Cada cop hi ha més escoles on les disciplines artístiques tenen un paper protagonista en el seu projecte educatiu. Escoles que han comprovat com, a través de les arts, l’assoliment d’aprenentatges curriculars i el treball de valors de convivència tenen fins i tot, millors resultats que en projectes educatius més tradicionals i conservadors. L’escola d’Àngela Roca de Viladecans ens ha obert les portes per donar-ne exemple.
Han passat nou anys d’ençà que l’Ajuntament de Viladecans i el departament d’educació va encarregar a l’equip directiu de l’Àngela Roca un projecte pioner on les arts fossin el centre. Com bé explica Sílvia Sillero, cap d’estudis, “som un equip potent i enèrgic i de seguida ens vam animar, era tot un repte! L’Arts Makers forma part d’un programa d’innovació que té reconeixement pel departament a través de l’AraArt”. Primer van visitar escoles properes per inspirar-se com la Joaquim Ruyra de l’Hospitalet de Llobregat o la Pepa Colomer del Prat de Llobregat. I van començar a formar-se i a especialitzar-se en arts i també en altres innovacions pedagògiques com les comunitats d’aprenentatge. El canvi començava a gestar-se.
El soci en aquest nou projecte educatiu el van trobar amb l’Ateneu de les Arts, una entitat cultural de Viladecans que és tot un referent artístic a la vila. Junts van crear el projecte Arts Makers, on tots els alumnes des de i3 fins a 6è tenen accés i formació en diferents disciplines artístiques, en especial en la música. Aquest s’ha pogut implementar al centre a poc a poc gràcies a l’ampliació d’horari amb una sisena hora, més professors especialistes i l’adaptació de nous espais al centre com dues sales insonoritzades i aules específiques on treballar cada disciplina.
Itineraris artístics i instrument
El projecte d’Arts Makers ofereix a l’alumnat l’oportunitat de conèixer diferents disciplines artístiques. Aquestes entren a l’aula en forma d’itineraris, en total se n’ofereixen quatre: teatre, dansa, percussió corporal i arts plàstiques. A partir de primer cada alumne escull un itinerari, que si vol, pot canviar cada any. Així doncs, a la setmana tenen una hora d’itinerari artístic a banda de la música i la d’educació visual i plàstica.
De fet, a infantil ja es treballen les arts. A i3 hi ha una familiarització i a i4 i a i5 els nens i nenes comencen a testejar cadascun dels itineraris per poder decidir a primer quin voldran fer.
Aquesta hora d’itinerari artístic és intercicle, es fa amb dos professors a l’aula, un és mestre de l’escola i l’altre és un professor expert de la disciplina que ve de l’Ateneu de les Arts.

A més, a partir de 3r de primària se suma una hora més en l’educació musical, ja que també treballen la música a través d’un instrument. Poden triar entre fer guitarra o saxo a cada curs. I a 6è també tenen la possibilitat de fer una hora de combo instrumental, grup format per guitarres elèctriques, baix elèctric, bateria, teclat, cajón i veu. Una bonica manera de concloure tots els conceptes musicals apresos des de 3r de primària.
“Els itineraris artístics sempre es fan amb grup i permeten treballar valors com l’escolta, l’atenció, el respecte o la concentració
L’Arts Makers no és només el projecte de l’escola, aquest ha acabat formant part de totes les àrees curriculars dels diferents cicles. Així, qualsevol nou aprenentatge és una excusa perfecta per continuar treballant o fer esment als diferents itineraris artístics. I també és una bona manera de donar a conèixer el que es treballa en cadascun d’ells a la resta de companys.
Sortides culturals i una mostra a final de curs
Tota aquesta dedicació i producció artística es respira a totes les parets del centre i també es porta fora de l’escola. Cada curs fa sortides culturals, es van a veure espectacles a l’Àtrium de Viladecans, es visiten exposicions a museus, es participa en la trobada Dansa Ara de Barcelona o a la Cantània a l’Auditori, entre d’altres. A més, per donar visibilitat a tot el que es fa a l’escola han començat a celebrar els dies internacionals de la dansa, la música o l’art fent petites mostres als carrers de la ciutat. “Ells també volen tenir un públic. Posar en escena el que han après i saben fer sempre és positiu i beneficiós, i així veuen la reacció d’aquest”, comenta la coordinadora del projecte, Vanessa Murcia.
Com a tancament de tot el que s’ha fet durant el curs, l’escola ofereix l’Open Arts, una jornada que mostra tot el treball fet durant el curs a les famílies de l’escola. Al mes de juny al llarg de quatre dies es munten espectacles i exposicions per cicle a on els grups de cada disciplina artística tenen una participació rellevant.

