Cada cop són més els teatres que aposten per apropar-se a tots els públics i, per tant, també per fer accessibles els seus espais i les seves propostes a totes aquelles persones amb alguna diversitat funcional. Però a Catalunya també trobem projectes que creuen profundament amb totes les possibilitats inclusives que aporten les arts escèniques quan els qui pugen a l’escenari són actors amb alguna discapacitat o neurodivergents.
Aquest és el cas del projecte Ànima Lliure del Teatre Lliure i el Mostra Diversa de la Mostra d’Igualada. Dues propostes que neixen amb l’objectiu de donar visibilitat a les capacitats artístiques de les persones que tenen alguna discapacitat i a la vegada per crear un espai d’expressió, participació i creació escènica. Una forma de revolució per donar visibilitat a la diversitat real que existeix en la nostra societat i promoure la inclusió social a través del teatre.
Fantàstic Ramon
La nova direcció artística del Teatre Lliure, en mans de Julio Manrique, ha aportat canvis i innovacions en la missió d’aquest espai icònic del món del teatre. Un d’aquests ha estat el projecte Ànima Lliure que vol aconseguir que veus i cossos diversos, que normalment no estan dalts dels escenaris, puguin fer-se’l seu. Aquest és possible gràcies a l’aliança amb Fundació Banc Sabadell.

Amb Ànima Lliure es pot construir un espai de creació amb l’acompanyament i l’adaptació necessaris perquè les persones amb diversitat funcional puguin participar dels processos de creació i d’aquesta manera forma part també del panorama cultural. Perquè ells i elles també volen i poden ser actors i actrius.
En paraules de Clàudia Cedó, impulsora del projecte amb la direcció del Lliure, “és injust per a aquests artistes quedar exclosos dels processos de creació. Però també penso que és una gran pèrdua per a la nostra societat no veure’ls protagonitzar obres de teatre en escenaris del nostre país. Les seves veus, els seus cossos, la manera d’expressar-se absolutament concreta i, alhora, universal… Tot això ens ho perdem si no posem els recursos necessaris perquè aquestes persones accedeixin a la creació cultural.”
En aquesta primera temporada, el Lliure estrena el proper 2 d’abril a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure la producció Fantàstic Ramon, amb dramatúrgia i direcció de Clàudia Cedó, un espectacle creat alhora per persones sense i amb diversitat funcional.
Clàudia Cedó és la directora d’Escenaris Especials des de fa disset anys, però el seu nom es va fer més conegut amb la proposta de Mare de sucre. Ara torna amb part del seu equip amb Fantàstic Ramon.
Durant més d’un any la companyia ha treballat en el text de forma conjunta, ja que aquest surt dels mateixos intèrprets. A través de tècniques d’improvisació s’han anat perfilant els personatges tenint en compte la personalitat, la forma de moure’s i de parlar de cadascun dels actors i actrius. Cap d’ells, però representa personatges amb alguna discapacitat.
A l’espectacle hi participen en total onze actors, sis dels quals tenen alguna discapacitat. Com que cinc d’ells viuen lluny de Barcelona, per facilitar-los el procés creatiu, el Lliure els ha proporcionat un habitatge a la ciutat. Això els ha permès submergir-se de ple en la preparació de l’espectacle, als matins repassen els seus papers al pis i a la tarda assagen tots junts al Lliure des de les tres de la tarda fins a les nou del vespre.
L’argument de la història se situa a Santa Aurora de la Pietat, un poble normal amb gent normal fent coses normals. Però tot canvia quan la Clara i el Josep tenen el seu fill, en Ramon, un nen de drap totalment diferent de la resta.
Una comèdia amb tocs fantàstics que vol fer reflexionar al públic sobre l’exclusió, la dependència, la sobreprotecció i la convivència familiar quan es té un fill amb alguna discapacitat o neurodiversitat. Com a societat sabem realment com gestionar l’arribada de l’altre, del diferent, del que surt d’allò que en diem normalitat?
La Mostra Diversa
Del 3 al 6 d’abril se celebra una nova edició de La Mostra Igualada, la fira d’espectacles per a públic infantil i juvenil que anualment aplega al voltant de 30.000 espectadors i més de 1000 professionals. Aquest any a més, La Mostra Igualada, en col·laboració amb Àuria —un conjunt d’entitats d’economia social sense ànim de lucre d’Igualada— presenta Mostra Diversa, un nou projecte que pretén integrar persones amb diversitat funcional dins del món de les arts escèniques. A través d’assajos i creació d’espectacles en col·laboració amb professionals del sector, el projecte fomenta la inclusió social i laboral en el sector cultural.

Com explica Ramon Giné, director artístic de la Mostra Igualada: “Mostra Diversa neix de la necessitat de trobar la manera de presentar, dins d’una fira estratègica com és la Mostra Igualada, projectes amb un impacte social real. Les arts escèniques són una eina potent d’inclusió, i l’aposta és oferir a persones amb diversitat funcional un procés creatiu de qualitat, amb equips professionals”.
Mostra Diversa vol consolidar-se com un projecte que no només ofereixi una plataforma d’inclusió a les arts escèniques, sinó que també sigui programable dins el circuit professional. En aquest sentit, Àuria, posarà a disposició d’altres entitats la nova metodologia creada per aquest projecte, amb l’objectiu de fomentar la inclusió de tots els àmbits socials i laborals. D’aquesta manera, es pretén consolidar un model reproduïble que pugui ser adaptat i reproduït en altres territoris i contextos.
Albert Piñol, gerent de l’entitat, comenta que “aquest projecte representa una aposta pionera per un model de teatre inclusiu que pot esdevenir un referent per a altres entitats, amb la voluntat de ser reproduïble i de consolidar-se dins la programació estable de teatres i festivals”. Assegura que amb aquest projecte “volem demostrar que l’escena cultural pot i ha de ser un espai per a tothom, on la diversitat sigui una riquesa i no una barrera”.
Precisament, el primer espectacle de Mostra Diversa, titulat FrankMents, es presentarà el diumenge 6 d’abril al Teatre Municipal Ateneu. Dirigit per la companyia igualadina Farrés Brothers i cia, FrankMents proposa una reflexió sobre la identitat i la diversitat, utilitzant el mite de Frankenstein com a punt de partida.
A través del teatre visual i d’objectes, l’espectacle explora com un conjunt de peces diferents poden formar una persona i com els canvis en aquestes peces poden alterar qui som.
Per a Pep Farrés, codirector de l’espectacle, el resultat final creat de la mà dels actors i actrius d’Àuria, “confirma plenament la idea amb què vam començar. Volíem fer un treball que explorés i qüestionés el concepte de capacitat i incapacitat. A l’escenari, mostrem que tots som una combinació única de capacitats i limitacions, i que justament aquesta barreja és el que ens defineix com a persones. Estem molt contents; som a la recta final d’un dels projectes més gratificants que hem fet com a companyia i com a artistes”.