La setmana passada va tenir lloc una nova edició del Festival Z, festival que és ja un espai de referència pel que fa a la descoberta de propostes escèniques joves i com a punt de trobada intergeneracional entre professionals del sector. Aquest ha esdevingut de nou un altaveu per a les creadores i creadors joves, normalitzant i reivindicant a la seva programació els processos creatius, programant espectacles en fase de preproducció, assaigs oberts i espectacles ja acabats.
Enguany s’han acreditat més de 70 professionals del sector. A més de l’àmplia presència de professionals de Catalunya, en aquesta edició s’han ampliat relacions i fronteres comptant amb l’assistència de professionals vinguts des de fora de Catalunya: Mallorca, Màlaga, Pamplona, Madrid, Alemanya, Itàlia i Uruguai. Des de Màlaga i Pamplona també han assistit grups de joves creadores per poder viure de primera mà el festival gràcies a noves relacions creades amb Teatro Cánovas i Yarleku Teatro.
Per primera vegada, aquest 2024 els espectacles programats al Teatre Municipal de Girona s’han obert a l’aforament complet, una acció que preveu establir-se al festival durant les següents edicions per tenir la possibilitat d’acollir propostes amb formats més grans i de fer créixer el públic que s’apropa al festival. En total, s’han venut 1195 entrades, aconseguint el 80% d’ocupació mitjana a tots els espectacles i activitats, i sis sold outs.
Propostes escèniques de creadores i creadors menors de 30 anys
Durant els quatre dies de festival s’ha pogut gaudir de diferents propostes escèniques de creadores i creadors menors de trenta anys en diferents moments del procés de creació.
Així doncs, s’han representat 6 espectacles acabats, dos dels quals han comptat amb les següents mesures d’accessibilitat: sobretítols, bucle magnètic individual, so amplificat, audiodescripció o visita tàctil prèvia a l’espectacle. Aquestes mesures s’han implementat de la mà de Teatro Accesible. Aquests han estat: Am I Bruce Lee de Kernel Dance Theatre, Perla de Francesca Vadell i Companyia Les Pinyes, Caterina de la Companyia La Dona Calba, Vibra! d’Arnau Pérez, S’Albufera de les mallorquines Maya Triay i Mariona Jaume, i SOT de Daniela Brown i Eduard Paredes, dues peces que s’han pogut veure en l’activitat Escenes fora de lloc, una sortida a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres on també s’ha gaudit d’un pícnic musical.
També s’han pogut veure 3 creacions en procés que prèviament al festival han estat en residència a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt i que s’han presentat davant el públic acompanyades de xerrades posteriors, els ApartZ, mediades per Margarida Troguet i Taüll, gestora cultural, comissària i vice-presidenta del CONCA. Aquestes han estat: Coordenades de Col·lectiu Atles, espectacle que ha aconseguit un rècord d’ocupació amb més de 200 persones a la platea del Teatre Municipal de Girona; Yo Soy Una Fiesta de La Resistència Teatre, proposta arribada de les Illes Balears gràcies a la convocatòria de residències creuades SUB30 en col·laboració amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu; i Aèria de Júlia Suñer i Joan Thió, peça que també participa en el projecte en col·laboració amb C.I.N.E. com a companyia que viatjarà a les Illes Balears per continuar en residència i presentar la peça al Festival Ciclop.
A més, s’han mostrat al públic 6 embrions escènics de Berta Sayeras, Cara D, Col·lectiu Chrisantem, Companyia Paradís, La Fatal i Orientación Colectiva Loli presentats dins l’activitat Futurs escènics imminents!, a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt.
Arts escèniques combinades amb música, dansa i festa
Un any més, les activitats i espectacles dels matins de divendres i dissabte han començat després dels Danceokes Z, aquesta edició conduïts per la ballarina Neus Masó i pel músic i ballarí Joan Codina.
El tret de sortida d’aquesta quarta edició es va celebrar dijous 11 de juliol al Teatre Municipal de Girona amb una festa-espectacle-activitat inaugural a càrrec de L’Última Merda Col·lectiu, que va connectar la part més lúdica amb la reflexió al voltant del lema d’enguany, Fora de lloc. Un repte més que superat que va omplir els diferents espais del teatre amb moments musicals, de ball, activitats lúdiques pròpies de les seves assemblees, la participació del New Generation Choir i un karaoke final a la plaça Pallol.
Padrines per generar sinergies, intercanvis i crear relacions amb els joves
Durant els 4 dies del Festival Z, les companyies participants han conviscut amb les padrines de 2024: Aina Juanet (Nau Ivanow), Ana Gómez (Instituto Cervantes), Arnau Vinós (Mostra Igualada), Cristina Cazorla (Trapezi Reus), Imma Fernández (El Periódico), Maria Hervàs (Teatre Nu), Marta Angelats (Ajuntament de Vilablareix), Marta Barceló (C.I.N.E.), Mònica Garcia Gené (MònicaDeGira), Natàlia Lloreta (FiraTàrrega) i Sisu Villodre i Armengol, Edi López Marin i Miqui Pujol Palou (Efecte Mosquit); a més de les dues padrines d’honor: Margarida Troguet i Taüll i Jordi Duran Roldós, fins a l’edició passada director executiu del festival.
Aquesta estratègia de Padrines, que es du a terme des de la primera edició del festival, és una gran aliada per generar sinergies, intercanvis distesos i crear relacions consolidades amb els joves amb confiança i proximitat a aquests agents professionalitzadors.
Un projecte de públics i participació
Per acabar, en aquest 2024, el projecte de públics i participació del Festival Z l’ha dut a col·laborar amb diferents organitzacions amb l’objectiu d’apropar les arts escèniques a totes les comunitats i grups socials possibles: Teatre Jove de Lloret de Mar, ONCE, Escenaris Especials – Fundació Ramon Noguera de Banyoles, Associació de pares i mares de persones amb diversitat funcional Junts i Endavant, Grup Mostra Jove d’Igualada, Escola Universitària ERAM i Grup MIFAS.
A més, amb els instituts La Salle i Santiago Sobrequés i Vidal de Girona s’ha fet un treball participatiu al llarg de dos anys, d’on ha sorgit el lema de l’edició d’enguany.
El Festival Z cerca noves fórmules per esdevenir un festival sostenible i alhora continuar creant complicitats amb projectes veïns. És per això que s’ha col·laborat amb Les Cosidores de Salt, una associació que l’ha ajudat a reutilitzar les banderoles de l’edició 2023 creant els suports físics de les acreditacions i bosses, carteres i altres articles que el públic ha pogut descobrir i adquirir durant el festival.
Amb tot això, l’equip Z ja comença a treballar en l’edició 2025 per millorar i crear noves sinergies entre creadores i creadors joves i el sector de les arts escèniques, amb una nova convocatòria oberta que es publicarà, en totes les seves modalitats, durant aquesta tardor.