Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Els esplais i caus no s’aturen: confinats, però motivats

    Èlia Ponsmarç 26, 20204 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Joves de l'Esplai Matinada-Pòrtics, del barri Gràcia de Barcelona, fent una vídeo-trucada
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Qui hagi anat a un esplai o agrupament escolta durant algun moment de la seva vida -i qui no, també- sabrà que és molt més que reunir-se els dissabtes per jugar. En aquests centres de lleure educatiu, els infants i joves aprenen valors, com l’empatia, el respecte o la companyonia, a través del joc i l’aprenentatge vivencial. Ara, però, a causa de la crisi del coronavirus i el confinament de la població, els infants i joves ja no es poden trobar cada dissabte. Els monitors i caps dels esplais i caus han volgut posar-hi remei, des de la creativitat que els caracteritza.

    Desenes d’esplais i caus d’arreu de Catalunya estan promovent moltes iniciatives pels infants i joves a través de les xarxes socials. Molts d’ells proposen reptes diaris als infants i a les seves famílies, els quals anuncien cada dia a través dels grups de WhatsApp o de les xarxes socials de l’entitat. Per aquests mateixos grups, les famílies i els infants fan arribar els resultats de les activitats, que es comparteixen a les xarxes sota hashtags com #Caufinament o #Esplaiacasa.

    Fer manualitats, elaborar pastissos, participar en un concurs de dibuix, crear una coreografia o recrear fotos antigues. La llista de reptes que s’han proposat és interminable i variada. L’Esplai Farfalla de Terrassa, per exemple, vaa reptar als infants a construir una cabana feta amb els materials que trobessin per casa, com ara llençols, cadires o capses de sabates. “Intentem fer activitats molt diferents. Un dia fem una activitat més creativa i tranquil·la, i al dia següent en fem una de més moguda”, explica la Marta Cortés, monitora de l’Esplai Farfalla. També es busca fer partícip a tots els membres de la llar, proposant reptes per a fer en família. Altres esplais, com el Peti Ki Peti, de la Palma de Cervelló i el Vol i Vol, de Cornellà, ofereixen, a més, recursos per explicar als infants què és el que està passant, per tal de fer-los més comprensible la situació, especialment als més petits.

    Ninots de papiroflèxia fets per la unitat de Castors i Llúdrigues -infants de 6 a 8 anys- de l’Agrupament Escolta i Guia Baden Powell | AEIG Baden Powell

    Les entitats de lleure també preparen dinàmiques per no perdre el fil del curs i seguir treballant propostes educatives per quan acabi el confinament. La unitat de Ràngers i Noies Guia -joves d’11 a 14 anys- de l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz, de Badalona, juguen al joc del telèfon. “Cada dia plantegem una temàtica diferent. L’altre dia, per exemple vam preguntar-los què els agradaria fer durant els campaments. Un començava la cadena i s’havien d’anar trucant entre ells recollint les propostes dels seus companys”, explica la Irene Navarro, cap de la unitat.

    Els dissabtes, com és habitual, els esplais i caus segueixen fent les seves trobades, això sí, des de casa i de forma telemàtica, organitzant jocs, gimcanes, cinefòrums i debats, a través de vídeo-trucades. En aquestes trobades virtuals, també s’aprofita per a fer un treball emocional amb els infants i joves i conèixer com estan vivint la situació actual. També es proposen activitats conjuntes. Des de l’Agrupament Escolta Baden Powell, del barri del Poble-sec de Barcelona, per exemple, dissabte de la setmana passada van cantar cançons amb la guitarra a través d’un directe a l’Instagramdel cau, que va reunir a moltes famílies i infants.

    Espais per desconnectar i mantenir els vincles

    Aquestes iniciatives busquen donar un cop de mà a les famílies, oferint-los idees d’activitats que poden fer amb les criatures i també contribuir a que els infants visquin aquests moments amb la major naturalitat possible, creant alhora espais per a la gestió emocional. “El cau és un lloc on et sents lliure i abraçat per tothom. Amb aquestes iniciatives també volem que vegin que nosaltres seguim allà, per ajudar-los en el que faci falta”, explica la Marta Berman, cap de l’Agrupament Escolta i Guia Baden Powell. “També és una manera que vegin la importància de quedar-se a casa, ja que nosaltres som referents per ells”, afegeix.

    Les dinàmiques proposades també busquen que els infants i joves desconnectin de les noves tecnologies i els videojocs. Mitjançant aquestes activitats, es pretèn que tinguin la ment activa durant algun moment del dia, que juguin, es moguin i, sobretot, es diverteixin i enforteixin els vincles entre els membres el grup. “Busquem potenciar la cohesió entre ells, perquè no perdin el contacte en estar tan temps sense veure’s”, assenyala la Irene Navarro, cap de l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    crisi del coronavirus Lleure educatiu
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Educació treballa perquè el curs escolar es reprengui virtualment després de Setmana Santa
    Next Article
    Actualitat
    La URV anima els infants i adolescents a experimentar des de casa
    Èlia Pons
    • X (Twitter)

    Periodista

    Related Posts

    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    maig 16, 2025

    Opinió
    El lleure d’estiu, un dret de primera pendent

    maig 9, 2025

    Actualitat
    Fundesplai supera les 110.000 places aquest estiu i augmenta un 10% les beques

    maig 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}