Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Playful coding: el goig de programar, en 5 reflexions

    Eduard Muntanerjuny 10, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Entrar en una aula de primària de l’escola Constantin Ianculescu a Craiova (Romania) i trobar-se els alumnes engrescats en una activitat de programació creativa dissenyada a la Universitat de Girona. O passejar pels espais d’UdiGitalEdu al Parc Científic i Tecnològic de Girona i descobrir equips de nens i nenes excitats mentre programen robots d’un taller concebut a la Universitat de Perugia (Itàlia), una activitat alhora enriquida amb idees de la Universitat d’Aberystwyth (Gal·les).

    Aquestes, entre d’altres de similars, són algunes situacions viscudes al llarg dels dos últims anys en el marc del projecte Early Mastery (del programa europeu Erasmus+), on algunes universitats i escoles de 5 països d’Europa (Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Romania) han compartit experiències captivadores d’aprenentatge de la programació per a infants i joves (playful coding activities), no només amb l’objectiu d’aprendre els uns dels altres, sinó també d’elaborar un catàleg d’activitats i una guia per a mestres que ajudi les escoles a fer el salt i explorar aquest univers immens del Pensament Computacional.

    El projecte fuig d’algunes modes i iniciatives actuals, que se centren exclusivament en promoure la programació a les escoles adduint que aquesta serà una competència bàsica en les feines del futur. Enlloc d’això, que de fet és bastant obvi i ja ens sembla bé, els integrants del projecte ens sentim més en sintonia amb els pioners dels anys 70 (com Seymour Papert, pare del LOGO) o amb els creadors d’un entorn tan actual com l’Scratch, ja que pensem que aprendre a programar quan encara som nens ens ajuda a articular el nostre coneixement, a prendre control del nostre propi procés d’aprenentatge, afavoreix que pensem de forma més precisa sobre problemes complexos, i estimula la nostra creativitat i pensament crític.

    I és precisament tenint en compte aquestes idees, que hem dissenyat i provat les experiències de playful coding que presentarem en forma d’una guia per a mestres el proper juliol, durant la clausura del projecte.

    Ara però, més que parlar de resultats numèrics del projecte (això ho podrem fer al cloure’l), volem aprofitar l’ocasió per compartir algunes conclusions generals d’aquests dos anys explorant com promoure l’aprenentatge de la programació entre els infants.

    1. La programació és una activitat col·laborativa. Els tallers per a nens i nenes que funcionen millor són els que saben explotar correctament la dimensió col·laborativa de la tecnologia; fet que de cap manera implica que no hi hagi d’haver també un treball individual. La figura del programador solitari i aïllat del món és un estereotip que ha de caure. Introduir a les escoles metodologies de treball col·laboratiu com el Design Thinking o organitzar esdeveniments com Hackathons o Maker Fairs poden ser bones idees per promoure aquests aspectes més col·laboratius de la tecnologia.

    2. La programació és una activitat creativa. Generalment s’ha associat la programació amb un pensament exclusivament analític, però res més allunyat de la realitat. Programar requereix altes dosis de creativitat. Si les activitats de programació per a infants estan ben dissenyades, promouran tant el pensament estructurat i analític, com el pensament divergent i creatiu. Algunes eines de programació per a infants, com per exemple l’Scratch, ja han estat dissenyades expressament perquè això passi.

    3. La programació a les escoles no ha de ser exclusiva de les àrees d’informàtica i tecnologia. Un avantatge de la programació és que pot introduir-se de forma transversal, a través de qualsevol de les àrees que habitualment s’estudien a les escoles, és igual si estem parlant d’art, llengua o ciències. En qualsevol assignatura els nens poden crear (individualment o en equips) els seus propis jocs, simulacions, animacions, històries interactives, robots, projectes artístics, etc. A més, la programació es complementa a la perfecció amb l’aprenentatge basat en projectes (ABP) i amb la cultura maker que està ressorgint en aquests últims anys. La programació ha de sortir de dins les aules d’informàtica i estendre’s per tota l’escola.

    4. Les noies i la programació. Tots els estudis realitzats posen de manifest que les noies tenen un menor interès per les ciències de la computació que els nois, tot i que no hi ha un consens sobre les causes. La nostra experiència és que les noies s’engresquen més en les activitats de programació quan aquestes es lliguen amb aspectes socials. Per exemple a secundària, les noies prefereixen fer servir els llenguatges de programació per a explicar històries més que no pas per a crear jocs. Combinar doncs, programació i l’storytelling és un exemple d’idea senzilla per atraure més noies cap a la tecnologia.

    5. La programació i el goig intel·lectual. Aconseguir el goig intel·lectual dels alumnes és molt important (com ens recorda sempre Jorge Wagensberg). La relació entre plaer i coneixement sorgeix de la pròpia naturalesa curiosa de les persones. Aprendre a programar dóna “superpoders” als estudiants. Un cop n’aprens, el “què poden fer els ordinadors per a nosaltres” es converteix en un “què podem fer nosaltres amb els ordinadors”. En l’acte de construir un programa es barregen comprensió, intuïció, intel·ligibilitat i bellesa, i de tot plegat en sorgeix un plaer pel coneixement i l’aprenentatge. Aprendre a programar ens permet alimentar-nos d’explicacions sobre el món. D’alguna manera, programar ens ajuda a trobar aquestes explicacions, tant és si volem saber com funciona un formiguer, o què és un fractal, o com fer un robot que vagi a Mart. Les nostres activitats de playful coding han estat dissenyades per començar a estimular aquests “superpoders” ens els alumnes.

    I tu, encara no programes?

    Pàgina web del projecte: http://www.playfulcoding.eu/

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Early Mastery opinió playful coding programació Scratch TIC UdiGitalEdu
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Les entitats de salut mental denuncien manca de coordinació i saturació en l’atenció infantil
    Next Article
    Actualitat
    Santiago Moll, professor i responsable de ‘Justifica tu respuesta’
    Eduard Muntaner

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}