Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Mestres, famílies i estudiants s’han congregat aquest dimecres a diversos municipis catalans per protestar contra les acusacions d’adoctrinament abocades sobre les escoles catalanes. Al crit de “no ens toqueu l’educació”, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona s’hi han concentrat diversos centenars de persones, que han rebutjat també l’aprovació del 155.
La convocatòria anava a càrrec del Marc Unitari de la Comunitat Educativa, que aglutina sindicats, col·lectius de docents i associacions de pares i mares de l’escola pública. Sota el lema “no ens toqueu l’educació”, han promogut protestes davant dels ajuntaments de totes les capitals de comarca.
Per exemple, a Tarragona on s’han reunit centenars de persones davant l’Ajuntament.
Comença la concentració en defensa de l’escola catalana a #Tarragona convocada per el MUCE!
No ens toqueu l’educació!!!#RepublicaAra pic.twitter.com/O0HrSnW6sL— Laia #RepúblicaAra (@EstradaLaia) 25 d’octubre de 2017
Els principals actors de la comunitat educativa catalana fa setmanes que estan indignats per les acusacions rebudes per part de PP i Ciutadans que a les aules d’escoles i instituts s’adoctrina a favor del nacionalisme. A això se li ha sumat en els últims dies la preocupació per l’aplicació del 155, que rebutgen de ple a l’espera que no repercuteixi en la seva tasca diària.
Entre els manifestants s’hi trobava Esther Niubó, diputada del PSC i responsable d’educació al Parlament.
També a Granollers (Barcelona) s’han concentrat davant l’ajuntament centenars de persones que han secundat la protesta en suport a la convocatòria.
En defensa de la nostra escola, mestres, famílies, alumnes i professionals #escolacatalana a #Granollers pic.twitter.com/0OodLTzHRA
— Chakir (@ChakirelHomrani) 25 d’octubre de 2017
Els representants del MUCE han llegit un manifest en el qual defensaven que els atacs no van només cap al cos docent, sinó “contra l’educació pública, que és la garant del clima de respecte social” que, asseguren, es viu a Catalunya. També han demanat la dimissió del ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i del d’Exteriors, Alfonso Dastis, per haver afirmat en una cadena francesa que a Catalunya no s’hi fa classe de Llengua Castellana.
Crítiques dels col·legis concertats
També aquest dimarts les principals patronals de la concertada catalana, en representació de 700 col·legis, han respost a les acusacions de manipulació. “Rebutgem les declaracions de parlamentaris o del Govern de l’Estat a l’entorn d’un pretès adoctrinament i incitació a l’odi”, han assegurat, després de sentenciar que “l’escola concertada no ha adoctrinat a ningú”.
En un comunicat que signen conjuntament la Fundació Escola Cristiana i altres institucions concertades, defensen que els seus col·legis no necessiten “polèmiques que incitin a la confrontació estèril i perjudicial”, sinó “més suport, més reconeixement per la tasca feta i un finançament públic adequat” .