Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Aferrat al mòbil amb bolquers? Manacor fa campanya contra les pantalles al 0-3

    Actualitat
    Aferrat al mòbil amb bolquers? Manacor fa campanya contra les pantalles al 0-3

    Montserrat Nadalgener 14, 20195 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La Comissió 0-3 de Manacor ha posat en marxa la campanya Zero pantalles de 0 a 3 anys, amb l’objectiu de donar eines als professionals de l’educació i la sanitat i de conscienciar les famílies dels perills de l’exposició dels infants de 0-3 anys a les pantalles. Aquesta Comissió està integrada per l’Ajuntament de Manacor, una Fundació per a les persones amb discapacitat intel·lectual de Manacor i comarca (APROSCOM), l’Associació d’infància 0-3 Manacor, l’Equip d’Atenció Primerenca del Llevant de Mallorca, les escoletes municipals de 0 a 3 anys, l’Hospital de Manacor i els dos centres d’atenció primària del municipi.

    Segons Sònia Sánchez, coordinadora de la campanya, feia un parell d’anys que “des de la Comissió 0-3 es volia donar algun tipus de resposta a la problemàtica de les pantalles en els infants d’aquestes edats; i, a més, fer-ho d’una manera que establís un vincle entre les distintes entitats que afrontem aquesta qüestió, tant des de l’àmbit sanitari com des de l’educatiu”.

    Tal com es pot llegir a la guia que serveix de fonament teòric a la campanya, moltes persones creuen que els infants, ja de ben petits, són nadius digitals. Però aquesta afirmació és errònia, ja que quan un infant juga amb un dispositiu no activa les zones del cervell relacionades amb el llenguatge sinó amb el moviment de la mà i la visió.

    Aquesta és només una de les nombroses conseqüències negatives que l’ús de les pantalles té sobre els infants de 0 a 3 anys. Sònia Sánchez comenta que “les dues mancances més grans que pateixen els infants afecten la seva capacitat d’atenció i el desenvolupament de la parla, entre moltes d’altres”.

    La imatge de la campanya

    En el cas de l’atenció, per exemple, Sánchez explica que els infants més petits, en no tenir desenvolupades totes les seves capacitats neuronals, “contemplen les pantalles amb fascinació, que és una actitud passiva que té a veure amb l’admiració, a diferència de l’atenció sostinguda, que seria l’actitud davant el descobriment”. I això és precisament el que cal potenciar per sobre de tot, la seva capacitat de descobriment, d’experimentació, de descoberta per si mateixos.

    A l’inici de la campanya, el novembre passat, es va fer una reunió informativa a càrrec d’experts. Però un dels moments amb més impacte dels actes que s’han dut a terme al llarg de la campanya va ser el testimoni d’una mare d’una família que havia patit els efectes de les pantalles. “Des dels zero anys havíem fet ús de les pantalles per comoditat –va explicar–, com si fossin unes eficaces mainaderes que distreien l’infant mentre nosaltres ens podíem dedicar a altres tasques de la llar. La primera passa que com a mares i pares hem de donar és ser conscients d’aquesta realitat que vivim a casa i dels greus efectes que té per al desenvolupament integral dels nostres fills”.

    Quines són les alternatives a les pantalles?                                    

    La campanya ofereix a les famílies algunes activitats puntuals que pretenen ser una alternativa a les pantalles. Fins al dia d’avui se n’han organitzat dues: un taller que es deia Regals de reis que fan créixer el teu fil, en què es va elaborar material de joc per a infants de 0 a 3 anys amb ampolles, taps, tubs de cartró i recipients de iogurt. I un altre amb el nom Tallers de Nadal per donar alternatives educatives a les pantalles, per a fomentar el vincle familiar amb activitats com música en família, creació de paneres màgiques i el conte musicat Les girafes no poden ballar.

    Però més enllà d’aquestes accions puntuals del tot vàlides, les alternatives per a substituir les pantalles són, segons diu Sònia Sánchez, per sobre de tot “que hi hagi més interaccions humanes i s’inclogui l’infant en totes aquelles activitats de la família com, per exemple, en el moment de sopar; que se senti un més del seu entorn, tingut en compte i respectat”.

    “També que es fomenti el joc sensorial, amb la gran importància que té en aquestes edats l’experimentació, que posa en funcionament les habilitats cognitives dels infants. La introducció del joc simbòlic, que ja es pot començar a integrar; amb la simulació de situacions, personatges i objectes que no estan presents en aquell moment de joc, però que són un estímul molt potent per a la seva imaginació, creativitat i desenvolupament del llenguatge”.

    “I en una paraula, tornar a allò que es feia abans, a l’essència de la infantesa que alguns hem conegut: les cantarelles, mirar i explicar contes, que desperten la imaginació i ajuden l’infant a entendre que hi ha altres maneres de veure el món…”

    La campanya continua el seu camí amb activitats programades fins a finals del mes de març, amb conferències, xerrades i tallers. Però ja hi ha propostes pensades per a una propera iniciativa que es posaria en marxa després de l’estiu, en la qual es volen sensibilitzar els comerços i les entitats del municipi de Manacor del perill de l’abús de les pantalles. Ser-ne conscients ja és una primera passa molt important.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    El Diari de l’Educació fa 5 anys, ajuda’ns a fer-ne molts més!
    Next Article
    Actualitat
    La segregació escolar entra en el debat electoral (o, si més no, s’intenta)
    Montserrat Nadal

    Related Posts

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Reportatge
    Què passa amb l’oci i l’alimentació dels infants a l’estiu?

    juny 26, 2025

    Opinió
    Ajornar el projecte de vida

    juny 25, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}