Steven Van Zant sempre s’ha mostrat compromès amb el món educatiu, així ho demostra el seu projecte musical multidisciplinari TeachRock. Un recurs a l’abast de tothom que ofereix un ampli i complet temari sobre història, estudis socials, art, música i, fins i tot, ciències i tecnologia amb la música popular com a eix central. El pla d’estudis ha estat reconegut per diversos mitjans com The Washington Post, The New Yorker o Education Week i ha demostrat millorar els resultats acadèmics i compromís dels alumnes.
La importància de les arts en l’educació
El guitarrista va fundar TeachRock el 2013 a través de la seva fundació Rock and Roll Forever per mantenir la música i les arts a l’ADN dels sistemes escolars i alhora capacitar els professors per involucrar a una generació que com ell diu “porta l’internet a la butxaca”. Stevie veu en la música l’eina per aconseguir aflorar les habilitats i les capacitats de l’alumnat aconseguint així establir connexions molt positives que afavoriran l’èxit dels estudiants.
Per això, com Van Zant destaca, “cal transformar els projectes STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), fer-los un gir artístic i ressaltar l’A de les arts per obtenir una proposta educativa STEAM. Ja que aquesta és essencial per ajudar a involucrar als estudiants en el seu aprenentatge”.
El programa pilot, Harmony Student Wellness, ja va ajudar a reduir l’absentisme crònic en un 8% i més del 90% dels professors van informar d’un major entusiasme a les aules.
Rock and Roll com a eina educativa
Al web www.teachrock.org hi trobareu recursos gratuïts i adaptables als currículums acadèmics estàndards des dels Beatles a Beyoncé, presencialment a la classe o a distància. TeachRock ofereix material educatiu sense cap tipus de cost pels professors, estudiants i famílies promovent un aprenentatge i una comprensió més profunda a través de la música. Ja que la música, com moltes altres expressions artístiques, és un canal ideal per conèixer millor el seu context històric, polític i social.
TeachRock l’ha impulsat Stevie Van Zandt, però la ‘Junta de Fundadors’ compta amb Jackson Browne, Martin Scorsese i Bruce Springsteen. A més, el Consell d’Artistes de TeachRock està integrat per 14 persones: Erykah Badu, Common, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Norah Jones, DJ Khaled, Skip Marley, Darryl McDaniels, Melle Mel, Margo Price, Rapsody, Gina Schock, Marty Stuart y Taboo de Black Eyed Peas.
El programa de socis de TeachRock inclou una col·laboració plurianual amb el Departament d’Educació de l’Estat de Connecticut, projectes en curs amb el Departament d’Educació de la Ciutat de Nova York, el districte escolar unificat de Los Angeles, la Corporació de Desenvolupament Educatiu de Kentucky, les escoles públiques de Chattanooga (Tenesse) així com diferents escoles de Chicago, Cleveland, Milwaukee, Nova Jersei i d’altres.
Més de 70.000 educadors que representen més de 30.000 escoles dels 50 estats dels Estats Units, però també d’Anglaterra, Espanya, Noruega i d’altres països estan registrats a Teachrock.org
L’exemple de l’escola Thau Sant Cugat
A Catalunya també hi ha centres que treballen amb la metodologia de TeachRock com ara la Thau Sant Cugat. Part de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’escola han estat investigant i aprofundint en aquest nou mètode d’ensenyament que està transformant la metodologia de moltes escoles. Per a l’alumnat ha sigut un treball d’investigació amb què ha pogut conèixer i aprofundir en un projecte molt creatiu on la música és la principal eina pedagògica.
El treball de recerca també ha despertat la curiositat del mateix Steven Van Zandt. Durant tot un matí ha estat repassant els projectes de final de curs de l’alumnat, que a través del TeachRock ha pogut aprofundir en fets històrics rellevants a través dels seus artistes musicals preferits. Com ens explica la directora del centre, Mònica Santamaria, a 3r de l’ESO han abordat el canvi climàtic a través de la cançó “All the good girls go to hell” de Billie Eilish. Per la seva part, a 4t de l’ESO han vist les diferències entre els sistemes econòmics com el capitalisme i el comunisme a partir de “99 Luftballons” de Nena, i també han treballat l’imperialisme, la segregació racial i la figura de Nelson Mandela fent servir la lletra de “Sun City” del mateix Stevie Van Zandt i Artists Against Apartheid.
La mà dreta de The Boss ha observat el divertit mural de retrats d’ell mateix que li han fet els nois i noies del centre educatiu. S’ha fotografiat amb els alumnes i els ha firmat autògrafs. A més, ha estat conversant amb la comunitat educativa i s’ha declarat amant de l’obra artística d’Antoni Gaudí i fan de la ciutat de Barcelona.