Taral·la és un esdeveniment on la música connecta i educa, oferint tallers, presentacions, concerts, activitats musicals, expositors i molt més. Aquest està pensat perquè famílies i professionals del sector visquin un cap de setmana ple de música que els permeti descobrir els nombrosos beneficis que aquesta pot aportar a la vida dels infants.
Els seus orígens
Aquest esdeveniment celebra la sisena edició, al principi se celebrava cada any, però des del 2022 es fa de manera biennal. La idea va sorgir de l’Associació Totsona amb Dàmaris Gelabert al capdavant amb l’objectiu de poder oferir un lloc de trobada per als professionals que volien compartir els seus materials, projectes i metodologies al voltant la música o l’educació. Com explica Dàmaris Gelabert: “una oportunitat i una experiència única on donar a conèixer i posar en valor totes aquestes iniciatives”.
Els grans beneficis de la música en l’educació
Sempre s’ha intuït que la música portava molts aspectes positius en la infància, però és cert que en la darrera dècada els estudis neurocientífics han reafirmat aquest enorme benefici que té la música pel creixement saludable dels infants. Però tot i aquesta evidència a l’escola encara no se li dona prou importància més enllà de l’hora de música a la setmana. Per això, té tant de sentit aquest festival des d’on reivindicar que “la música, com totes les arts, és el llenguatge de les emocions i és necessària en l’educació dels infants. Però té molts altres beneficis com ara en la inclusió i pertinença de grup, en aspectes cognitius com el llenguatge matemàtic, comunicatiu, etc. I també té un impacte molt important en el desenvolupament físic” subratlla Gelabert.
Per això, és normal preguntar-se per què si és una de les millors eines d’aprenentatge, no es té més en compte a totes les etapes educatives?
Programació d’aquesta nova edició
Com en les altres edicions hi ha propostes pensades per als professionals del sector i d’altres per gaudir en família. Trobareu una programació variada i molt interessant. Recordeu si sou professionals, cal fer la inscripció prèvia a taral·la.cat/formació i si voleu gaudir dels tallers amb la família, també cal reservar plaça. La resta d’activitats són gratuïtes.
Enguany, destaquen la participació de formadors que s’incorporen per primer cop a la trobada. Des de Madrid, María José Sánchez Parra, reconeguda pels seus recursos musicals accessibles a través de les xarxes socials; des de les Canàries, Judith Martín amb el seu projecte “Cosquillas Musicales”; i des de Màlaga, Ba-Ba Música, una iniciativa que promou un nou enfocament cap a la primera infància i l’educació infantil a través de la música. Des de Barcelona, la companyia Perkimba, liderada per Neus Fernández, presentarà el seu projecte multidisciplinari consolidat des de fa anys a casa nostra, que fusiona música, dansa, percussió i moviment.
A més, es durà a terme un taller especialment pensat per a embarassades, sota la direcció de Maria Aguilera, musicoterapeuta prenatal i neonatal de l’Hospital Clínic de Barcelona i també tres tallers inclusius en l’àmbit de la musicoteràpia, adreçats a totes les famílies i especialment a infants amb necessitats específiques.
Entre les propostes musicals més destacades, hi trobem dos projectes que posen l’accent en l’educació musical dels infants i que ompliran l’escenari principal de Taral·la: L’orquestra simfònica VOZES, que ofereix formació gratuïta i de qualitat per a la integració social d’infants i joves, i una de les Big Band de l’escola La Concepció de Barcelona, un projecte pioner on la música esdevé l’eix vertebrador de l’aprenentatge. A més, La Banda Street Groove oferirà un espectacle de dansa i música inspirat en l’escola, i la jornada de dissabte culminarà amb un concert de la reconeguda cantant Dàmaris Gelabert.