La Fundació Carulla ha inaugurat la seva nova seu al barri de Poblenou de Barcelona, un espai cultural i educatiu propi a la ciutat. Aquest equipament disposa d’una nova sala d’exposicions temporals que s’ha estrenat amb la mostra Peus a terra, que pretén despertar la reflexió i el debat sobre la unió i el vincle actual amb la terra. A més, el Museu de la Vida Rural de la Fundació situat a l’Espluga de Francolí ha passat a anomenar-se Museu Terra.
Nova seu per fer créixer els projectes
La nova seu de la Fundació Carulla és un edifici de tres plantes, de més de 1.500 metres quadrats, des d’on es liderarà un projecte cultural i educatiu que pretén obrir una finestra al món rural des de la ciutat per promoure el diàleg i la reflexió sobre la sostenibilitat a les ciutats, a partir del patrimoni i la saviesa del món rural.
Aquí també es desenvoluparan i es faran créixer les altres línies d’activitat de la Fundació Carulla. D’una banda, s’oferirà un nou espai de cotreball cultural amb 20 taules de treball per acollir projectes transformadors. Aquesta comunitat girarà entorn el programa Mutare, la metodologia pròpia desenvolupada per la fundació per resoldre reptes socials i impactar positivament des de la cultura.
També es farà créixer l’activitat sobre les diferents línies de premis i programes d’impuls de la fundació (Premi Lluís Carulla, Premis Baldiri Reixac i Premis Francesc Candel). En aquest sentit, el nou espai vol crear una comunitat que aglutini tot aquest nervi creatiu, innovador i emergent que, des de fa anys, treballa amb la cultura com a motor de transformació social.
L’edifici a més serà la seu de l’Editorial Barcino, el segell editorial de la Fundació Carulla que treballa per la recuperació i difusió dels clàssics catalans, i que al llarg d’aquest 2024 celebrarà el centenari de la seva creació amb diferents actes previstos a la nova seu.
Museu Terra, un canvi de nom
L’obertura de la nova seu de la fundació coincideix amb el canvi de nom del Museu de la Vida Rural, que ara es diu Museu Terra. Cultura rural sostenible. Des de fa més de 35 anys aquest espai treballa per reivindicar el món rural, i fer èmfasi en tota la saviesa que aporta a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles.
Moltes dades oficials demostren com la desconnexió demogràfica amb el món rural i la terra és total. Per això, el Museu Terra es proposa posar tot el coneixement i patrimoni que conserva al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de continuar fent habitable el planeta.
Amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i un programa d’activitats educatives, el Museu Terra a l’Espluga de Francolí esdevé un centre cultural participatiu i dinàmic que anualment rep entorn 20.000 visitants.
Nova sala d’exposicions temporals a Barcelona
Precisament per acostar a la ciutadania exposicions del Museu Terra de l’Espluga, la Fundació Carulla ha creat una nova sala d’exposicions temporals a la nova seu de Barcelona. En aquest sentit, Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, manifesta “és necessari ampliar l’impacte i la veu del món rural, que tan bé recull el Museu Terra, i portar-lo més enllà de la seva localització originària a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà)”.
Aquesta s’estrena amb la mostra Peus a terra, que convida a reflexionar sobre la relació que tenim amb la terra i pretén obrir un diàleg entorn de la sostenibilitat de la vida a les ciutats a partir de la saviesa i la mirada del món rural.
La mostra, que estarà oberta fins al 31 de maig, fomenta una reconnexió profunda i conscient amb la terra entesa com a sòl que ens alimenta, com a paisatge cultural del qual tenir cura i, per extensió, com a planeta al qual no es pot renunciar. El Museu Terra vol continuar valorant tots aquests coneixements adquirits al llarg de molts segles de convivència amb la terra i el camp i sobretot, vol ampliar-ne la divulgació per convertir tot aquest coneixement en el nou prisma des d’on plantejar la sostenibilitat.
S’hi poden veure una trentena d’obres, entre estris i peces històriques, fotografies, il·lustracions i instal·lacions audiovisuals, que reflecteixen el diàleg constant entre la terra i les persones. L’exposició està plantejada com un relat evolutiu que mostra el passat compartit de relació amb la terra fins a l’actualitat. Des dels càntirs, les olles d’aram i els oficis tradicionals de la segona meitat del segle XIX a l’ús massiu de plàstics.
Des del Museu Terra, la seva directora, Gemma Carbó, es refereix a Peus a terra com “un projecte cultural que dona resposta a reptes socials actuals”. Carbó, que remarca l’esforç del Museu Terra per “preservar el coneixement i saviesa del món rural”, es refereix a la nova sala cultural com una “finestra on generar debats que cridin l’acció i ens portin a trobar noves maneres de viure més sostenibles”.
Peus a terra se celebra en un context d’evident desconnexió demogràfica amb el món rural i la natura, on el 54% de la població mundial viu en només el 10% del territori urbà. Mostra d’aquest desequilibri i distància amb la terra són les dades a casa nostra, on dues terceres parts es consideren rurals, mentre el 90% de la població viu a ciutats. Segons dades recents de l’Estatut de Municipis Rurals, en coordinació amb la Universitat de Barcelona i l’Associació Catalana de Municipis, entre altres organismes, del total de 947 municipis de Catalunya, 593 (un 62,2%) tenen menys de 2.000 habitants i d’aquests, el 56% (332 municipis) no superen els 500 habitants.
Les pròximes exposicions en aquesta sala de Barcelona aniran principalment dirigides a escoles i instituts d’entorns urbans. El programa es posarà en marxa el curs 24/25, però aquesta primera mostra Peus a terra és un primer aterratge al barri del Poblenou, per mostrar quin és el patrimoni i àmbit de treball del Museu Terra.