme. “Sí, ell”.
La teva pròpia selecció de científiques
Més enllà d’aquests articles, Keilana proposa crear ‘wiki playlists’ personalitzades que agrupen les professionals més rellevants per a cada usuar , gairebé a manera de llista de Spotify. L’última que ha generat recull cinc noms de dona: una astronauta, dues físiques nuclears, un cardiòloga i una metgessa.
Aquestes recopilacions no serien possibles sense un projecte previ que ella mateixa va fundar i que s’ha convertit en una referència, el ‘WikiProject Women Scientist’. Aquesta iniciativa se centra des de fa anys a buscar, redactar, crear i difondre informació científica sobre les dones. “Ha duplicat la cobertura de científiques a Viquipèdia en un any i mig” , assegura Tremp-Wood.
El grup compta amb al voltant d’un centenar de membres molt actius, d’ambdós gèneres, alguns vinculats al món de la ciència i altres simples curiosos del sector amb ganes de fer les coses bé. Per això, afirma Keilana, “aquesta zona de Viquipèdia és bastant fiable”. Hi ha un gran esforç al darrere perquè “escriure sobre una dona en ciència implica un gran treball d’investigació, més enllà d’assegurar-nos que tenim tots els detalls de la seva vida i que són correctes”.
De fet, la líder d’aquesta iniciativa està estretament vinculada amb el món científic i sanitari. És estudiant de Biologia Molecular a la Universitat de Loiola, a Chicago, i aspira a obtenir un doctorat en Medicina per complir el somni de convertir-se en investigadora. Això, unit al seu actual treball a Urgències, encara que no li deixa gaire temps per publicar tant com li agradaria, li aporta els coneixements necessaris per controlar la informació que surt a la llum gràcies al projecte. Un dels seus principals objectius és “assegurar la qualitat” en la cobertura d’aquest tipus d’informació.
La tasca de Tremp-Wood a Viquipèdia és important perquè “només entre el 10 i el 25% de les contribucions són de dones”. No obstant això, li agradaria que aquesta mentalitat s’estengués per eradicar altres desigualtats en la plataforma, com la falta d’articles sobre diverses races i temes “no occidentals molt poc representats”. Per això, més enllà de la lluita feminista, pensa que la seva contribució a la comunitat està ajudant a crear consciència sobre la necessitat de més informació i més varietat a l’enciclopèdia.
Vol que el seu exemple serveixi perquè la gent confiï més en Viquipèdia i en la seva qualitat, perquè comprengui com funciona, entengui el seu propòsit i contribueixi sense deixar de banda la diversitat.
Aquest és un article publicat a Hojaderouter.com
—————————
Les imatges utilitzades en aquest article són propietat de Wikimedia Commons (1 i 2) i Wiki Playlist