Malgrat la situació actual de col·lapse cal ser positius i continuar programant sortides amb els grups bombolla dels centres educatius aquest hivern. Perquè la cultura els fa créixer i ara mateix sortir a l’exterior és més necessari que mai.
Aquí us hem preparat una tria d’activitats culturals educatives per als cursos d’educació primària i secundària, la majoria presencials, però també en trobareu de virtuals i tallers per a fer a l’aula.
Conèixer el geni de l’electricitat moderna
Fins al 13 de febrer al CosmoCaixa podeu veure l’exposició Tesla. El geni de l’electricitat moderna. Una mostra que ens apropa a la figura de Nikola Tesla, un científic i enginyer extraordinari, i que se’l considera el fundador de la tecnologia moderna, clau en el desenvolupament de la societat actual.
Per als alumnes de cicle superior de primària i de secundària s’ofereix una visita dinamitzada a on treballaran alguns dels descobriments de Tesla com el desenvolupament del corrent altern com a font d’energia, el motor d’inducció i la transmissió sense fil de l’energia. Considerat un visionari en la seva època, també va ser pioner en branques aplicades que més tard es tindrien en consideració com són la robòtica, les energies alternatives o les comunicacions interplanetàries.
Apropar-se a la fotografia amb un taller artístic
El KBr és el nou centre cultural de la Fundació Mapfre a Barcelona. Aquest està dedicat a l’art i al llenguatge de la fotografia. S’hi realitzen exposicions de diferents fotògrafs de prestigi internacional i també tallers educatius per tal de fer pedagogia d’aquesta disciplina artística.
El 18 de febrer s’inauguren dues noves exposicions. Per una banda, una dedicada a l’obra de Lee Friedlander que retrata, com ell ha denominat, el “paisatge social americà” i a on es mostraran per primera vegada, un grup de fotografies fetes a Espanya durant els anys seixanta. I per l’altre, una dedicada al fotògraf Adolf Mas, una figura clau de la fotografia noucentista catalana i pioner del reporterisme gràfic a Catalunya. Més de 200 fotografies i material documental que les profundes transformacions que va viure Barcelona a les primeres dècades del segle XX.
Amb l’activitat educativa Quan la Fotografia és Art, podreu fer la visita a les exposicions i un taller per apropar a nens i joves a la fotografia. En aquest aprendreu les nocions bàsiques per a identificar i apreciar els valors artístics d’una fotografia, reconèixer-ne el format, utilitzar la fotografia per expressar emocions i idees, i saber analitzar el sentit de les imatges per poder entendre-les i generar-les.
Un mes de +ART a la Bostik
El projecte de +ART a les escoles de la FEDAC es mostrarà al públic del 28 de febrer al 2 d’abril a la Nau Bostik de Barcelona. La proposta de +ART a la Bostik oferirà durant tot un mes una àmplia programació dirigida a tots els centres educatius de Catalunya (des de llars d’infants fins a centres de formació professional i escoles d’adults), a docents i també a les mateixes famílies.
Hi podreu veure l’exposició de Dona Infància Vellesa de Siro López, que fins ara ha voltat pels 25 centres FEDAC de Catalunya, i també realitzar un taller artístic. L’objectiu d’aquests és crear un espai per connectar amb els sentits i les pròpies emocions mentre l’alumnat descobreix el poder de l’art i de l’educació per despertar el seu sentit crític envers el món que ens envolta.
Els docents també podeu gaudir de la programació de Tardes Interactives. Tots els dijous a la tarda del mes de març, la Nau Bostik acollirà tallers per explorar diferents disciplines com l’art, la dansa, la música, el teatre, etc. I l’1 i 2 d’abril hi haurà les Jornades de +ART a les escoles dedicades a la vinculació entre art i educació. Un espai de trobada per a professionals del sector educatiu i artístic a on reflexionar junts i intercanviar experiències.