“S’adapten obres de teatre o fins i tot s’escriuen de zero, hi ha part de música i dansa, i els d’arts plàstiques fan els decorats. I també es fan exposicions d’art a la sala de l’Ateneu Picasso amb visites guiades dels mateixos alumnes”, explica Sílvia Sillero.
A més, al pati de l’escola es preparen els Córners, quatre espais a on s’ensenya el treball de cadascun dels itineraris artístics a les famílies. Aquí es proposen activitats participatives perquè també puguin experimentar amb l’art, el teatre, la percussió corporal i la dansa acompanyats dels seus fills i filles.
Seguiment, valoració i nous reptes
El centre fa una revisió constant de l’Art Makers. Per això, organitza reunions setmanals amb els professionals de cadascun dels itineraris i un cop al mes rep l’acompanyament i seguiment de l’administració amb una reunió amb un responsable de l’Ateneu de les Arts, una tècnica de l’ajuntament i si s’escau el responsable d’inspecció d’educació de la zona.
Els professionals de l’Ateneu de les Arts fan una valoració molt positiva del projecte. Per a ells, és tot un repte despertar la motivació en infants que no tenen el mateix interès que un nen o nena que fa una extraescolar artística.
I abans de tancar el curs l’escola passa un qüestionari de valoració del projecte a mestres, alumnes i famílies. Aquests sempre tenen un retorn positiu i consideracions que els ajuden a millorar any rere any.

Fins i tot, tenen nous reptes com ara que l’Art Makers s’ampliï a l’institut. Duen a terme una activitat conjunta i a mig curs alguns dels itineraris de cicle superior es desenvolupen al centre de secundària. En el fons, els serveix també com a procés pont, ja que així els alumnes perden la por a la nova etapa i tenen un primer contacte. “Ens agradaria que el nostre projecte pugui tenir continuïtat a l’institut, perquè l’interès per les arts no acabi amb la primària”, diu Vanessa Murcia.
És important que entenguem que molts dels nostres alumnes tenen l’oportunitat de conèixer les arts gràcies a l’escola
Les famílies agraeixen molt que els seus fills puguin acostar-se a les arts i n’han acabat veient tots els beneficis. Ara des de la direcció s’estan intentant aconseguir beques per a aquells alumnes que mostren un especial interès i bons resultats en les disciplines artístiques, per tal que puguin continuar aprenent fora del centre amb extraescolars específiques.
Comunitats d’aprenentatge i altres projectes
A banda de l’Arts Makers, l’equip directiu i docent de l’escola Àngela Roca també té altres iniciatives i projectes que la converteixen en un bon exemple de bones pràctiques.
En conèixer les comunitats d’aprenentatge van veure la possibilitat d’obrir l’escola a les famílies. Així, van crear grups interactius en les àrees instrumentals de llengua i matemàtiques. En aquestes matèries, les classes s’organitzen en cinc grups i en cadascun es treballa una part de l’àrea. Aquesta dinàmica és possible gràcies al fet que, a banda de dos docents a l’aula, hi ha l’ajuda de voluntaris que guien les activitats dels grups de consolidació. “És una experiència que ens funciona molt bé! Tenim voluntaris i voluntàries de tota mena: pares, germans, avis, professors jubilats, etc., i tots ells i elles ens ajuden molt”, explica Sillero, orgullosa.
En aquest centre educatiu són molt conscients que sense comprensió lectora no hi ha aprenentatge possible. Per això, apliquen el projecte d’impuls de la lectura (ILEC) on tots els grups classe dediquen 30 minuts al dia a la lectura de diferents gèneres literaris. A banda, fan tertúlies literàries de clàssics universals i fins i tot tertúlies artístiques i musicals. Tot plegat permet generar debats, diàleg i potenciar l’esperit crític dels infants.
Fins i tot, s’han llançat al món de la programació de robòtica des de i3 fins a 6è. Els alumnes de 5è, a més, fan classe de robòtica a una aula de tecnologia de l’institut amb nois i noies de primer d’ESO que els fan de tutor, un aprenentatge d’edat creuada.
Com a projectes futurs volen engegar una proposta digital que els permetrà tenir micròfons de ràdio, càmeres de vídeo i cromes. I recentment, un grup motor del centre s’està formant per convertir-se en una escola FAIG. Els seus projectes d’aula es podran materialitzar amb una producció final feta pels seus alumnes utilitzant màquines com una brodadora, una talladora làser, un plòter de vinil o una impressora 3D.
Està clar que al grup de mestres de l’escola Àngela Roca l’energia no se’ls acaba i que la vocació per la seva feina permet poder atendre com cal la diversitat d’alumnes de l’escola.