Bruna és un musical que transmet molt més i t’hi fa prendre partit. Perquè té els ingredients claus d’un espectacle familiar per commoure al seu públic a tots els nivells. Un viatge a través del temps i les emocions, amb un missatge que cala fort tant en els infants com en els adults. Música en directa i cançons que et toquen el cor. I el més important, i que no sempre s’aconsegueix dalt de l’escenari, el combinat de passió, il·lusió i bona sintonia de tots els integrants de la companyia.
Nascuts a Ullastrell
El GATU Grup d’Amics del Teatre d’Ullastrell és una companyia de teatre sense ànim de lucre d’aquest poble del Vallès Occidental. Fins ara, aquesta havia interpretat adaptacions d’espectacles musicals com ara Peter Pan, Rei Lleó i Matilda. El 2019, però, va ser diferent: la pèrdua d’una de les figures clau de la companyia i la incertesa va fer que el GATU fes un gir. Aquell any, en Mateu Peramiquel i la Mar Puig, filla d’Ullastrell i directora de la companyia, van tenir una pensada: per què no crear un projecte de teatre comunitari?
En Mateu i la Mar, cofundadors de la productora de música i arts escèniques WeColorMusic, van proposar a la companyia teatral crear un espectacle familiar de forma conjunta. Com explica la Mar Puig, “aquest es basava en l’objectiu de donar veu als infants. Es volia crear una història que posés èmfasi a la visió dels nens i nenes sobre el món adult, ja que el GATU té una llarga experiència i recorregut treballant el teatre amb els infants del poble”.
Memòria de la seva història
L’al·licient més interessant, i molt necessari en els temps que corren, era que els autors volien que la creació fos un homenatge als avis i àvies. Per tant, bona part del que veiem en l’espectacle és fruit de la investigació que els nens i nenes protagonistes van haver de fer prèviament amb l’ajuda dels seus avis i àvies. Un treball que els va portar a conèixer com era el seu passat, com vivien, com era l’escola i a què jugaven.
Una bonica forma d’homenatjar aquella infància que va viure i sobreviure la Guerra Civil i la dura postguerra. “Bruna és un viatge a través del temps i de vivències ben presents a moltes famílies del nostre país. Un homenatge a les lluites silenciades que han fet que avui dia puguem ser qui som i expressar-nos lliurement gràcies a la cultura i a l’art. Les seves històries i la seva lluita són la font d’inspiració de Bruna i també de la nostra vida”, subratlla en Mateu.
Així es va engendrar Bruna, el musical que sense imaginar-s’ho portaria als més joves del GATU, nens i nenes de 6 a 16 anys, a fer una gira per tot Catalunya.
La història que explica
L’argument de l’obra retrata diverses realitats que a molts ens poden ser familiars. La Bruna, una nena d’11 anys, viu amb la seva mare, la Maria, que sola es fa càrrec de la filla i també de la seva mare que viu en una residència ja que pateix alzheimer o un cert grau de demència.
El fil de la història s’inicia amb el treball d’escola que la Bruna ha de fer sobre la seva àvia, la Quima. Realitzar aquest encàrrec no serà fàcil, ja que a l’àvia li costa molt recordar i no la pot ajudar massa. Per això, la Bruna intenta recorre a la seva mare, però aquesta sempre està molt enfeinada i no troba mai el moment d’estar amb la seva filla. Tot el contrari de l’Èric, el millor amic de la nostra protagonista, que passa molt més temps de qualitat amb els seus pares.
Finalment, a través d’un diari de quan la seva àvia era petita, la Bruna anirà estirant el fil dels seus records. Així inicia una investigació amb l’Èric, on a poc a poc hi anirà intervenint la seva mare, i que la portarà a descobrir una història de la seva família completament desconeguda per a tothom.
Mirant el passat
L’obra està ambientada en dues èpoques: el present de la Bruna als anys 90, època d’infància viscuda pels autors, i el passat de la Quima quan era petita, als anys 30, just abans de la Guerra Civil. La història se’ns va explicant fent salts en el temps a tot color i amb decorat de l’època quan veiem a la Bruna i en vestuari i escenografia en blanc i negre quan apareix l’àvia de petita.
Un molt bon recurs que permet a l’espectador comprendre i comparar com era la vida aleshores i com és ara. Analitzant els jocs que es jugaven en el passat com les dames o els jocs de rotllana envers als jocs més solitaris actuals. També les diferències socials més visibles en el passat amb la Pitu, la millor amiga de la Quima, que no pot anar a l’escola perquè treballa de minyona. O l’educació rígida i memorística de l’escola d’abans en comparació amb l’escola dels nostres temps.