Conèixer la vida d’un barri amb Gràcia Autèntica
Ben a prop de la plaça del Nord al barri de Gràcia existeix L’Autèntica, un espai a on el teatre arriba al públic de 0 a 100 anys. A dins hi passen moltes coses, ja que és una escola de teatre i cinema, també és una sala d’exhibició dedicada especialment a la petita infància dels 0 als 6 anys i a més, és productora i laboratori de projectes. Aquesta neix de l’antiga Porta4 amb més de catorze anys d’història a la ciutat de Barcelona. S’ha convertit en tot un referent per al públic familiar i ara també ofereix propostes per a escoles bressol i escoles de primària.
Una d’elles és Gràcia Autèntica, una producció pròpia que ofereix un passeig autoguiat pel barri ple d’històries divertides. Una proposta de teatre sonor recomanada per a infants a partir de 6 a 12 anys. A partir d’un mapa i un reproductor d’àudio i música podeu descobrir els secrets que amaga Gràcia. Un recurs lúdic a l’aire lliure i també educatiu, ja que s’aprenen moltes coses del passat històric del barri.
Un clàssic d’Àngel Guimerà fet musical
El Grup Focus i Viu el Teatre han creat aquest curs COOLTIVA‘T, una programació teatral dirigida a llars d’infants, centres d’educació primària i secundària. Una aposta per acostar les arts escèniques a tots els públics, i transmetre així el valor a la creativitat, al pensament crític i el respecte a la cultura. Però, sobretot, per fer créixer l’hàbit d’anar al teatre entre els més joves. Aquesta nova programació també busca generar un vincle i un diàleg permanent entre les arts escèniques i el sector educatiu.
Dins d’aquesta als mesos de febrer i març s’ofereix La filla del mar. La proposta es presenta en format musical de la mà de la companyia LA BARNI TEATRE que ja es va estrenar al Grec de l’any passat i ara torna al Teatre Condal. Una obra de teatre que acosta un dels grans clàssics de la literatura dramàtica catalana als alumnes de l’ESO i Batxillerat. Una història d’una vigència absoluta i que ens permet abordar temes com la discriminació, l’amor o els instints en el comportament humà.
Visita a l’exposició Menja, Actua, Impacta
Davant l’emergència climàtica i social, la Fundació Fundesplai i altres entitats han creat el projecte Menja, Actua, Impacte. Aquest el formen una exposició temàtica de 1.500 m² sobre alimentació sostenible i saludable, un projecte educatiu, un programa digital amb un munt de continguts divulgatius i un programa d’esdeveniments, xerrades, cursos i tallers per a totes les edats. La iniciativa vol promoure a través de l’alimentació un món més saludable, just i sostenible.
L’exposició es troba a l’edifici Centre Esplai situat al Prat de Llobregat. Una forma única de veure i viure l’alimentació sostenible i saludable a través d’una proposta interactiva i lúdica, amb un audiovisual en forma de rap, un espai de reflexió i un mercat per conèixer i aprendre solucions. És una experiència immersiva, innovadora i provocativa que ben segur ens farà pensar. Podeu sol·licitar una visita guiada adaptada als interessos de la classe i també s’ofereixen activitats i tallers pels diferents cicles.
Mobilitat urbana a través del monopatí
La CASA SEAT acaba d’inaugurar l’exposició Fusta i Rodes: skateboard exhibit comissionada per Sören Manzoni, un dels col·leccionistes de skateboard més importants d’Europa. Aquesta que fa un recorregut per la història de la mobilitat urbana a través del monopatí des dels seus inicis als anys quaranta fins a l’actualitat. Com veurem a la mostra el primer patinet era molt rudimentari: una taula, una caixa de fusta i un pal. Aviat, els més atrevits en van treure el manillar i així va néixer el monopatí. I ara el continuem veient pels carrers de pobles i ciutats més evolucionats i fins i tot elèctrics.
