Aquesta estació d’arbres pelats i animalons amagats als seus caus és un magnífic moment per acostar els alumnes a les nostres tradicions Nadalenques o per conèixer les cultures que ens han precedit. Des del Portal d’Activitats Escolars de Catalunya hem fet un petit recull de propostes educatives per aquest hivern que comença. No us les perdeu!
1/ Esquiada a la Vall de Núria
Portar els alumnes a esquiar és una aventura que només podem fer a l’hivern. Us recomanem la Vall de Núria, paratge únic, en plena natura, on podeu gaudir de l’esquí i la llibertat. Gràcies al seu transport singular; el tren cremallera, la sortida es converteix en una experiència única i inoblidable.
També allà podem realitzar tallers d’astronomia aprofitant la situació privilegiada de la vall. Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya apropen les escoles a la neu organitzant sortides d’un o més dies a les principals pistes d’esquí de Catalunya.
2/ Carnestoltes a la granja
Per carnaval tot s’ho val! Gresca i xerinola a la Granja Corral de Neri on els més menuts de l’escola trobaran el Rei Carnestoltes i amb ell descobriran tots els animals de la granja. Algú s’haurà disfressat? Qui està dormint durant l’hivern? La granja està molt ben adaptada per a grups escolars i envoltada de bosc, això també ens permetrà descobrir què passa quan arriba el fred. On són tots els animals? I les fulles dels arbres?
3/ Recital de nadales amb titelles i humor!
Voleu conèixer els personatges del Nadal? La Verge i Sant Josep, el Nen Jesús, el bou i la mula, l’àngel i el dimoni, els Pastors, el tió, l’home dels nassos, els reis d’orient, en fumera o el caganer… Toc de Retruc introdueix als més petits de l’escola a l’univers del Nadal en un espectacle ple de cançons i instruments tradicionals com la mandolina o flabiol, el zinc-zinc, la simbomba o el rossinyol.
Proposta molt adient per escoles amb alt percentatge d’alumnes nouvinguts, una fantàstica manera de presentar les festes i tradicions d’aquesta època al jardí o pati de l’escola.
4/ Esports d’hivern al Parc Natural de l’Alt Pirineu
Gaudiu amb els alumnes d’uns dies a Tavascan, un centre hivernal amb unes característiques excepcionals i un entorn increïble a peu de pistes. Allà us podreu allotjar al Refugi de la Pleta del Prat, on hi trobem altres maneres de practicar esports a la neu amb Esportec, com ara raquetes, esquí Nòrdic o esquí Alpí pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. Una proposta molt adient per a batxillerat i cicles formatius.
5/ Descobrir, viure i gaudir Barcelona
Barcelona sempre és bon moment visitar-la però amb infants cal aprofitar la temporada de fred quan la ciutat no rep tants turistes i podem passejar i conèixer la seva història i monuments sense perdre’ns cap detall.
Podem visitar la Sagrada Família o el Park Güell, els recintes i parcs de Montjuïc, els barris històrics del centre, el Laberint d’Horta… Passejar per les diferents èpoques que han marcat la història de la ciutat i fer una immersió amb algun dels personatges més emblemàtics com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch o Lluís Domènech i Montaner.
Les activitats per a grups escolars a la ciutat són molt diverses. Us recomanem les que organitza ENIGMA a través de gimcanes, tallers artístics o jocs de pistes. Els infants viuran una experiència inoblidable.
6/ Taller de Màscares amb JumpingClay
Si preferim quedar-nos a l’escola podem preparar el material i les guarnicions per les festes! Us proposem fer un taller molt creatiu de modelatge amb Jumping clay. JumpingClay és una Argila de colors que s’asseca a l’aire, molt fàcil de manipular, especialment dissenyada per a programes educatius.
Eixos Creativa ens l’apropa a l’aula sense que ens haguem de preocupar per res, i ens proposa un taller de modelatge de màscares per Carnestoltes molt originals adaptat als diferents nivells educatius. Aquest mateix taller el poden replicar per a la temàtica que els proposeu, per exemple, per a fer una activitat relacionada amb el projecte d’aula que estigueu treballant.
7/ Taller de felicitacions electròniques interactives
Des de la castanyada fins a Sant Jordi, Nadal o el dia de la mare… totes les festes els emocionen i volen compartir-les. Amb cinta de coure, uns díodes LED i una pila els alumnes fabricaran targetes interactives de felicitació, el seu dibuix s’il·luminarà i sorprendran amics i familiars. Un taller de 2h organitzat per Tresdosu que podreu fer a la mateixa escola. Una activitat manipulativa d’STEAM per a primària, art i tecnologia, molt completa!
8/ Taller de cuina: Torrons!
A Can Pidelaserra els infants prepararan un torró per llepar-se els dits. El punt diferencial d’aquesta activitat és que els fruits de tardor i hivern que utilitzaran els colliran ells mateixos. Buscaran l’ametller, el castanyer i el pi, picaran les ametlles artesanalment i decoraran el torró amb un toc molt especial. I per acabar faran un embolcall que ni els millors pastissers s´hi veurien en cor. I a més veuran els animals de la granja!
Cuinar és molt divertit i menjar el que ells mateixos han preparat encara més!
9/ Els contes d’hivern d’Ernest i Celestine
L’Ernest és un os gran amb esperit d’artista i un cor generós. Amb ell viu la Celestine, una rateta òrfena que fa temps va acollir a casa seva. Junts viuran tota mena d’aventures mentre es preparen per a l’arribada de l’hivern.
Una proposta preciosa de la Filmoteca de Catalunya per a treballar les estacions i l’arribada de l’hivern, l’amistat i el valor de la generositat. Visualitzareu la pel·lícula Els contes d’hivern d’Ernest i Celestine, i fareu un cinefòrum adaptat per als alumnes d’infantil.
10/ L’hivern més calorós de la història. L’efecte hivernacle i el canvi climàtic
Com es pot explicar, des d’un punt de vista científic, que un hivern sigui el més calorós de la història? La UAB ens proposa aquest taller participatiu per a alumnes de batxillerat per a comprendre millor l’efecte hivernacle i avaluar els efectes que aquest està tenint sobre el clima.
La primera part consisteix en un experiment on, fent servir uns sensors de temperatura, s’explora com varia la temperatura d’alguns gasos atmosfèrics quan són irradiats amb radiació infraroja (IR). En la segona part, es fa servir una simulació per explorar els efectes de la interacció de diferents tipus de radiació electromagnètica (microones, infraroja…) amb diverses molècules (O2, N2, CO, CO2, H2O…) i veure com canvien (o no) els seus nivells vibracionals i rotacionals (estudi a escala microscòpica).
Amb aquestes propostes es pretén que l’alumnat creï el seu propi coneixement a través de l’experimentació i comprengui de primera mà la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria en el context de la problemàtica de l’efecte hivernacle.