Tot plegat fruit del treball de camp dels nens i nenes del GATU sobre els seus avis, amb el detall que els seus personatges porten el nom d’algun dels seus avis o àvies. Com molt bé diu un dels temes principals del musical, “memòries per no oblidar la teva història, perquè si un dia no ho recordes puguis seguir explicant / Històries que donen voltes i més voltes, del teu passat escriurem contes no el deixarem oblidar”.
Una companyia de teatre sense ànim de lucre
A Ullastrell el teatre es viu intensament i això es reflecteix també a Bruna. Tots els integrants del GATU, nens i nenes i també adults, estan vivint aquesta experiència amb molta energia i vocació. Des de que es va estrenar assagen cada setmana. A l’espectacle hi surten fins a nou nens i nenes, i això també implica molta organització. Per tal de que no es cansin, i com que estem en temps de pandèmia i confinaments escolars, tenen dos grups de representació que es van alternant.
A banda dels músics que toquen en directe i de tot l’equip de direcció, hi ha sis actors que mai fallen a l’espectacle. Aquests són la Neus Salarich que fa el paper de l’àvia, la Maria Font que fa de mare, l’Ona Puig que representa la Quima de petita, la Laia Pastor que és la Pitu, el Bruno Villarreal que interpreta l’Èric i la Mariona Lleonart que fa de Bruna. Totes elles i ell actuen amb una força i passió que mereixen un fort aplaudiment a cada actuació. Especialment la Mariona, la qual amb els seus 13 anys deixa al públic bocabadat. Ella reconeix que “Bruna m’ha fet crèixer com a persona i també dalt dels escenaris, portem gairebé dos anys i ara quan surto a l’escenari sento que no vaig a actuar, si no a jugar i a passar-m’ho bé”.
En el fons, si l’espectacle té tants èxits és perquè tots ells hi posen les ganes de continuar amb els assajos, anar a munt i avall amb un autocar com si fossin una petita família, i quan teníem el confinament comarcal cadascun d’ells anava amb el seu certificat d’autoresponsabilitat.
Bolos i reconeixements a dojo
Bruna, el musical es va estrenar a Ullastrell l’abril del 2019 al Teatre del Casal Cultural i Recreatiu d’Ullastrell. Bona part del poble s’hi havia involucrat, així que l’acollida va ser brutal, totes les entrades de les quatre funcions es van exhaurir. Amb la seva presentació, els seus creadors ja van intuir que l’espectacle familiar seria tot un èxit, ja que el feedback del públic d’edats diverses era realment positiu.
A partir d’aquí van començar alguns bolos per les rodalies. Amb l’esclat de la pandèmia van haver de parar els assajos i les representacions. Però al novembre de l’any passat hi van tornar i al desembre Viu el Teatre els va programar al cicle del Petit Romea. Durant cinc diumenges van actuar a un dels escenaris amb més renom per al teatre familiar, fet que va fer créixer i omplir d’orgull a aquesta companyia de teatre amateur d’un petit poble. La Gisela Juanet, coordinadora de projectes de Viu el Teatre, comenta: “És un projecte preciós que surt de dins, des de la il·lusió de creure’s el què fan. Li vam donar la porta d’entrada del Romea també com a homenatge a tota aquesta gent que treballa per fer que els nens i nenes, com els que surten a Bruna, s’estimin així el teatre”.
Actualment continuen fent gira, els podeu veure en diferents poblacions i ciutats catalanes. Una aventura extraordinària que ja acumula diversos premis i reconeixements. En Mateu Peramiquel i la Mar Puig han guanyat el premi Juan Mayorga a Millors autors per Bruna. Amb el musical també han rebut diversos premis a Millor Direcció i Millor Espectacle a diferents mostres i concursos de teatre d’arreu de Catalunya.
Un futur per la Bruna
Els seus creadors són conscients que la gira acabarà, però no volen que el projecte mori del tot. Per això, tenen pensat proposar a les escoles de primària d’arreu de Catalunya poder adoptar el musical com a part d’un projecte transversal.
Una bonica forma de fer que els nens i nenes treballin la història dels seus avis i àvies, a la vegada que s’introdueixen en el món de les arts escèniques.
Així que caldrà estar atents i veure com la Bruna es va fent gran.