Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La ‘síndrome del docent cremat’ serà considerada malaltia laboral

    Pablo Gutiérrez de Álamomaig 29, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

     

    Fa molts anys que la síndrome del professor cremat o burnout no ocupa espais en els mitjans de comunicació o en la discussió pública quan es parla d’ensenyament. Igual com fa una dècada eren molts els qui feien estudis o informes més o menys importants sobre la prevalença d’aquesta síndrome entre el professorat, fer una cerca de dades avui dia no és tan fàcil.

    I això, precisament, en un moment en el qual les condicions de treball del professorat han empitjorat de manera significativa, sobretot des del Reial Decret 14/2012, de racionalització de la despesa, pel qual van augmentar les ràtios d’alumnes per docent o es va ampliar la jornada lectiva a totes les etapes. També, en un moment en el qual s’han amortitzat més de 30.000 llocs de treball mentre el nombre d’alumnes creixia en desenes de milers.

    Fins avui, els casos que es produïen dins del món de l’ensenyament havien de passar pels jutjats per aconseguir el reconeixement d’aquesta situació com a producte de la complexa tasca de professores i professors.

    El burnout és una síndrome amb diferents estadis. El primer d’ells, l’esgotament, tant físic com psicològic de la persona. Després ve el de despersonalització, en el qual es produeix un enduriment emocional i una major o menor despreocupació cap a l’alumnat i els seus problemes o circumstàncies. Finalment, la síndrome té impacte en l’eficàcia en el treball.

    Per Francisco Javier Gómez, responsable de Salut Laboral de STEs, és una bona notícia que l’Organització Mundial de la Salut hagi fet aquest pas en la consideració de malaltia produïda pel treball. Per aquest expert, docent, i que porta 12 anys treballant temes de salut laboral al sindicat, la síndrome del professor cremat té molts factors que interrelacionen. Des de l’organització del centre educatiu (o la seva desorganització), passant per la falta de recursos materials, l’augment de les hores lectives, de les ràtios o de la pressió d’una burocràcia sempre creixent.

    Entre un 10% i un 20% de ‘burnouts’ a les aules

    Malgrat la falta de dades oficials, Gómez estima que entre un 10% i un 20% (més prop del 20 que del 10) del professorat es troba en situació de burnout. Segons la seva experiència, el percentatge pot ser superior entre els docents de l’ESO i també de Batxillerat. I en alguns casos a infantil o els primers cursos de la primària.

    Un dels possibles efectes d’aquesta nova consideració per part de l’OMS pot ser, a més d’evitar la judicialització dels procediments, que se sentin les bases per considerar les difícils circumstàncies en les quals els i les docents desenvolupen el seu treball quotidià. Fins ara, i des de 1990, l’OMS havia catalogat el burnout dins dels “problemes relacionats amb dificultat en el control de la vida”. A partir d’ara, ho circumscriu a problemes d’estrès crònic en el treball. “El burnout es refereix específicament als fenòmens en el context laboral i no ha d’aplicar-se per descriure experiències en altres àrees de la vida”, explica l’Organització.

    Un dels problemes més importants que li troba a aquesta situació, enfront d’altres causes que poden justificar baixes laborals, està el fet que “t’assenyalen a tu com el culpable”. Quelcom que no succeiria amb un altre tipus de malaltia o causa de baixa.

    Entre les possibles propostes que posa sobre la taula Gómez, a més de la millora de les condicions de treball i de la consideració del professorat socialment, estaria, per començar, la recuperació dels metges inspectors d’educació, que a poc a poc han anat desapareixent de les comunitats autònomes amb la seva jubilació i l’amortització de la plaça. Segons el sindicalista, aquestes figures realitzen una important tasca de formació i prevenció, a més d’un treball en relació a l’estudi de la prevalença de determinades malalties desenvolupades per docents. Avui la seva tasca la duen a terme les mútues, que no fan seguiment en els centres ni duen a terme cap recull estadístic, segons diu Gómez.

    A més, el responsable de Salut Laboral de STEs defensa la creació de la figura del docent acompanyant, la missió del qual és ajudar la reincorporació de qui torna d’aquest tipus de baixes, les quals, a més, solen ser d’alta durada, rondant l’any. Un docent que durant un temps determinat estigui a l’aula assumint la tasca i responsabilitat de qui es reincorpora perquè aquest pugui fer-ho amb seguretat i tranquil·litat.

    El burnout està molt relacionat, a més de les condicions laborals (quantitat d’alumnat, necessitats educatives especials de tota mena, falta de recursos…), amb elements personals com una possible baixa autoestima. Un problema que, a més, augmenta segons el o la docent s’endinsa en la problemàtica. Segons Gómez, cal una tasca de prevenció, i també fan falta recursos per fer formacions en el centre de treball sobre qüestions com la gestió dels conflictes a l’aula.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Malalties OMS professorat Salut
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    ‘Els tres pistons’, un projecte integrador en el qual res ni ningú desafina
    Next Article
    Opinió
    Un procés de transformació que no fem sols
    Pablo Gutiérrez de Álamo
    • X (Twitter)

    Periodista especializado en educación. Director de El Diario de la Educación. Antes en Periódico Escuela

    Related Posts

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    maig 16, 2025

    Entrevista
    Belén López: “El sistema educatiu ha de millorar en tots els sectors, des de l’educació primària fins a la formació professional o universitària”

    abril 17, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}