Una exposició organitzada en diferents estacions temàtiques i interactives a on podrem veure la reconstrucció d’una habitació d’adolescent dels anys vuitanta amb elements icònics de l’època, peces úniques com la que sortia a la pel·lícula de “Regreso al Futuro” o l’equipació olímpica que Danny León va fer servir als jocs de Tokyo 2020. Una ocasió única per treballar la mobilitat urbana i fer un repàs a la història d’un dels mitjans de transport més utilitzats en l’actualitat.
Titelles de conte a La Puntual
La Puntual és un petit teatre de titelles, marionetes i ombres ideal per anar-hi amb els més petits. Al cap de setmana tenen una àmplia programació per al públic familiar i durant la setmana per al públic escolar. És un espai petit però molt acollidor, i que recorda als teatres dei Pupi originaris de Sicília. Les seves propostes són de producció pròpia i també acullen companyies nacionals i internacionals.
Un dels espectacles que hi podem veure aquest hivern, del 7 de febrer al 3 de març, és el de L’Aneguet Lleig de la Cia. La Puntual – Maria Ballús. Titelles de pal representen el conte tradicional d’un ànec que decideix emprendre l’aventura de la seva vida, una vida difícil, així i tot, alegre. A mesura que avança la història veurem el pas de les estacions de l’any i reconeixerem els animals del bosc.
Si us voleu endinsar en el món dels titelles també, ofereix un taller per a infants de segon cicle d’infantil i cicle inicial de primària realitzat per una educadora i titellaire professional. Després d’escoltar la dramatització del conte popular, els infants construiran el seu titella del conte i podran representar amb els seus titelles una part de l’obra.
Aigua de barri, un projecte de Ciència Ciutadana
El Museu de les Aigües és un referent en l’educació i la divulgació del coneixement de l’aigua, el patrimoni hidràulic i la sostenibilitat. Des del març del 2020, arran de la pandèmia de la Covid-19, ha accelerat la seva transformació digital per mantenir la seva missió d’educació i divulgació del coneixement de l’aigua. Per això, ara ofereix propostes per a diferents públics en formats digitals com jocs interactius, realitat virtual, realitat augmentada, i visites immersives. Propostes en línia i gratuïtes.
Una de les seves darreres propostes és Aigua de barri, un programa educatiu que vol sensibilitzar als joves sobre la necessitat de preservar l’aigua i els ecosistemes naturals. Aquest projecte de Ciència Ciutadana proposa a classes d’ESO i Batxillerat iniciar una recerca sobre el consum domèstic de l’aigua i compartir-ne dades amb tota la ciutadania. I així contribuir a establir mesures efectives sobre un ús més sostenible de l’aigua a casa nostra. Un treball científic que ens permetrà obrir debat a l’aula, crear opinió sobre el context actual i promoure accions de transformació entre l’alumnat i el seu entorn proper.
L’art literari a l’escola
El programa del FLIC Escola té l’objectiu de fomentar l’interès de nens/es i joves cap a les arts literàries i la seva relació amb altres arts, reivindicant la paraula dita, escrita, feta imatge o ballada. Amb les seves propostes per a escoles i instituts busquen generar ganes de llegir i interpretar a través de l’art literari a la vegada que també es gaudeix, es creix, es reflexiona i es comparteix.
La majoria de propostes es fan a la mateixa escola, una opció més còmoda per als que prefereixen no desplaçar-se enlloc. Una d’aquestes és l’espectacle narrat La gent de la meva escala, està inspirat en un llibre del mateix títol escrit per la narradora, pedagoga i autora Roser Ros. El llibre parla de les persones que viuen en una escala de veïns imaginada i de les seves peripècies, amb la particularitat d’explicar-les de manera poètica i acompanyada de petits instruments sonors. Una proposta per acostar la poesia als més petits, aquesta es dirigeix just a la franja dels nens i nenes de P5.