Apropar l’art i la cultura a infants i joves és tot un repte, però encara ho és més quan parlem d’història o de patrimoni cultural. Com aconseguir que tot allò que ens transporta al passat sigui d’interès per als més joves, és una pregunta eterna que actualment troba resposta.
Durant la pandèmia de la Covid-19, els continguts a la xarxa es van disparar i les seves audiències també. Des d’aleshores és més que habitual veure pel·lícules, documentals i sèries en línia i també escoltar pòdcast. Per això, són molts els museus i institucions que s’han animat a bolcar la seva oferta en aquest format de tendència. I així donar difusió als seus continguts culturals adaptant-se a la modernització de la comunicació actual. Fins i tot, n’hi ha que van dirigits a infants i joves, una proposta que acaba sent tota una eina didàctica per als mestres i professors i que agrada molt a l’alumnat.
Avui us descobrim tres pòdcasts que us poden ser de gran utilitat a les classes de coneixement del medi a Primària i a geografia i història de Secundària i Batxillerat.
Si les parets parlessin
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Departament de Cultura de la Generalitat van concebre l’estiu de l’any passat un pòdcast ideal per escoltar en família, on els més petits, i no tan petits poden recórrer sense moure’s de casa el patrimoni cultural català.
A cadascun dels 20 capítols es descobreix en una narració animada un monument emblemàtic de la nostra geografia. El que el fa més entretingut és precisament les històries, els personatges i les anècdotes que l’envolten i que s’expliquen en el pòdcast. Un autèntic viatge al passat per reviure els grans períodes històrics de Catalunya.
Entre d’altres, podreu visitar el Parc Güell de Gaudí, el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Castell de Miravet, la Catedral de Girona, el castell de Cardona, el Museu Dalí o Sant Climent de Taüll. A més, un cop escoltat cada capítol a la web trobareu per cada episodi un test final per posar a prova tot l’après. I també trobareu més informació del monument, i les activitats familiars i educatives, segons cada cicle, que s’hi ofereixen.
SOM Pòdcast
Una proposta de pòdcast que neix al Museu d’Història de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer els diferents períodes de la història catalana d’una forma divulgativa i didàctica.
El programa se submergeix en alguns dels episodis clau de la història del país a través d’experiències de vida, de conflictes, de guerra, de repressió i exili, però també de progrés, d’idees, de valors i d’esforços col·lectius. Com ara: el tràfic d’esclaus a Catalunya, la vaga de La Canadenca i els anys del pistolerisme, la Setmana Tràgica, etc.
SOM vol acostar la història a la ciutadania d’una manera entretinguda, alhora que posa en valor la riquesa del patrimoni històric del nostre país i dona a conèixer les activitats i els continguts del Museu, a més de la col·lecció i la tasca de la institució en la difusió i conservació del patrimoni català. Cada mes podeu trobar un episodi nou a les plataformes on està disponible.
Arqueopòdcast Júnior
El Museu d’Arqueologia de Catalunya ja fa temps que compta amb l’Arqueopòdcast clàssic, un pòdcast divulgatiu que acosta l’arqueologia al públic en general de la mà d’experts i expertes. Després del seu èxit, a l’inici de curs el MAC va estrenar el seu germà petit, l’Arqueopòdcast Júnior, la versió juvenil que vol descobrir el patrimoni arqueològic als més nois i noies d’una forma dinàmica i amena, sense renunciar al rigor de l’arqueologia i que també compta amb la veu experta.
La nova versió júnior segueix la filosofia i el format del clàssic, però en aquest cas, tot i plantejats de forma transversal, els temes estan pensats per a oients d’entre 8 i 15 anys aproximadament. Els capítols són curts, d’una durada d’uns 20 minuts, i aborden cadascun temàtiques generals a partir d’una aventura que pot despertar incògnites en els nois i noies, i per tant activen la seva curiositat i estimulen el seu interès. Tot posant en valor el patrimoni arqueològic català. Coneixereu a què jugaven els nens i nenes romans, com eren les cases de la prehistòria, la recerca d’or del Segre, entre d’altres.
Cada capítol inclou entrevistes amb professionals de la història i l’arqueologia que es fan in situ, al mateix lloc on transcorre una activitat o es desenvolupa una determinada exposició. D’aquesta manera, es promou la visita activa de les famílies a aquests indrets després d’haver escoltat el capítol que en fa esment. De fet, no es persegueix un format encapsulat, amb so d’estudi, com generar experiències immersives amb l’acció com a ingredient principal.
Tots dos Arqueopòdcast, el clàssic i el Júnior, es fan amb la col·laboració de l’Arqueoxarxa, i són publicacions de caràcter digital i periòdica (quinzenal) en format àudio que es poden descarregar de forma gratuïta des d’Internet o escoltar en línia.