Aquest mes d’abril es va inaugurar a Vilnius, Lituània, la primera exposició col·lectiva de ‘Tenim 17 anys’. Un projecte europeu de creació desenvolupat durant 2024 i 2025 per més de dos-cents joves de Catalunya, Lituània i Romania. Inspirant-se en el llibre Wij Zijn 17 (‘Tenim 17 anys’) del fotògraf i cineasta holandès Johan van der Keuken (1938-2001), que el 1955 recollia un conjunt de retrats íntims i sensibles dels seus amics en el context de postguerra als Països Baixos.
Set dècades després, nois i noies de Catalunya, Lituània i Romania que ara tenen disset anys han retratat a amics i amigues i companys i companyes a través de fotografies, textos, veus i filmacions en diàleg amb aquell projecte i amb molts d’altres fotògrafs/es com a referents.
Diàleg entre generacions
Al retrat col·lectiu dels i les joves se sumen els retrats de persones pertanyents a la generació de Van der Keuken, ara a la vuitantena. Es posen en joc així dues dimensions: l’experimentació creativa entorn de la imatge i la consegüent reflexió sobre la (auto)representació, i el diàleg entre generacions a partir de la idea que tots hem tingut 17 anys. I en el qual emergeixen ruptures i continuïtats que les societats europees han travessat en els últims setanta anys.
Els i les joves, doncs, són productors/es i agents culturals, i el procés de creació, acompanyat per deu fotògrafes professionals, es concep com un espai de llibertat i obertura, així com de reflexió necessàriament crítica que permeti representar-se, mostrar-se i, per tant, pensar-se, des d’altres perspectives. En aquest sentit, Tenim 17 anys no es recolza en consideracions genèriques sobre idees que associem amb la paraula “joventut”, sinó que genera un espai perquè pugui emergir la singularitat de cadascuna de les persones retratades.
Exposició col·lectiva itinerant
El projecte culmina amb una exposició col·lectiva itinerant. Actualment pot veure’s al Vytautas Kasiulis Art Museum de Vilnius (Lituània), on estarà fins l’11 de maig de 2025. Viatjarà després a Faber, a Timișoara (Romania) i el projecte culminarà al CCCB de Barcelona el març-abril de 2026. Aquesta mostra reuneix les trenta fotografies originals de Wij Zijn 17 de Johan Van der Keuken i una àmplia selecció de fotografies, materials fílmics, textos i reflexions dels i les joves.
Tallers i exposicions locals a Catalunya
A Catalunya es desenvolupen quatre tallers: a l’Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) amb la fotògrafa Mònica Roselló; a l’Institut Doctor Puigvert (Barcelona) amb Ingrid Ferrer; l’Institut Les Aimerigues (Terrassa) amb Berta Vicente Salas; i amb un grup de joves que prèviament havien format part d’altres taller de ‘Fotografia en curs’ i que ara treballaran amb la Tanit Plana. Les altres fotògrafes implicades son Arturas Morozovas, Vilma Samulionytė i Aistė Žegulytė (Lituània); Lorena Dumitrașcu, Melissa Ivana i Luiza Puiu (Romania).
Tenim 17 anys és un projecte impulsat per A Bao A Qu (Barcelona) que neix en el marc de Fotografia en curs i es desenvolupa en cooperació i coproducció amb Contrasens (Timișoara, Romania) i Meno Avilys (Vilnius, Lituània), cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea.
A més a més de l’exposició col·lectiva, cada projecte s’exposa individualment també en un equipament cultural de proximitat. En el cas de Catalunya, el projecte de l’Institut Bellvitge s’ha exposat recentment al Centre Cívic Bellvitge-Gornal de L’Hospitalet de Llobregat. Properament serà el torn del grup de l’Institut Doctor Puigvert que exposarà el seu projecte al Centre Cívic Baró de Viver (del 19 al 30 de maig) i del grup de l’Institut Les Aimerigues que ho farà al Centre Cívic Roc Blanc de Terrassa.