Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El Síndic alerta que s’han produït maltractaments institucionals en l’acollida de Menors no Acompanyats

    Actualitat
    El Síndic alerta que s’han produït maltractaments institucionals en l’acollida de Menors no Acompanyats

    Sandra Vicentesetembre 28, 20185 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge d'arxiu de nens migrants que viuen al carrer a Melilla perquè fugen o són expulsats del sistema de protecció de menors.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Uns infants a un centre d’acollida de menors / Joan Mas Autonell

    El Síndic de Greuges ha presentat al Parlament el darrer informe sobre la situació dels Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) a Catalunya. En el text, tot i reconèixer els “esforços de la DGAIA per a poder fer front al constant augment en l’arribada de menors”, també es posen de manifest diverses mancances del sistema de protecció. “Les mesures d’atenció i acollida han d’anar més enllà de les mesures d’emergència que s’estan duent a terme en aquestes dues setmanes i calen canvis estructurals en el sistema que no poden ser si no són amb la coresponsabilitat de les administracions i un augment pressupostari”, ha apuntat el Síndic, Rafael Ribó, qui també ha denunciat “maltractaments institucionals” en els procediments d’acollida.

    L’informe La situació dels infants migrants sense referents familiars a Catalunya reconeix la tasca feta per la DGAIA, especialment en els darrers mesos, en la creació de places d’emergència. Així, el 2018 conclourà amb 2.047 places noves (un increment del 75.1%). Tot i això, l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, ha alertat que, si se segueix amb aquest ritme d’arribades, es possible que hi hagi 6.000 nous MENA a Catalunya el 2019, xifra que requeriria la posada en marxa de 3.000 noves places. En aquesta línia, el Síndic ha assegurat la necessitat de mesures d’urgència, però també “de treballar amb previsió mig curt termini, per a evitar les situacions inadequades produïdes durant els darrers anys”.

    Ribó ha fet referència a les retallades en pressupost i mesures d’atenció que es van donar al 2010, després de la davallada d’arribades de MENA a Catalunya “i que encara no s’han revertit”. Així, des del Síndic, han alertat diverses mancances i deficiències detectades en el sistema d’acollida de menors, relacionades amb la manca de coresponsabilitats i exercici de les competències de l’Estat i de les administracions locals. “Catalunya és la segona Comunitat Autònoma, després d’Andalusia, en rebuda de MENA. Manca col·laboració entre governs locals en tant que la majoria de menors han tingut altres destinacions abans d’arribar aquí”, assegura Larios, qui afegeix que, sigui com sigui, “la DGAIA no pot assumir aquestes arribades sense la col·laboració de totes les administracions i els Departaments implicats”.

    Amb aquesta darrera afirmació feia referència a la discrepància esdevinguda entre els Departaments d’Afers Socials i Família (del que depèn la DGAIA) i el d’Interior (del que depenen els Mossos d’Esquadra) després de la última polèmica que es va donar amb MENAs dormint a les comissaries del cos policial. “Hi ha una manca de servei de protecció en l’emergència, que suposa dèficits d’atenció”, ha afirmat Larios. Però la situació dels menors pernoctant a dependències que no corresponen no és nova, tal com ha afirmat l’assessor del Síndic, Bernat Albaigés.

    Albaigés ha recordat que aquesta “situació inadequada” ja s’ha donat anteriorment. “El 2017, amb el col·lapse de la Ciutat de la Justícia, dormien a les seves dependències, als soterranis, amb portes metàl·liques, sense llits i les llums enceses constantment. Sense condicions d’higiene. Una situació molt pitjor que la de les comissaries però que porta donant-se 10 anys”.

    Aquest augment i col·lapse del sistema, també duu a la sobreocupació dels centres de primera acollida i situacions inadequades als centres del sistema de protecció, com l’ingrés directe a CRAE o CREI (que no són espais de primera acollida sinó d’integració). I, per altra banda, també s’han detectat casos de menors que s’han quedat més dels sis mesos establerts al protocol als centres de primera acollida.

    Prioritzar l’acolliment familiar i millorar les proves d’edat

    Després de l’anul·lació del pacte Catalunya – Madrid el 2010, que garantia el treball sobre el terreny per a investigar i garantir les condicions del retorn de l’infant en cas que el retorn de l’infant amb la família es considerés la millor opció, des del Síndic asseguren que ja no es fa cap treball en aquest sentit. “El retorn ha de ser l’opció preferent si és la més adequada i si coincideix amb la valoració dels experts i amb l’interès superior manifest de l’infant”, apunta Larios.

    Així mateix, el Síndic ha reclamat que es millorin els procediments de constatació de l’edat de l’infant, per a que “puguin rebre atenció i tutela immediata de la DGAIA”. Els marges d’error de dos anys en la prova, que afecten als càlculs de prestació, i a la regularització de la situació legal dels menors, són alguns dels aspectes que s’han destacat. “No hem d’oblidar que són joves a punt de fer la majoria d’edat; si les proves no són diligents i els menors arriben als 18 anys abans d’haver-les conclòs, la seva situació, econòmica i legal, es complica”, ha recordat Ribó.

    També s’ha d’evitar l’ingrés de menors als CIE: “Sabem la funció que tenen aquests centres, i en podríem discutir, però ja que existeixen, no podem permetre que hi hagi menors dormint-hi existint un programa integral d’acompanyament als menors”, ha afirmat. I en la línia de l’acompanyament, també s’han destacat els dèficits de l’assistència legal i de la transició a la vida adulta. “Els joves extutelats moltes vegades tenen dificultats d’accés a les prestacions o a la renda garantia ciutadana. Es queden sols”, ha conclòs Ribó, qui també ha alertat sobre l’alta prevalença de trastorns psicològics i de consum de substàncies tòxiques d’aquests Menors, degut al “dur periple migratori” que demana que no “se’ls deixi desemparats”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Idees: Aprendre a prioritzar
    Next Article
    Opinió
    Dissenyar espais per jugar a la ciutat: els qui en saben més hi participen?
    Sandra Vicente
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}